Veranderagenda: gevolgen van gelijke wedstrijdcondities

12 februari 2020 – De KNVB lanceerde eind 2018 de veranderagenda voor de Eredivisie, met daarop een aantal veranderingen die het Nederlandse voetbal naar een hoger niveau moest tillen. Wat is er allemaal veranderd en is het positief uitgepakt? FCUpdate.nl zoomt in deel II in op de gevolgen van de veranderagenda, te beginnen op het onderwerp: de nieuwe gelijke wedstrijdcondities.

Veranderagenda: gevolgen van gelijke wedstrijdcondities


Voor je gaat lezen

Veranderagenda-punt: Creëren van gelijke wedstrijdcondities: natuurgras in plaats van kunstgras.
Aan het woord komen: Tom Hiariej en Glenn Bijl (spelers FC Emmen), Frank van Mosselveld (algemeen directeur RKC Waalwijk), Henk de Jong (trainer SC Cambuur), Evgeniy Levchenko (Voorzitter Verening van contractspelers).
AVBV = Vergadering die twee keer per jaar plaatsvindt en waar de KNVB en de clubs plannen voorleggen voor de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal.
Bondsvergadering = Vergadering die twee keer per jaar plaatsvindt. Vaak een week na de AVBV, in de bondsvergadering worden de definitieve plannen gepresenteerd. Amateur en betaald voetbal komen hier bijeen en moeten samen tot overeenstemming komen. Deze plannen worden hier besloten.
ECV = Eredivisie Commanditaire Vennootschap. Het orgaan waarin alle Eredivisie-clubs zich verenigd hebben.

Elk jaar presenteert de KNVB in overleg met de clubs een aantal punten in de algemene ledenvergadering betaald voetbal, met als doel verdere ontwikkeling en verbetering van de kwaliteit van de Eredivisie en Eerste Divisie. Bij deze vergadering zijn alle afgevaardigden van de betaald voetbalclubs in Nederland en uiteraard de KNVB zelf aanwezig. In de periode daarvoor gaat de bond langs de betaald voetbalclubs in Nederland om problemen en behoeftes uit het werkveld op te halen, zo ook in 2019.

Veranderagenda deel I: gevolgen van de nieuwe competitie-opzet

Rol KNVB
De punten van de veranderagenda worden door de KNVB in samenspraak met de clubs in Nederland op de agenda gezet. Op de AVBV worden de plannen voorgelegd, waarna deze door de clubs goedgekeurd moeten worden. Deze plannen dienen ter verbetering van het Nederlands voetbal. Van de KNVB wordt verwacht dat zij allerlei plannen ophalen bij de voetbalclubs. Daar maken zij een voorstel van, die moet bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van het voetbal. De KNVB verzint die plannen dus niet zelf, maar krijgt vanuit de voetbalclubs adviezen om bepaald beleid te maken. De clubs en de KNVB zijn constant in overleg over het maken van deze plannen. 

Misschien wel het grootste punt uit de recent gevoerde discussies, zijn de gelijke wedstrijdcondities. Nog altijd spelen zes van de achttien Eredivisie-clubs op kunstgras en dat zorgt voor de nodige frustraties in Nederland. Spelers verafschuwen het spelen op nepgras en klagen over de fysieke ongemakken die hieruit voortkomen. In 2018 schreef de Eredivisie: 'clubs in de Eredivisie - die hun wedstrijden nu op een kunstgrasveld spelen - wordt aangemoedigd om over te stappen op natuurgras en/of hybridevelden. Clubs die hun wedstrijden op natuurgras spelen, ontvangen een extra bijdrage van maximaal 350.000 euro voor het veldmanagement'.

De KNVB sprak toen van een advies en wilde de clubs niks verplichten. Waar de KNVB het tien jaar geleden nog stimuleerde om kunstgrasvelden aan te leggen, denken ze daar nu anders over. Samen met de ECV heeft de bond een proactief beleid ingezet om clubs te stimuleren om gebruik te maken van natuurgras. Dat beleid wordt ondersteund door de subsidie van 350.000 euro voor clubs die hun wedstrijden spelen op natuurgras. Dit geldt overigens niet voor de clubs die Europees voetbal spelen: die moeten hun eigen boontjes doppen. 

Spelers zijn duidelijk
Tom Hiariej en Glenn Bijl van FC Emmen trainen dagelijks op het kunstgrasveld en spelen er eens in de twee weken er ook hun thuiswedstrijden op. Met frisse tegenzin, want fan van kunstgras zijn zij niet. "Het moet eruit. Het geeft een hele andere belasting", stelt Bijl. "De bal stuit anders en je beweegt anders. Het hoort niet dat je op zoveel verschillende velden speelt. Elk kunstgras is anders en als alle clubs gewoon een echte grasmat hebben, is het veel eerlijker. Ik zou honderd procent kiezen voor gewoon gras."

Zijn teamgenoot Hiariej is iets minder uitgesproken, maar sluit zich wel aan bij de woorden van zijn collega. "Als ik mag kiezen, is het altijd gras. Ik heb zelf wel altijd last van mijn onderrug, dus ik snap dat andere teams er liever niet op willen spelen." Al plaatst Hiariej ook een kritische noot over het spelen op natuurgras. "Wanneer de weersomstandigheden slecht zijn, heb ik geen problemen met het spelen op kunstgras. Je kunt er altijd lekker op voetballen. We hebben dit seizoen in uitwedstrijden op super slechte velden gespeeld, bijvoorbeeld bij RKC Waalwijk. Dat was echt dramatisch, dus dan heb ik wel liever kunstgras."

Bijl vindt de subsidie een goede zaak van de KNVB, terwijl Hiariej nog een stapje verder denkt en een goede mat zelfs wil verplichten. "Ik denk dat de KNVB een regel in moet stellen waarbij alle clubs gewoon op gras moeten spelen. Vijf of zes clubs hebben kunstgras, dat haalt toch wel het echte voetbal weg", vindt hij.

RKC Waalwijk als voorbeeld
Dat een switch van kunst- naar natuurgras goed mogelijk is, liet RKC Waalwijk in juni 2019 zien. Clubs hebben vaak als 'excuus' dat een natuurgrasveld veel duurder is dan een kunstgrasveld, maar algemeen directeur van RKC Frank van Mosselveld weet dat het meevalt. "Het verschil tussen kunstgras en natuurgras maakt qua kosten niet eens zoveel uit. De eenmalige investering is er natuurlijk altijd, alleen je bent het hetzelfde geld kwijt voor een kunstgrasveld die je over vijf jaar afschrijft, als voor het onderhouden van een natuurgrasveld."

De oud-profvoetballer pleit ervoor dat alle clubs in de Eredivisie, die nu nog op kunstgras spelen, het voorbeeld van RKC volgen. "De belangrijkste reden is dat betaald voetbal gewoon op natuurgras hoort. Kunstgras is leuk voor amateurclubs, die geld- en capaciteitsgebrek hebben. RKC heeft er in het verleden voor gekozen om kunstgras aan te leggen, omdat toen de jeugdopleiding er nog veel opspeelde. Destijds was een beetje de tendens dat veel Eerste Divisie-clubs overgingen naar kunstgras. Ik ben blij dat we nu in een situatie zitten, waarin dat allemaal terugdraait. De enige weerstand die er nog bestaat, is op financieel vlak. Maar het is dan meer een beleidsmatige keuze, want als een club als RKC het kan, dan kan elke club het." Bovendien levert het ook wel degelijk voordelen op. "Bij het aantrekken van spelers speelt zeker mee dat wij nu weer op natuurgras spelen. Je wordt serieus genomen door de topclubs en ook door buitenlandse clubs. En als je ook andersom gaat kijken, in de top van alle grote competities in Europa ligt nergens een kunstgrasveld. Dat zal ook niet voor niks zijn."

Lees ookNAC Breda-captain Nacho Monsalve mijdt kunstgras voorlopig na blessure 

VVCS: "Alles draait om de spelers"
De VVCS, vereniging van contractspelers, is ook nauw betrokken bij deze keuzes, omdat zij de belangen voor profvoetballers vertegenwoordigen. Ze zitten regelmatig om tafel met zowel de KNVB als de voetbalclubs over dit probleem. "Vanuit de VVCS zijn wij heel erg bezig met de spelers om het kunstgras uit de Eredivisie en Eerste Divisie te krijgen. In onze optiek is het gewoon competitievervalsing en we zijn er absoluut op tegen", was voorzitter en oud-prof Evgeniy Levchenko duidelijk. Dat de KNVB een subsidieregeling in werking heeft gebracht, vindt Levchenko een goede zaak, maar daarmee is hij nog niet tevreden. "In de ideale situatie hopen wij dat de KNVB nog harder optreedt. Dan bedoel ik bijvoorbeeld reglementair optreden. Op dit moment is de bond niet bij machte om de situatie zomaar te veranderen. Die 350.000 euro is een goed bedrag, maar mag wat mij betreft nog wat hoger. Als je op het hoogste niveau speelt, moet je af van het kunstgras."

De VVCS komt op voor de belangen van de spelers en de organisatie hoort veel geluiden van voetballers die niet meer op kunstgras willen spelen. Hiariej sprak over zijn fysieke problemen op het kunstgras, maar ook Ajacied Dusan Tadic spreekt zich er wekelijks fel op tegen. Charlison Benschop sloeg bij De Graafschap en Groningen zelfs duels op kunstgras over. Levchenko: "Het gaat om de gezondheid van de spelers. Sommige spelers willen niet eens meer op kunstgras spelen, omdat zij zoveel last van hun lichaam krijgen. Alles draait om de spelers die op het veld staan." 

Hybride grasmat
SC Cambuur pendelde de laatste jaren tussen de Eredivisie en Eerste Divisie in, maar heeft besloten om in het nieuwe te bouwen stadion - dat over anderhalf jaar klaar moet zijn - een splinternieuwe hybride grasmat komt. Die bestaat voor 95% uit echt gras en dat is een flinke stap in de goede richting, vindt ook trainer Henk de Jong. "Ik snap honderd procent dat de KNVB naar alleen maar gras wil. Ik heb beide meegemaakt, zowel normaal gras als kunstgras en het is een groot verschil. De KNVB moet de clubs zoveel mogelijk ondersteunen, die subsidies zijn een goede stap." 

Volgens De Jong is het niet alleen goed voor de ontwikkelingen in de nationale competities, ook internationaal dragen natuurgrasvelden bij aan de ontwikkeling van het Nederlands voetbal. "Als je ook naar de rest van de wereld kijkt en je wilt weer mee doen met de internationale top, moet je naar gewoon gras. We zijn weer goed op weg, maar daar hoort dit ook bij." Zeker op het hoogste niveau zou een kunstgrasveld niet meer moeten mogen. "In de Eredivisie vind ik het competitievervalsing, in onze competitie ligt dat anders omdat er nog zoveel clubs zijn met een kunstgrasveld. Het zal nooit helemaal gelijk zijn, maar je moet er wel naar streven."

Eigenlijk is iedereen het er wel over eens dat kunstgras niet in de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal thuishoort, toch blijft de discussie vooral vanwege de financiën nog altijd bestaan. Zeker omdat juist daarom moeilijk is om regelgeving te maken, die door alle clubs wordt gedragen. Maar dat het spelen op natuurgras een hoofdzaak is, blijkt nog maar eens uit bovenstaand verhaal. Om de aansluiting met de internationale topcompetities vast te houden, dient Nederland ook kunstgras te mijden. Al was het alleen al voor de fitheid van de spelers.

Door: Daan Wijma

NB: Over de rol, invloeden en zienswijze van de KNVB is Art Langeler geïnterviewd, maar hij wenste niet geciteerd te worden

gerelateerd

Reacties

Het laatste nieuws
Volledig
Compact

 1. vrijdag 21 februari 2020

 2. Wat schrijven de Spaanse kranten over Getafe - Ajax? 09:10

  Wat schrijven de Spaanse kranten over Getafe - Ajax?

  De Spaanse kranten zijn lovend over Getafe. Vooral trainer José Bordalas kan de complimenten in zijn zak steken. Hij krijgt…

 3. Matavz koestert PSV-periode: "Zeker geen verloren tijd" 09:09

  Matavz koestert PSV-periode: "Zeker geen verloren tijd"

  Tim Matavz neemt het met Vitesse zondagmiddag op tegen zijn oude club PSV. De Sloveen stond tussen 2011 en 2014 onder contract…

 4. AZ niet in grootse vorm: "Maar er is geen negativiteit in de ploeg" 09:00

  AZ niet in grootse vorm: "Maar er is geen negativiteit in de ploeg"

  AZ kwam donderdagavond nog niet uit de vormdip waar het al enige tijd in verkeert. In een druilerig AFAS Stadion knokten de…

 5. Getafe-coach Bordalas: "Ajax blijft zonder twijfel de favoriet" 08:45

  Getafe-coach Bordalas: "Ajax blijft zonder twijfel de favoriet"

  Ondanks de 2-0 overwinning  op Ajax weigert Getafe-trainer Jose Bordalas zich al rijk te rekenen. De hoofdtrainer van de…

 6. Kranten: 'Gezien het spel is AZ de underdog in return' 08:22

  Kranten: 'Gezien het spel is AZ de underdog in return'

  AZ leek donderdag op weg naar een nieuwe dreun, maar hield uiteindelijk toch nog een gelijkspel over aan de wedstrijd tegen LASK…

 7. 'Vertrouwen ADO in Pardew al helemaal verdwenen' 08:08

  'Vertrouwen ADO in Pardew al helemaal verdwenen'

  Het huwelijk tussen ADO Den Haag en Alan Pardew vertoont al serieuze scheuren. Volgens het Algemeen Dagblad is binnen twee…

 8. Schuurs diep door het stof: "Zo krijg ik nooit een basisplaats" 08:00

  Schuurs diep door het stof: "Zo krijg ik nooit een basisplaats"

  Perr Schuurs kon tijdens de wedstrijd tussen Getafe en Ajax wel door de grond zakken. De twintigjarige verdediger kwam als…

 9. Kranten: 'Onprofessioneel Ajax liet zich meesleuren' 07:48

  Kranten: 'Onprofessioneel Ajax liet zich meesleuren'

  De Nederlandse ochtendkranten hebben geen goed woord over voor Getafe - Ajax (2-0). Het spel van Spanjaarden wordt verafschuwd…

 10. Getafe-spits Deyverson: "Het deed me veel pijn" 07:43

  Getafe-spits Deyverson: "Het deed me veel pijn"

  Deyverson werd donderdagavond tijdens Getafe - Ajax de verpersoonlijking van het irritante gedrag van de Spaanse ploeg. De…

 11. De Wit voorop in de strijd: "Het was niet altijd even sprankelend" 07:00

  De Wit voorop in de strijd: "Het was niet altijd even sprankelend"

  De opluchting viel van zijn gezicht te lezen. Met een tevreden gevoel stond Dani de Wit na het 1-1 gelijkspel tegen LASK Linz de…

 12. Spoorboekje: Bayern en Napoli in actie, Eerste Divisie-duels 07:00

  Spoorboekje: Bayern en Napoli in actie, Eerste Divisie-duels

  Aan het begin van iedere dag brengt FCUpdate.nl haar eigen spoorboekje. Met een handig overzicht brengen we in kaart wat het…

 13. Gisteren gemist: Ajax onderuit, AZ gelijk en De Jong naar MLS 00:30

  Gisteren gemist: Ajax onderuit, AZ gelijk en De Jong naar MLS

  In de rubriek 'Gisteren gemist' zet FCUpdate.nl het belangrijkste nieuws van de avond daarvoor op een rijtje. Met een…

 14. donderdag 20 februari 2020

 15. Slot knijpt z'n handen dicht: "In return zal Linz nog fanatieker zijn" 23:59

  Slot knijpt z'n handen dicht: "In return zal Linz nog fanatieker zijn"

  Arne Slot knijpt z'n handen dicht met het gelijkspel van AZ tegen LASK Linz (1-1). Vlak voor het ingaan van de blessuretijd…

 16. Overmars gunde De Jong vertrek: "Veel voor de club betekend" 23:50

  Overmars gunde De Jong vertrek: "Veel voor de club betekend"

  Ajax heeft Siem de Jong transfervrij laten gaan naar FC Cincinnati als dank voor de bewezen diensten in het verleden. De…

 17. Coëfficiënten: direct CL-ticket begint steeds meer te lonken 23:37

  Coëfficiënten: direct CL-ticket begint steeds meer te lonken

  De coëfficiëntenranglijst kent vanuit Nederlands perspectief weinig veranderingen. Dat betekent wel dat rechtstreeks Champions…

 18. Koopmeiners heeft een dubbel gevoel na late remise tegen LASK 23:22

  Koopmeiners heeft een dubbel gevoel na late remise tegen LASK

  Teun Koopmeiners hield een dubbelgevoel over aan het gelijkspel tegen LASK Linz donderdagavond. De middenvelder merkte dat AZ…

 19. 23:10

  Europa League: alle uitslagen van vanavond op een rijtje

 20. Arsenal wint in Griekenland, minimale thuiszege Wolfsburg 23:03

  Arsenal wint in Griekenland, minimale thuiszege Wolfsburg

  Arsenal heeft een zeldzame overwinning op vreemde bodem geboekt. Het elftal van Mikel Arteta rekende donderdagavond af met…

 21. AZ pakt in slotfase belangrijk punt voor return en coëfficiëntenlijst 22:57

  AZ pakt in slotfase belangrijk punt voor return en coëfficiëntenlijst

  Waar Ajax eerder op de avond ten onder ging, is het AZ wél gelukt om een aardig Europees resultaat te boeken. Het Oostenrijkse…

 22. Bosz met Bayer knap langs Porto, moeizame zege Roma 22:54

  Bosz met Bayer knap langs Porto, moeizame zege Roma

  Peter Bosz heeft donderdagavond een goede uitgangspositie geboekt in de zestiende finales van de Europa League. In eigen huis…

 23. Video: wereldgoal Neves helpt Wolverhampton Wanderers in zetel 22:34

  Video: wereldgoal Neves helpt Wolverhampton Wanderers in zetel

  Wolverhampton Wanderers had donderdag een simpele avond tegen Espanyol in de Europa League en stond al na ruim een uur met…

 24. Babel imiteert theater Getafe: "Scheidsrechter liet zich foppen" 22:23

  Babel imiteert theater Getafe: "Scheidsrechter liet zich foppen"

  Het gedrag van Getafe zat Ryan Babel hoog. Zo hoog dat de Ajacied voor het oog van scheidsrechter Ruddy Buquet een schwalbe…

 25. Blind: "Scheidsrechter had de wedstrijd totaal niet onder controle" 21:49

  Blind: "Scheidsrechter had de wedstrijd totaal niet onder controle"

  Daley Blind heeft zich donderdagavond geërgerd aan scheidsrechter Ruddy Buquet. De verdediger van Ajax merkte dat de Fransman…

 26. Getafe koning tijdrekken: bijna record zuivere speeltijd tegen Ajax 21:39

  Getafe koning tijdrekken: bijna record zuivere speeltijd tegen Ajax

  Getafe toonde zich donderdagavond tegen Ajax meester in tijdrekken. De Spanjaarden nestelden zich zelfs in de recordboeken…

 27. Ten Hag baalt dat Ajax zich liet provoceren door Getafe 21:34

  Ten Hag baalt dat Ajax zich liet provoceren door Getafe

  Erik ten Hag erkent dat Ajax donderdagavond te veel meeging in het provocerende gedrag van de spelers van Getafe. De…

 28. Frankfurt en Internazionale al dicht bij volgende ronde 20:58

  Frankfurt en Internazionale al dicht bij volgende ronde

  Eintracht Frankfurt is dicht bij het bereiken van de achtste finale van de Europa League. De Duitsers wonnen verrassend ruim van…

 29. Ajax in serieuze problemen na late tegengoal en verlies bij Getafe 20:48

  Ajax in serieuze problemen na late tegengoal en verlies bij Getafe

  Ajax krijgt er een ongelofelijke zware dobber aan om de achtste finale van de Europa League te bereiken. De Amsterdammers…

 30. United en Sevilla moeizaam naar remise, zege Sporting 20:48

  United en Sevilla moeizaam naar remise, zege Sporting

  Manchester United en Sevilla hebben donderdagavond met moeite een positief resultaat geboekt in de heenwedstrijd van de eerste…

 31. Ajax vreest voor straf na incident met provocerende Deyverson 20:26

  Ajax vreest voor straf na incident met provocerende Deyverson

  Ajax hangt een nieuwe straf van de UEFA boven het hoofd. Vanuit het uitvak werd Getafe's doelpuntenmaker Deyverson geraakt…

 32. Roda JC hoopt seizoen met interim Verberne af te maken 20:21

  Roda JC hoopt seizoen met interim Verberne af te maken

  Roda JC gaat kijken of het mogelijk is om met Maurice Verberne als hoofdtrainer het seizoen af te maken. De assistent van…

 33. Koopmeiners schuift linie naar achteren, Evjen basisdebutant AZ 19:55

  Koopmeiners schuift linie naar achteren, Evjen basisdebutant AZ

  Teun Koopmeiners speelt het Europese duel van AZ met LASK Linz als centrale verdediger. Vanwege de blessures van Stijn Wuytens…

 34. Video: Ajax op achterstand door doelpunt van Deyverson 19:41

  Video: Ajax op achterstand door doelpunt van Deyverson

  Getafe kwam donderdagavond na ruim een half uur spelen op voorsprong tegen Ajax in de Europa League-wedstrijd, door een…

 35. Tighadouini vindt nieuwe werkgever in tweede divisie van Qatar 19:16

  Tighadouini vindt nieuwe werkgever in tweede divisie van Qatar

  Adnane Tighadouini (27) is alweer vertrokken bij De Graafschap. De aanvaller kiest voor een lucratief avontuur in Qatar. Hij…

 36. Ancelotti looft samenwerking met Brands: "Heeft heel veel kennis" 19:05

  Ancelotti looft samenwerking met Brands: "Heeft heel veel kennis"

  Carlo Ancelotti heeft de loftrompet gestoken over Marcel Brands. De ervaren Italiaanse coach vindt het bijzonder prettig werken…

 37. Ten Hag ziet sleutelrol voor Ziyech en wil diepgang zien 18:43

  Ten Hag ziet sleutelrol voor Ziyech en wil diepgang zien

  Ajax-trainer Erik ten Hag ziet donderdagavond voor Hakim Ziyech een sleutelrol weggelegd in de Europa League-wedstrijd tegen…

 38. PSG-preses aangeklaagd, voorzitter Malaga half jaar geschorst 18:40

  PSG-preses aangeklaagd, voorzitter Malaga half jaar geschorst

  PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi is aangeklaagd door Zwitserse autoriteiten. In zijn functie als directeur van het Qatarese…

 39. Arts die Memphis opereerde: "EK halen is fysiek mogelijk" 18:07

  Arts die Memphis opereerde: "EK halen is fysiek mogelijk"

  Memphis Depay moet het EK 2020 kúnnen halen. Dat verzekert Pier Paolo Mariani, de orthopedisch chirurg die twee maanden geleden…

 40. Messi pleit uitgesproken voor terugkeer Neymar bij FC Barcelona 17:56

  Messi pleit uitgesproken voor terugkeer Neymar bij FC Barcelona

  Lionel Messi hoopt vurig op een terugkeer van Neymar bij FC Barcelona. De Argentijnse aanvaller heeft in een interview…

 41. Ajax tegen Getafe met Blind, Álvarez en Traoré, Ziyech start op 10 17:35

  Ajax tegen Getafe met Blind, Álvarez en Traoré, Ziyech start op 10

  Ajax start de belangrijke wedstrijd in de Europa League tegen Getafe donderdagavond met Lassina Traoré in de punt van de…

 42. Willem II met Heerkens en Llonch in het lastige uitduel in Emmen 17:00

  Willem II met Heerkens en Llonch in het lastige uitduel in Emmen

  Willem II kan komend weekend tegen FC Emmen weer beschikken over sterkhouders Freek Heerkens en Pol Llonch. Het belangrijke duo…

 43. Kiomourtzoglou door Heracles beloond voor ontwikkeling 16:41

  Kiomourtzoglou door Heracles beloond voor ontwikkeling

  Heracles Almelo heeft Orestis Kiomourtzoglou beloond voor zijn uitstekende ontwikkeling. Het contract van de Duitser – dat nog…

 44. Ajax laat Siem de Jong gratis naar FC Cincinnati gaan 16:21

  Ajax laat Siem de Jong gratis naar FC Cincinnati gaan

  Siem de Jong (31) is niet langer een speler van Ajax: de middenvelder vertrekt per direct transfervrij naar FC Cincinnati. De…

 45. Advocaat is totaal niet bezig met het Happel-record 16:13

  Advocaat is totaal niet bezig met het Happel-record

  Dick Advocaat is niet bezig met het record van Ernst Happel. Laatstgenoemde bleef ooit als coach van Feyenoord liefst 31 duels…

 46. Meunier wist niet dat hij op scherp stond tegen Dortmund 15:46

  Meunier wist niet dat hij op scherp stond tegen Dortmund

  Paris Saint-Germain is een Europese topclub, maar dat betekent niet dat alles er professioneel aan toe gaat. Verdediger Thomas…

 47. MVV neemt per direct afscheid van huurling Nissilä 15:41

  MVV neemt per direct afscheid van huurling Nissilä

  MVV heeft per direct afscheid genomen van de overbodige Urho Nissilä. De aanvallende middenvelder werd dit seizoen gehuurd van…

 48. Van Schaik: "Europese topclubs hebben interesse in NEC-spelers" 15:09

  Van Schaik: "Europese topclubs hebben interesse in NEC-spelers"

  NEC is niet bezig aan een topseizoen en staat zevende in de Eerste Divisie. Toch is er genoeg te genieten van de ploeg uit…

 49. Bozeník mag het zaterdag als basisspeler laten zien 14:36

  Bozeník mag het zaterdag als basisspeler laten zien

  Na zijn prima optreden in Zwolle mag Robert Bozeník het komende zaterdag als basisspeler laten zien bij Feyenoord. De Slowaakse…

 50. Messi ziet Barcelona niet als kandidaat voor CL-overwinning 14:04

  Messi ziet Barcelona niet als kandidaat voor CL-overwinning

  Volgens Lionel Messi is FC Barcelona geen kandidaat voor het winnen van de Champions League dit seizoen. Momenteel is het team…

 51. 13:52

  Overzicht: het overvolle programma in de Europa League

 52. Dortmund volgend seizoen met verschillende shirtsponsoren 13:34

  Dortmund volgend seizoen met verschillende shirtsponsoren

  Borussia Dortmund is met een primeur op de proppen gekomen. De Duitse topclub meldt op de eigen website dat er met ingang van…

Meer nieuws