AZ niet in grootse vorm: "Maar er is geen negativiteit in de ploeg"

21 februari 2020 – AZ kwam donderdagavond nog niet uit de vormdip waar het al enige tijd in verkeert. In een druilerig AFAS Stadion knokten de Alkmaarders zich weliswaar naar een 1-1 gelijkspel tegen LASK Linz, maar dat deden zij vooral op wilskracht in plaats van met verzorgd voetbal. Desondanks stond Owen Wijndal na de wedstrijd tevreden in de mixed zone. "Al was het wel de bedoeling om hier te winnen."

AZ niet in grootse vorm: "Maar er is geen negativiteit in de ploeg"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Een zege had AZ goed kunnen gebruiken. Want naast het spel, vallen ook de resultaten tegen. De club uit Alkmaar verloor in aanloop naar het duel met LASK Linz van zowel NAC Breda (1-3) als FC Twente (2-0). Het zwaarbevochten gelijkspel tegen de Oostenrijkse club voelde dan ook bijna als een overwinning. "Het is lekkerder dan dat je weer verliest", lachte Wijndal, om vervolgens weer serieus te worden. "Je moet tevreden zijn als je zo laat de 1-1 maakt.

In de achtervolging
AZ liep tegen het stugge LASK Linz lang achter de feiten aan. Door een doelpunt halverwege de eerste helft waren de Oostenrijkers op voorsprong gekomen. Een ingooi werd verlengd en kwam terecht bij Marko Raguz, die via het been van Ramon Leeuwin raak schoot. "We waren van tevoren gewaarschuwd dat zij een verre ingooi hebben en die proberen te verlengen. Heel zonde dat we daar een tegengoal uit kregen."

Krantenoverzicht: 'Gezien het spel is AZ de underdog in return

Door het tegendoelpunt moest AZ in de achtervolging. Omdat het niet lukte om vanuit achteruit het spel te maken, hanteerde de ploeg van trainer Arne Slot vaak de lange bal. "We konden niet makkelijk over de grond voetballen. Noodgedwongen, ook door de wind, speelden we vaker de lange bal dan we normaal doen. Zij speelden met vijf man achterop en met backs die heel erg doordekken. Dan ligt er achter hun verdediging meer ruimte."

Maar Wijndal dook zelden die ruimte in. Hij vormt dit seizoen met Oussama Idrissi een ijzersterk koppel op de linkerflank, maar de bejubelde tandem draaide donderdag niet goed. Idrissi speelde niet zijn beste wedstrijd en Wijndal kwam er veel minder vaak overheen dan gewoonlijk. Daar heeft de linksback wel een verklaring voor. "Als er veel lange ballen worden gespeeld en het spel heen en weer gaat, is het moeilijk om je moment uit te kiezen om eroverheen te gaan."

De Wit voorop in de strijd: "Het was niet altijd even sprankelend"

Geen negativiteit
Voor de winterstop werd AZ vaak bewierookt, maar recentelijk hebben de complimenten plaatsgemaakt voor kritiek. Begrijpelijk, vindt Wijndal. "Dat is logisch en terecht als je in een week twee keer verliest. Maar er is geen negativiteit in de ploeg, we blijven positief naar elkaar. Dat zie je ook wel aan deze wedstrijd: we bleven erin geloven en bleven hard werken. Het is een dubbele wedstrijd, dus volgende week kunnen we het afmaken."

Door: Vincent Houttuin

Reacties

UEFA Europa League

gerelateerd