Deceptie voor Ajax in Europa: Getafe is de 'betere' over twee duels

27 februari 2020, 22:58   Bijgewerkt: 28 februari 2020, 02:32

Het Europese avontuur van Ajax is ten einde: de Amsterdammers zijn donderdag ondanks een 2-1 zege op Getafe uitgeschakeld op basis van uitdoelpunten. Die cruciale treffer lag al binnen vijf minuten in de touwen en ondanks treffers van basisdebutant Danilo Pereira en Carel Eiting, kan Ajax het sprookje van vorig seizoen in de tweede competitie van Europa geen vervolg geven. En dat is een mokerslag.

Op voorhand was de missie van Ajax al bijzonder lastig, maar toen een verre ingooi na ruim vier minuten niet goed werd verwerkt in de achterhoede van de Amsterdammers en Lisandro Martínez ongelukkig onder de bal de doorging, schoot Jaima Mata ook nog eens via de binnenkant van de verre paal de derde virtuele treffer van Getafe tegen de touwen (0-1). Een uitdoelpunt bovendien, waardoor Ajax niet minimaal drie, maar vier goals moest maken.

Ajax liet zich opnieuw verleiden door de Spaanse opponent: Erik ten Hag ging aan de zijlijn het verbale gevecht aan en ging op de bon. Ook diverse Ajacieden lieten aan arbiter Anastasaios Sidiropoulos hun ergernis blijken over de tijdrekkende Getafe-spelers, zo telde captain Dusan Tadic vanaf de eerste seconde bij elke spelhervatting met z'n vingers tot zes. De enige die zich onttrok aan die malaise was keeper Andre Onana, die meermaals zijn spelers wegstuurde bij opstootjes. De doelman had duidelijk geleerd van zijn schorsing, die hij juist kreeg vanwege opstootjes en tijdrekken, waardoor hij vorige week moest missen.

En met Onana op doel in plaats van Bruno Varela was Ajax meer comfortabel aan de bal in de opbouw, toch kon de goalie niet voorkomen dat Getafe tot tweemaal toe het aluminium raakte in de eerste helft en daarmee de beste kansen had op meer. Mata kopte op de lat en meteen daarna raakte Deyverson de paal: een treffer had aan alle Ajax-hoop een einde gemaakt.

Maar in een stilgevallen Johan Cruijff ArenA was er na de pauze ondanks het invallen van Promes sowieso weinig hoop. Nadat Ajax was ontsnapt aan de tweede tegengoal, een Spaanse treffer werd afgekeurd vanwege een overtreding en Tadic een kopkans op het dak van het doel mikte, ging het vuurtje pas weer laaien. Helemaal toen Eiting een indraaiende vrije trap (gegeven na een handsbal bij een voorzet) via het hoofd van Getafe-verdediger Mathías Olivera in de verre hoek raak schoot en Ajax nog een half uur had voor twee treffers.

Het prachtige Europese seizoen van vorig jaar was er deze campagne slechts bij vlagen. Chelsea-uit. OSC Lille-thuis. Valencia-uit. De kwalificatie voor de Champions League ging al moeizaam en het zat in de poulefase allesbehalve mee, maar die kwalificatie gaf Ajax in het zesde groepsduel uiteindelijk zelf weg tegen Valencia. In het tweeluik met Getafe liep Ajax in de val van de Spaanse stuntploeg, vorige week een handje geholpen door de Amsterdammers - zeker met de tweede treffers. Maar juist Getafe raakte donderdagavond driemaal het aluminium en verdiende daarom het cruciale uitdoelpunt, waarmee het Europese avontuur van Ajax werd beëindigd. En die campagne was onder de streep al met al onvoldoende. Alle daarvoor aan te voeren redenen ten spijt.

Opstelling en beoordelingen*

AFC Ajax: André Onana 7; Daley Blind 6, Lisandro Martínez 5, Perr Schuurs 5, Sergiño Dest 6,5; Carel Eiting 7, Donny van de Beek 6,5, Ryan Gravenberch 5,5 (75. Klaas-Jan Huntelaar -); Ryan Babel 4,5, Dusan Tadic 5,5, Danilo Pereira da Silva 6 (46. Quincy Promes 6).

Man of the match: Carel Eiting

*: speler moet minimaal twintig minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen