Revolutie aanstaande wat betreft tv-rechten: "Dit is de toekomst"

11 februari 2020, 08:13   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Er zijn volop ontwikkelingen gaande in de televisiewereld. De rechten van de Eredivisie-wedstrijden liggen op dit moment nog bij FOX, dat eerder een twaalfjarig contract afsloot om de rechten binnen te hengelen. De nieuwe ontwikkeling in de tv-wereld zorgen er echter voor dat er op termijn mogelijk veel gaat veranderen.

De Premier League heeft voor ogen om de situatie compleet te veranderen als het huidige contract in 2022 afloopt. Die competitie wilde vorig jaar, bij de laatste verlenging van het tv-contract, al beginnen met een nieuwe OTT-service (dat staat voor Over-The-Top, de officiële naam voor een eigen mediakanaal), maar heeft de testperiode in een aantal landen uitgesteld tot 2022. "Het gaat de clubs goud opleveren", zei Richard Masters, directeur van de Premier League, afgelopen weekend al. "OTT is de toekomst", weet ook Chris Woerts, voormalig commercieel directeur van de Eredivisie, die mede verantwoordelijk was voor Eredivisie Live. In Nederland heeft FOX een contract afgesloten tot en met het einde van het seizoen 2024/25.

"In Nederland zijn we gewend aan een situatie waarbij de samenvattingen van de Eredivisie bij de NOS te zien zijn en alle live-wedstrijden plus andere programma's bij FOX Sports worden bekeken", zegt Woerts in De Telegraaf. Hij weet dat OTT echter de toekomst is. "We zien nu al wat Netflix met films en docu's doet, Disney+ doet hetzelfde, je hebt Amazon Prime, in Amerika inmiddels CBS Extra. Vroeger had de kijker in Nederland één keuze en dat was de tv via de kabel. Iedereen heeft tegenwoordig internet en dus denken grote aanbieders aan een eigen platform. Barcelona heeft het al, de Premier League is er mee bezig en de KNVB denkt ook aan OTT."

In Nederland heeft FOX het goed voor elkaar, weet Woerts. "Maar het blijkt dat het publiek slechts in één ding is geïnteresseerd en dat is live-voetbal. Het is het enige onderscheidende waarvoor mensen thuis blijven en waarvoor ze betalen."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen