FC Emmen maakt het zichzelf onnodig lastig tegen Twente

11 februari 2020, 20:25   Bijgewerkt: 11 februari 2020, 22:40

FC Emmen heeft een cruciale zege geboekt in de strijd tegen degradatie. In eigen huis, waar het 92% van de punten haalt dit seizoen, werd FC Twente met 2-0 verslagen. De gasten uit Enschede werden geen moment gevaarlijk en schoten slechts één keer op doel. Emmen speelde daarentegen wel goed en creëerde genoeg kansen, maar besliste de wedstrijd tegen een tandeloos Twente pas in de blessuretijd.

Het weer was in Emmen niet veel beter dan afgelopen zondag, toen Emmen en Twente dinsdagavond begonnen aan de wedstrijd die vanwege storm Ciara af werd gelast. De natte sneeuw kwam met bakken uit de lucht, maar naarmate de eerste helft vorderde werd het gelukkig beter. Het was Emmen dat desondanks uit de startblokken schoot, maar Marko Kolar schoot de bal voorlangs. Tekenend voor het spel van Twente in de eerste helft was het enige schot van de ploeg voor de rust: Noa Lang trok naar binnen en schoot, maar zijn inzet vloog over de zijlijn.

Emmen speelde goed combinatievoetbal en Twente kon voetballend werkelijk niets brengen. Eerst was het Glenn Bijl die dicht bij de 1-0 was, maar zijn prachtige vrije trap vloog via de lat en Joël Drommel het veld weer in. Een aantal minuten later dacht Kerim Frei de thuisploeg alsnog op voorsprong te zetten, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. De assistent-scheidsrechter vlagde na het doelpunt, maar of het daadwerkelijk buitenspel was viel te betwisten. Op basis van de camerabeelden was het in elk geval nauwelijks te zien.

Na rust bleef het spelbeeld ondanks het doelpunt precies hetzelfde. Vooral tekenend was de vrijheid die Bijl kreeg om op te stomen langs de rechterkant van het veld. Na tien minuten spelen in de tweede helft had Sergio Peña zijn ploeg op 2-0 moeten zetten, maar oog-in-oog met Drommel schoot hij tegen de Twente-keeper aan. De spelers van Twente leken geen benul te hebben wat ze met de tactiek van trainer García aan moesten en in het eerste uur van de wedstrijd kwamen de gasten niet tot een schot op doel van Emmen-keeper Dennis Telgenkamp.

Na een aanvallende wissel van García, die verdediger Xandro Schenk verving door aanvaller Rafik Zekhnini, kwam de uitploeg wel wat beter in het spel. Grote kansen creëerde het lange tijd niet, maar toen Twente wat opportunistischer ging voetballen werd het af en toe nog een paar keer dreigend voor het doel van Telgenkamp. De thuisploeg hield echter goed en simpel stand en diep in blessuretijd was het Anco Jansen die na goed voorbereidend werk van Jafar Arias de 2-0 achter Drommel schoot.

De middenvelder keerde na lang blessureleed in eigen stadion weer terug als invaller in het elftal en zijn treffer bracht logischerwijs de nodige emoties met zich mee voor de aanvaller. Door de zege schrijft FC Emmen drie zeer belangrijke punten bij in de strijd tegen degradatie en klimt het over opponent Twente heen op de ranglijst. De Enschedeërs staan op slechts drie punten van nummer zestien VVV-Venlo, waarmee de druk op Garcia flink zal toenemen.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Emmen: Dennis Telgenkamp 6,5; Glenn Bijl 7, Miguel Araujo 6,5, Michael Heylen 7, Lorenzo Burnet 6,5 (77. Keziah Veendorp -); Hilal Ben Moussa 6,5, Michael Chacon 6, Sergio Peña 6,5 (76. Jafar Arias -); Kerim Frei 7,5, Michael de Leeuw 7, Marko Kolar 6 (72. Anco Jansen 7)

FC Twente: Joël Drommel 6; Giovanni Troupée 5,5, Julio Pleguezuelo 6, Xandro Schenk 5,5 (61. Rafik Zekhnini 5,5), Peet Bijen 5,5, Calvin Verdonk 5; Javier Espinosa 5, Oriol Busquets 4,5 (82. Keito Nakamura -), Lindon Selahi 5 (52. Giorgi Aburjania 5,5); Noa Lang 6, Haris Vucki? 4,5

Man of the Match: Kerim Frei

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordelin