Levchenko vindt dat clubs harder moeten optreden bij racisme

5 februari 2020, 14:15

Voetbalclubs doen veel te weinig tegen het racisme in de stadions. Dat vindt Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS (Vereniging van Contractspelers) althans. Uit een onderzoek van EenVandaag bleek dat er veel vaker racisme voorkomt dan in de media komt en dat is zorgwekkend vindt de voormalig speler van onder andere FC Groningen en Willem II. "Dat racisme in de stadions voorkomt wisten we, de mate waarin verbaast me wel."

Dat vertelt hij tegenover Trouw. Een deel van de aanvoerders wordt er elke week mee geconfronteerd, bleek uit het onderzoek. Daarin stond ook dat clubs en teams vrijwel geen afspraken hebben gemaakt over wat er moet gebeuren bij racistische acties en dat zorgde voor een schok bij Levchenko. "Clubs steken de kop in het zand en schieten hierin tekort. Ze sluiten eigenlijk de ogen voor racisme en discriminatie, want ook homofobie komt veel voor in de stadions", vindt hij.

In een overleg bij de VVCS werden wel harde afspraken gemaakt. "Daar is de afspraak gemaakt dat de aanvoerder voortaan meteen naar de scheidsrechter stapt als een speler uit zijn team discriminerende opmerkingen hoort. De scheidsrechter moet dan in actie komen: iets laten omroepen in het stadion. Als dat dan niet werkt, moet er direct worden gestaakt. Anders lopen de spelers zelf van het veld."

Ook de clubs zouden meer moeten doen en zich duidelijker uitspreken tegen de daders, iets dat bij het incident rondom FC Den Bosch duidelijk niet gebeurde. "Daar wordt maar één persoon vervolgd. Dat is niet juist, als een half vak heeft staan roepen. FC Den Bosch is heel onhandig met de hele situatie omgegaan. De eigen trainer ging voor schut en de eerste openlijke reactie van de club was ook heel slecht. Dat wees nog eens uit dat veel clubs helemaal geen stappenplan hebben als zoiets gebeurt. Er moet nog veel meer gebeuren."

Lees ook: Levchenko over racisme: "De politiek moet optreden"

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen