'Profvoetballers ervaren veel vaker racisme dan gedacht'

4 februari 2020 – Profvoetballers in Nederland hebben vaker te maken met racisme dan momenteel wordt gedacht. Hoewel er voor het onderwerp de laatste tijd met onder andere Excelsior-voetballer Mendes Moreira (foto) een hoop aandacht is, wordt er lang niet altijd ruchtbaarheid aangegeven. Ook hebben de meeste clubs geen plan klaarliggen om het te bestrijden.

'Profvoetballers ervaren veel vaker racisme dan gedacht'

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag in samenwerking met de spelersvakbond VVCS. Zij spraken aanvoerders van de Nederlandse profclubs over het onderwerp en ruim een derde ervaart minimaal eens per half jaar racisme op het voetbalveld. Een klein gedeelte beweert zelfs dat het elke wedstrijd plaatsvindt. Dan moet er worden gedacht aan uitingen als 'kutmarokkaan', 'aap' en 'katoenplukker' richting de spelers, zo stelt EenVandaag.

Hoewel er na een emotionele persconferentie van Georginio Wijnaldum door veel spelers werd gezegd dat ze niet verder zouden spelen bij racisme, hebben de meeste profclubs geen regels daarover gemaakt. Driekwart van de ondervraagde captains stelt namelijk dat er geen harde afspraken zijn.

Lees ookWijnaldum boos over racisme: "Nooit meer terugkomen"

Problemen in bestraffing
Een van de grootste problemen, zijn de straafmaatregelen die genomen kunnen worden. Volgens de captains is het meer een zaak voor justitie dan voor de KNVB of clubs. In februari wordt er gestart met een nieuw beleid van de KNVB, die met slimme camera's daders veel sneller in het vizier wil krijgen en wedstrijden wil gaan staken bij spreekkoren. Dat zijn goede zaken, mits de daders ook daadwerkelijk zware straffen krijgen, zo stellen de aanvoerders.

Eredivisie

gerelateerd