Graafschap ruikt periodetitel na winst, ook zege Cambuur

21 februari 2020, 22:00   Bijgewerkt: 21 februari 2020, 22:15

De Graafschap kan zich volgende week tegen Jong AZ verzekeren van de derde periode in de Eerste Divisie. Een tiental Doetinchemmers won vrijdagavond met 1-2 van FC Dordrecht. Ook koploper Cambuur heeft goede zaken gedaan door met 2-0 van Roda JC te winnen. De subtopper tussen Go Ahead Eagles en NEC eindigde in 2-1 in het voordeel van Kowet.

Cambuur – Roda JC 2-0

Mede doordat Cambuur de afgelopen weken concurrenten Jong Ajax en Volendam meermaals punten in zag leveren, stonden de Leeuwarders fier aan kop met een voorsprong van vier punten op runner-up De Graafschap. In de stand om de derde periode stond het weliswaar op de tweede plaats met twee punten achterstand op De Superboeren, maar dat nemen ze in Leeuwarden voor lief. De focus ligt de komende maanden maar op één ding: kampioen worden. Het stuntelende Roda JC was de volgende horde in de titelrace, de laatste overwinning van de Limburgers dateerde van oktober.

Bij Cambuur keerde buitenspeler Issa Kallon terug na een zware blessure. Tevens had hij deze week zijn contract verlengd, maar na een ruim kwartier moest hij de strijd alweer staken dankzij een nieuwe blessure. Topscorer Robert Mühren liet wel weer van zich horen, hij ontdeed zich van de verdediging en schoof ijzig kalm doelpunt nummer 22 van het seizoen binnen. Ook in het tweede bedrijf kwamen de Leeuwarders tot scoren: een voorzet vanaf links schoot door richting de tweede paal en met een sliding verdubbelde Michael Breij de voorsprong. Dat bleek later tevens de eindstand te zijn.

FC Dordrecht – De Graafschap 1-2

Ook De Graafschap mocht zich koploper noemen, namelijk de koploper van de derde periode. Het moest nog twee wedstrijden zien te winnen om een tussentijds feestje in Doetinchem te laten ontspringen. Daarnaast stonden zij op een mooie tweede plek in de reguliere stand, wat uiteindelijk de felbegeerde promotie naar de Eredivisie oplevert. Evenals Cambuur moest ook De Graafschap het opnemen tegen een laagvlieger. Hoewel FC Dordrecht vorige week nog wist te winnen, stond het in punten gelijk met Roda JC en zodoende op een teleurstellende negentiende plek.

Desalniettemin verrasten De Schapenkoppen de tegenstander door na twintig minuten op voorsprong te komen. Rechtsback Robin Polley schoot met een ongenadig hard schot in de bovenhoek zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal binnen. Dat bracht echter wel een goede reactie bij De Graafschap teweeg, nog geen drie minuten later werd het al gelijk toen Javier Vet op atletische wijze een corner binnen werkte. Nog voor rust keerden de Doetinchemmers weer volledig terug op de periodetitelkoers nadat Daryl van Mieghem de voorzet van Stef Nijland binnengleed. Mo Hamdaoui besloot het zijn ploeggenoten toch nog even lastig te maken. Nadat hij van achteren een smerige tackle op zijn tegenstander plaatste en een rode prent incasseerde, maar het tiental van De Graafschap kon de voorsprong uiteindelijk toch over de streep trekken.

Go Ahead Eagles – NEC 2-1

Hoewel Go Ahead en NEC elkaar op de ranglijst niet veel ontliepen, zaten beide ploegen in een hele andere situatie. De Nijmegenaren waren in de winning mood aangezien de resultaten van de afgelopen twee wedstrijden zes punten, negen doelpunten voor en één tegengoal waren. De tegenstander Go Ahead hield minder goede ervaringen over aan februari, waarin er onder andere met 5-1 werd verloren van de beloftenploeg van Ajax, een kansloze bekerexit volgde tegen FC Utrecht (1-4) en het tot overmaat van ramp ook nog met 3-0 de bietenbrug op ging tegen MVV.

Dat krachtsverschil kwam in de eerste helft nauwelijks tot uiting. Sterker nog, de Deventenaren hadden het betere van het spel, maar wisten ook niet tot hele grote kansen te komen. Vlak na rust leek Soufyan Ahannach het zoveelste ongevaarlijke wapenfeit bij te schrijven, maar door gegrabbel van Mattijs Branderhorst kon de Fransman Antoine Rabillard de 1-0 binnentikken. Daaropvolgend maakte Go Ahead Eagles een wel heel opmerkelijk doelpunt. Ahannach was erdoor, maar stopte met lopen gezien de grensrechter zijn vlag in de lucht stak. Ook de defensie van NEC stopte ermee, maar Ahannach ging toch door nadat er geen fluitsignaal volgde. Hij gaf de bal af aan Rabillard die van dichtbij raak schoot en achteraf bleek de bal inderdaad van een NEC'er af te komen. Tot slot kon NEC nog wel iets terugdoen nadat Zian Flemming een voorzet binnenliep, maar dat mocht niet baten.

{image[339896][right-half][]}Excelsior – FC Den Bosch 6-4

Wie zich een avondje verveelt, kan de wedstrijd op Woudenstein nog eens rustig terugkijken. Halverwege leek Excelsior op weg naar een simpele zege met een 2-0 voorsprong, maar zoals vaker dit seizoen stond het acherin weer eens te klungelen en zodoende stond het na een uur voetballen opeens 2-3. Geholpen door een strafschop en tweede gele en dus rode kaart voor invaller (!) Jordy van der Winden kwam Excelsior terug tot 3-3 en na een nieuwe achterstand tot 4-4. Uitgerekend Ahmad Mendes Moreira – die in het heenduel racistisch werd bejegend – zorgde voor de winnende treffer en Rai Vloet maakte in blessuretijd de tennisuitslag compleet.