Halilovic toont klasse en helpt Heerenveen aan gelijkspel

22 februari 2020, 21:57

sc Heerenveen en ADO Den Haag hebben elkaar in een spannend duel met een 2-2 stand in evenwicht gehouden. Heerenveen was de gehele wedstrijd beter, maar kwam in de eerste helft op een 0-2 achterstand, door twee vrije trappen van John Goossens. In de laatste minuut van de eerste helft kwamen de Friezen via Joey Veerman terug in de wedstrijd, waarna Alen Halilovic Heerenveen diep in de tweede helft met een prachtig doelpunt op gelijke hoogte bracht. De thuisploeg probeerde het daarna nog wel, maar wist tegen een hartstochtelijk ADO niet meer te scoren.

In Heerenveen en ADO troffen vandaag twee ploegen elkaar die na de winterstop totaal niet in vorm zijn. Hoewel de Friese ploeg dit kalenderjaar slechts een punt pakte, tegenover de vier van ADO den Haag, lijkt vooral de positie van coach Alan Pardew in gevaar te zijn. De Engelse coach, die enkele jaren terug nog furore maakte bij Crystal Palace, mocht deze winter veel spelers halen, maar geen van hen lijkt een echte toevoeging te zijn voor de Haagse club die voorlaatste staat. Bij sc Heerenveen lijkt Johnny Jansen wat steviger in zijn zetel te zitten, maar omdat hij al weken vasthoudt aan dezelfde basiself die tegenvalt beginnen de fans aan Friese kant langzamerhand ook te morren.

Na dit moment leek ADO even een opleving te kennen, kreeg de ploeg van Pardew twee snel opeenvolgende corners maar daarna waren het al snel weer de Friezen die het heft in handen namen. Het kreeg van ADO, dat vaak ver achteruit liep, de mogelijkheid om de bal op het middenveld makkelijk rond te laten gaan. Met aardig combinatiespel kon het strafschopgebied veelvuldig worden bereikt, maar dan was er altijd wel een Hagenaar die in de baan van het schot kon stappen. Vaak ontbrak ook een goede eindpass.

Het was echter niet Heerenveen, maar ADO dat op voorsprong kwam. Dit deed het via een standaardsituatie, waaruit de bezoekers dit seizoen het meeste scoren van de gehele Eredivisie. Goossens mocht in de buurt van de rechtercornervlag een vrije trap nemen en omdat geen enkele Heerenveen-verdediger de bal weg kon koppen, viel de bal die nog heel licht werd getoucheerd door Omar Bogle bij de tweede paal binnen. Dit veranderde niets aan de speelstijl van de Hagenaren, die zich bleven terugtrekken op eigen helft, en door ineffectiviteit van de thuisploeg weinig dreiging ervaarde. Aanvallend kwam de ploeg van Pardew echter niet in het spel voor, en veel verder dan de middellijn kwam ADO vaak niet.

Toch kwamen de bezoekers enkele minuten later ook op een 0-2 voorsprong, opnieuw door een vrije trap van John Goossens. Ditmaal joeg de oud-Feyenoorder laag richting de eerste paal, en omdat de bal van richting werd veranderd door Heerenveener Rodney Kongolo had doelman Filip Bednarek geen enkele kans op zijn inzet. Zo toonde ADO, dat slechts twee schoten had tegenover de elf van Heerenveen, zich uiterst effectief.

Daarvandaan zag hij hoe Heerenveen steeds minder druk uitoefende op de bezoekers, en hoe zijn mannen steeds brutaler werden en zich vaker op de helft van de tegenstander toonden. Vooral Erik Falkenburg was hierbij sterk: hij toonde zich balvast en fungeerde voor zijn medespelers als aanspeelpunt. Beide ploegen waren in deze periode niet in staat veel dreiging te creeëren, en het spel speelde zich dan ook vooral af op het middenveld. Rond minuut 65 werd de thuisploeg weer steeds sterker, waardoor ADO steeds verder in de achteruit moest. Lang leek het niet echt in de problemen te komen, maar uiteindelijk was het invaller Alen Halilovic die, terwijl hij door drie man verdedigd werd, de bal vanuit een onmogelijke positie prachtig in de linkerbovenhoek krulde. Daarmee gaf de 23-jarige Kroaat het startsein voor een zeer spannende slotfase, waarin het voor fans van beide ploegen billenknijpen was.

sc Heerenveen probeerde het tegen een ADO dat aan het overleven was nog wel, maar kwam uiteindelijk niet meer tot een doelpunt. Zo eindigde een spannende wedstrijd in 2-2, waarmee beide ploegen eigenlijk niet zoveel opschieten, en de crises in beide kampen dus aanblijft.

Opstellingen en beoordelingen*

sc Heerenveen: Filip Bednarek 6; Sherel Floranus 5,5, Sven Botman 6, Ibrahim Dresevic 6, Ricardo van Rhijn 6; Joey Veerman 6 (70. Alen Halilovic 7), Hicham Faik 5, Rodney Kongolo 5 (46. Rami Hajal 5,5); Chidera Ejuke 6, Jens Odgaard 5 (70. Runar Espejord 5,5), Mitchell van Bergen 5,5.

ADO Den Haag: Luuk Koopmans 6,5; Laurens de Bock 5,5 (75. Tom Beugelsdijk -), Shaquille Pinas 6, Sam Stubbs 5,5, Dion Malone - (12. Jordan Spence 5,5); Aaron Meijers 6, John Goossens 6,5, Danny Bakker, Mark Duffy 5,5 (57. Crysencio Summerville 6,5), Erik Falkenburg 7; Omar Bogle 6.

Man of the match: Alen Halilovic

*: speler moet minimaal twintig minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.