VVV-Venlo blijft in ban van het Hans de Koning-effect

14 februari 2020, 22:43

VVV-Venlo heeft wederom uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. Dankzij een 1-0 zege op Heracles Almelo is de ploeg van Hans de Koning in de tweede seizoenshelft nog steeds ongeslagen. Na 21 minuten kwam de ploeg uit Venlo verdiend op voorsprong, en hoewel de ploeg naarmate de wedstrijd vorderde minder ging spelen, gaf het deze niet meer uit handen.

In de eerste wedstrijd van speelronde 23 troffen twee ploegen elkaar die een zeer verschillende herstart van de competitie beleven. Terwijl VVV-Venlo een goede start van dit kalenderjaar kent en onder leiding van trainer De Koning dit jaar nog steeds ongeslagen is, verloor Heracles de eerste vier wedstrijden van 2020. Vorige week leek de weg naar boven weer voorzichtig te worden ingezet door te winnen van Fortuna Sittard. Vandaag moest gaan blijken of de ploeg van Frank Wormuth deze lijn door kon trekken, of dat VVV haar ongeslagen reeks kon behouden.

Na afloop van de eerste helft leek het tweede scenario een stuk waarschijnlijker dan het eerste. De thuisploeg leverde een goede eerste helft af, waarin het niet 'des VVV's' speelde: De Venlonaren hadden veel balbezit, waren dominant en hadden weinig te duchten van Heracles. Vanaf de eerste minuut zette de ploeg van De Koning hoog druk en was erg fel, waardoor het veelvuldig in ten aanval kon trekken. Hierbij was John Yeboah, die vorige week nog op de bank begon, de gevaarlijkste man. Hij passeerde zijn directe tegenstander vaak gemakkelijk, en kreeg daarom soms ook dubbele dekking. Ondanks het goede spel vielen er in de beginfase van de wedstrijd weinig kansen te noteren: een schot van Oussama Darfalou (naast) en een vrije trap van Peter van Ooijen waren de enige wapenfeiten.

Het doelpunt van VVV in de 21ste minuut kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Nadat Darfalou de bal voorgaf, kreeg de verdediging van Heracles de bal niet goed weg. Uiteindelijk kwam de bal via Jonathan Opoku bij VVV-aanvoerder Danny Post terecht. Hij twijfelde niet, en omdat zijn schot onderweg nog werd aangeraakt, had doelman Janis Blaswich geen kans om nog bij de bal te komen. Vlak daarna kreeg de thuisploeg de uitgelezen mogelijkheid voor 2-0, maar Darfalou schoot de bal oog in oog met Blaswich over het Almelose doel.

Na deze inzet duurde het even voor het spel weer op gang kwam, maar zo rond minuut 35 was er een lichte kanteling in het spelbeeld zichtbaar. VVV was nog steeds de bovenliggende partij, maar gaf in afwezigheid van balbezit veel ruimte aan de bezoekers. Deze voetbalden makkelijk door de linies van VVV, maar leken vanwege een te laag baltempo niet in staat de verdediging van de de Venlonaren echt te verrassen. De grootste kans kwam van Silvester van der Water, die zijn man goed uitkapte, maar zijn schot gekeerd zag worden door Thorsten Kirschbaum.

De Duitse VVV-keeper, alsmede zijn landgenoot aan de overzijde, had in de tweede helft lange tijd niets te doen. De twee ploegen waren nagenoeg gelijkwaardig, zakten ver in wanneer de tegenstander de bal was en waren niet creatief genoeg om de tegenstander te verrassen. Heracles-trainer FrankWormuth besloot dan ook zijn beide vleugelspelers te vervangen. In eerste instantie leek dit weinig effect te hebben, maar na enkele minuten, waarin VVV via Darfalou nog een enorme kans kreeg, werd Heracles de sterkere ploeg. Het bleef echter opnieuw bij enkele speldenprikjes, want gaten in de VVV-verdediging werden er nauwelijks gevonden.

Kort voor tijd leek de thuisploeg tegen de verhouding in opeens de mogelijkheid te krijgen om op 2-0 te komen. Na een goede actie ging John Yeboah op de rand van het strafschopgebied zeer makkelijk liggen. Na lang wachten op beoordeling van de VAR en daaropvolgend de scheidsrechter zelf werd  besloten de penalty in te trekken. Dit bleek uiteindelijk geen invloed meer te hebben op de uitslag: het bleef 1-0, waarmee VVV ongeslagen blijft en voor even stijgt naar plek 13. Voor Heracles is het lek echter nog niet boven.

Opstellingen en beoordelingen*

VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 6,5; Roel Janssen 6, Christian Kum 6,5, Nils Röseler 6, Thomas Pachonik 5,5; Peter van Ooijen 6 (78. Simon Janssen -), Danny Post 6,5, Thomas Bruns 6; John Yeboah 6,5 (86. Jerome Sinclair -), Oussama Darfalou 5,5, Jonathan Opoku 5,5 (95. Roy Gelmi -).

Heracles Almelo: Janis Blaswich 6; Jeff Hardeveld 6, Mats Knoester 6,5 , Robin Pröpper 6 (93. Adrian Szöke -), Tim Breukers 6; Orestis Kiomourtzoglou 5,5, Mauro Júnior 6, Mohammed Osman 5,5; Delano Burgzorg 5 (62. Teun Bijleveld 5), Cyriel Dessers 5, Silvester van der Water 5 (62. Jeremy Cijntje 4,5).

Man of the match: John Yeboah

*: speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!