Lehmann houdt Duitse droom in leven

30 juni 2006, 19:40

Lange tijd balanceerde Duitsland op de rand van uitschakeling, maar zoals we van onze Oostenburen gewend zijn zat het venijn bij Duitsland-Argentinië in de staart. Dankzij een laat doelpunt van Miroslav Klose moest er een verlenging en zelfs een strafschoppenserie aan te pas komen om het duel tussen de kampioenen van 1986 en 1990 te beslissen. Vanaf elf meter bleek Duitsland, dankzij twee reddingen van Jens Lehmann, het sterkst.

Wie enkele maanden geleden gezegd had dat Duitsland als favoriet zou beginnen aan de kwartfinale van het WK tegen Argentinië, was ongetwijfeld direct naar een Krankenhaus overgebracht. In de maanden voorafgaand aan het WK leek er van alles mis met het elftal van Klinsmann, met de pijnlijke 4-1 nederlaag tegen Italië als dieptepunt. Het hele land vreesde voor een compleet mislukt WK, maar Klinsmann bleef kalm. Hij bleef werken aan zijn elftal en beloofde dat hij het team op de rails zou krijgen.

Om die finale te bereiken, moest de ploeg vandaag alleen nog wel even afrekenen met Argentinië. In Duitsland werd deze wedstrijd gezien als een vervroegde finale. Het sterke spel van de Argentijnen tegen Ivoorkust en Servië-Montenegro was ook onze Oosterburen niet ontgaan en de ploeg van bondscoach Pekerman werd gezien als de op één van grootste favoriet voor de wereldtitel. Niet de grootste favoriet uiteraard, want dat was in de ogen van de Duitse fans natuurlijk het elftal van Jürgen Klinsmann.

Aan de andere kant wist ook Argentinië weinig af te dwingen. De ploeg had ongeveer hetzelfde probleem als Duitsland, namelijk dat de spelmaker (Riquelme) niet in de wedstrijd zat. De middenvelder van Villarreal leed veel balverlies en slaagde er niet in om aanvallers Crespo en Tevez in stelling te brengen. Tevez had van bondscoach Pekerman de voorkeur gekregen boven Javier Saviola, maar slaagde er aanvankelijk niet in om het vertrouwe van zijn trainer terug te betalen. De Duitse defensie had de situatie volledig onder controle en 0-0 was dan ook een terechte en logische ruststand.

Duitsland was in de tweede helft de betere ploeg, maar de grootste kansen waren voor Argentinië. Zo leek Maxi Rodriguez na een enorme fout van Philipp Lahm voor de beslissing te zorgen, maar het schot van de middenvelder verdween in het zijnet. Duitsland haalde opgelucht adem en ging met invallers Odonkor en Borowski in de ploeg nog nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker.

Ondanks dat Klinsmann met Neuville nog een nieuwe aanvaller in het veld bracht, bleef het na negentig minuten 1-1. Hierdoor moest, voor de Argentijnen alweer voor de tweede keer dit toernooi, verlenging de beslissing brengen. Omdat ook in deze extra dertig minuten niet gescoord werd, liet het duel uit op een allesbeslissende strafschoppenserie.

In dit duel vanaf elf meter tussen de wereldkampioenen van 1986 en 1990 bleek, tot enorme vreugde van het Duitse publiek, het gastland het sterkst. Waar Duitsland al haar strafschoppen benutte, vond Argentinië tot tweemaal toe Jens Lehmann op haar weg. En dus blijft de Duitse droom, om in eigen land haar vierde wereldtitel te behalen, overeind. Duitsland gaat naar Dortmund, waar Italië of Oekraïne de tegenstander zal zijn.