De tops en flops uit de achtste finales van de Champions League

27 februari 2020, 11:07   Bijgewerkt: 27 februari 2020, 22:44

Ook de laatste vier duels in de achtste finales van de Champions League zijn achter de rug. Voor Dries Mertens en Serge Gnabry wedstrijden om niet snel te vergeten. Frenkie de Jong stelde teleur in de wedstrijd tegen Napoli en Sergio Ramos zette zichzelf tegen Manchester City in zijn hemd. Ook zijn er flinke zorgen voor het matige Juventus. Dat en meer in onze tops en flops.

Tops

Koning Dries

Van sportpark Berg & Bos tot all-time topscorer van Napoli. Niet Lionel Messi, maar Dries Mertens stal dinsdag de show bij Napoli - FC Barcelona. Met zijn fraaie goal tegen Barça is de oud-speler van AGOVV, FC Utrecht en PSV de meest scorende Napoli-speler aller tijden. Die eer moet Mertens nog even delen met Marek Hamsik, die er ook 121 maakte voor de Italianen. Illustere voorgangers Diego Maradona (115 doelpunten) en Edinson Cavani (104) was de kleine Belg al voorbij. Bovendien is hij ook de meest scorende Rode Duivel ooit in de Champions League. Misschien is Mertens wel een van de meest ondergewaardeerde sieraden in het Europese voetbal.  Over een paar maanden loopt zijn contract in Napels af.  Wordt de carrière van de 32-jarige Mertens nog beloond met een échte topclub?

{image[339974][right-half][]}Gnabry loves London

Londen en Serge Gnabry blijkt toch een match made in heaven. Als speler van Arsenal brak de aanvaller nooit door. Na slechts achttien duels voor de Londenaren en een mislukte verhuur aan West Bromwich Albion, keerde de nu 24-jarige Gnabry terug naar Duitsland. Daar is hij als speler van Bayern München niet te stoppen. Zeker niet wanneer Der Rekordmeister in Londen speelt. In de groepsfase op bezoek bij Tottenham Hotspur maakte Gnabry al vier doelpunten en dinsdag op Stamford Bridge voelde hij zich opnieuw een vis in het water. Twee doelpunten maakte de dertienvoudig international van Duitsland tegen Chelsea. Dat resulteert in een opmerkelijk feit: al zijn Champions League-doelpunten maakte Gnabry onder de Big Ben.

Schaakmeester Guardiola

Pep Guardiola liet de wenkbrauwen fronsen met zijn keuzes in Bernabeu. Sergio Agüero, Raheem Sterling, David Silva en Fernandinho zette de Catalaan allemaal op de bank. Guardiola koos voor een schaakspel tegen Zinedine Zidane. Tegen de verhouding in verloor Guardiola de eerste slag, maar zette hij de Fransman in het laatste half uur alsnog schaakmat. Voor de tiende keer  in zijn trainerscarrière klopte Guardiola Real Madrid. Dat lukte nog niemand deze eeuw.

{image[339973][right-half][]}Duits feestje

De eerste wedstrijden in de achtste finale werden vooral een Duits feestje. Bayern München, Borussia Dortmund en RB Leipzig stapten als winnaar van het veld. Voor Bayern en Leipzig lonkt de kwartfinale al na hun zeges in Londen. Borussia zal in de return tegen Paris Saint-Germain het meest aan de bak moeten. Voor Engeland, met vier teams vooralsnog hofleverancier, verliepen beide weken teleurstellend, op de zege van Manchester City na. Neemt Duitsland het stokje in de kwartfinale over?

Flops

Frenkie de Jong anoniem

Frenkie de Jong en de Spaanse media waren het met elkaar eens: het optreden van de oud-Ajacied in Napels was er een om snel te vergeten. De Jong erkende zelf dat hij anoniem speelde. Het Catalaanse Sport omschreef het treffend: 'We dachten dat we dezelfde voetballer zouden zien als bij Ajax, de speler die het Nederlandse orkest dirigeerde. Dat is een andere De Jong dan bij Barça.' Overigens wordt de schuld niet alleen bij De Jong gelegd, maar bij zijn positie. 'Eerst Valverde en nu denkt dat Setien dat een aanvallende rol, in plaats van een controlerende, zijn ideale positie is. Maar daar krijgt hij minder ruimte en moet hij wachten totdat de bal komt. De Jong heeft zich nog niet aangepast aan de rol die hij bij Barça heeft. Het is gemakkelijk trainers de schuld te geven, maar de Nederlander moet ook meer doen.'  Om het toch positief te houden: de schorsing van Sergio Busquets voor de return biedt De Jong perspectief om uit de anonimiteit te treden.

{image[339987][right-half][]}Ramos in zijn hemd

Sergio Ramos werd de schlemiel van Real Madrid. De aanvoerder van De Koninklijke kreeg in het maagdelijk wit voor de 26ste keer een rode kaart gepresenteerd. Ramos besloot een doorgebroken Gabriel Jesus neer te leggen. Kort daarvoor werd de verdediger ook al afgetroefd door de spits van Manchester City. Als een pupil liet hij zich opzij zetten en kopte Jesus de gelijkmaker binnen. Ramos probeerde nog zijn gelijk te halen bij scheidsrechter Daniele Orsato door te klagen over duwen van Jesus. Maar als snel keurde de VAR het doelpunt goed en stond Ramos in zijn hemd.

Juventus

Machteloos en tandeloos onderuit in Lyon: slechts één keer nam Juventus het doel van de Fransen onder vuur. De druk op Maurizio Sarri zal een hoogtepunt bereiken. In de Serie A was het al niet meer onaantastbaar en nu dreigt ook nog een vroege uitschakeling in het miljardenbal. Het zou een enorme deceptie zijn voor de Oude Dame, waar vooral het middenveld een achilleshiel is geworden. Miralem Pjanic is niet meer de Pjanic van vorig seizoen en Adrien Rabiot en Rodrigo Betancur bereiken niet het niveau dat Juventus nastreeft. Een pijnlijke constatering. Opnieuw is de eindzege mijlenver weg.

{image[339988][right-half][]}Junior Firpo

Niet alleen voorin kampt FC Barcelona met problemen, ook de linksbackpositie dreigt een hoofdpijndossier te worden zolang Jordi Alba geblesseerd is. Diens vervanger Junior Firpo had tegen Napoli een abonnement op een tikkie terug. Alsof de 23-jarige Spanjaard leed aan podiumvrees. Firpo zocht niet een keer de achterlijn op en iedere keer dat de verdediger aangevallen werd, koos hij voor de balletje terug. Bovendien werd de 1-0 van Dries Mertens ook nog eens ingeleid door een fout van Firpo. Als dat komende zondag tegen Real Madrid maar goed komt…

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen