Haar genoot van AZ-jaren Advocaat: "Hij kan niet rustig aan doen"

9 februari 2020, 12:02

Dick Advocaat is bezig aan een geweldige reeks met Feyenoord en bracht de club de voorbije maanden van de grijze middenmoot terug naar de top van de ranglijst. Of hij ook volgend seizoen aan het roer staat in Rotterdam, is nog niet duidelijk. Maar dat de 72-jarige Hagenaar zal stoppen, lijkt uitgesloten. Dat denkt althans Martin Haar, die in beide periodes dat Advocaat bij AZ werkte assistent was van De Kleine Generaal. Tegenover FCUpdate.nl blikt Haar terug op die succesvolle samenwerking.

De trainersloopbaan van Advocaat telt inmiddels 39 dienstjaren, waarvan de twee periodes in Alkmaar slechts kleine voetnoten vormen. Toch heeft de oefenmeester bij AZ een blijvende indruk achtergelaten. Zeker op Haar, die in totaal 24 jaar in dienst was van de club. Inmiddels is zijn rol bij AZ kleiner en fungeert hij alleen nog als rechterhand bij de Onder 16, 17, 18-ploegen van AZ. Tot 2015 was de oud-middenvelder assistent bij het eerste elftal.

Heldere aanpak

Typerend, vindt Haar. "Dat systeem zie je altijd terug bij hem, nu ook weer bij Feyenoord", vertelt de voormalig assistent. "Hij geeft duidelijk aan wat er per speler, linie en als team gevraagd wordt. Daar moet iedereen zich aan conformeren. Als je dat doet, dan heb je geen problemen met hem. En je moet je het snot voor de ogen werken."

De komst van Advocaat bracht het broodnodige effect teweeg bij de selectie zegt Haar, die Koeman echter niet wil afvallen. "Dick kan als geen ander de boel motiveren. Hij was bovendien door zijn carrière al een grote naam. Hij dwingt respect af, is eerlijk, oprecht en hard naar de spelersgroep. Door zijn werkwijze krijgt iedereen het plezier weer terug. Dick is naast dat hij een goede coach is, ook een hele goede motivator. Hij is in staat om een totale groep scherp te maken en bij elkaar te houden. Hij maakt er een eenheid van, en degene die daarin niet mee wil, snijdt hij eruit. Daardoor is iedereen zich bewust van het gene wat hij moet doen. Dat koppelt hij aan een bepaalde strijdwijze en tactiek."

Advocaat pakte met AZ een Europees ticket, maar bleef niet aan in Alkmaar. Na het seizoen, in 2010, werd hij bondscoach van Rusland. Via dat land en PSV belandde de trainer in oktober 2013 weer in Alkmaar. Ook toen als interim-trainer en ook toen met Haar als assistent. Advocaat was de opvolger van de ontslagen Gertjan Verbeek, die na de eerste periode van Advocaat in Alkmaar was gepresenteerd als nieuwe coach. Het had ook anders kunnen lopen, als Shota Arveladze en Fred Rutten niet hadden bedankt voor de eer.

Een vervelend einde

Hoogtepunten in de twee periode van Advocaat bij AZ waren de prestaties in de toernooien. AZ haalde de achtste finales van de Europa League en de halve eindstrijd in de KNVB Beker. De achtste plaats en het mislopen van Europees voetbal waren dompers. Toch leek Advocaat na het interim-seizoen op te gaan voor nog een jaar in Alkmaar, totdat het ineens mis ging. Dat had te maken met een koerswijziging die Earnest Stewart in het hoofd had. "Dick twijfelde of hij zou blijven en ik zeurde dat hij dat moest doen. Ik had goede hoop", blikt Haar terug.

"Dick ging in gesprek met Stewart en zei daarna tegen mij: 'Ik ga het niet doen, maar ik heb ook niet zo'n leuk bericht voor jou. Ze gaan je waarschijnlijk uit de staf halen.' Ik wist dat toen nog niet en zei 'wat?!'. De dag daarna sprak ik met Stewart en vertelde hij dat ze een ander beleid wilden voeren." Haar moest verder als specialistentrainer en mocht niet meer in de dug-out zitten.

Reden voor Advocaat om Stewart te melden dat hij niet wilde blijven. De coach nam het op voor zijn assistent, die baalde van de keuze van de directeur. "Ik had eerder nog van Stewart gehoord dat ik geweldig was en goed functioneerde. Ik kreeg de complimenten, maar hij schopte me er vervolgens gewoon uit. Dat was een tik die ik niet aan zag komen. Ik vond het nergens op slaan en dat vind ik nog steeds. Het kwam als een koude douche over me heen. Ik ben het niet vergeten en ik zal het ook nooit vergeten. Dick was er ook verbolgen over, en dat was voor hem een reden om te vertrekken. Het was heel vervelend."

"Dick kan niet rustig aan doen"

Advocaat vertrok bij AZ en tekende bij de Servische bond, terwijl Haar met enige tegenzin specialistentrainer werd. Het AZ-icoon zag Stewart al snel daarna vertrekken en kende daarna onder meer bij Jong AZ nog enkele fraaie jaren in Alkmaar, waar hij nog altijd graag geziene gast is. Het contact met Advocaat is wat verwaterd. Toch volgt Haar de verrichtingen van hem bij Feyenoord op de voet. Hij ziet in Rotterdam zaken terug die hem bekend voorkomen.

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen