Ajax heeft thuis niets te vrezen van AZ, kijkend naar het verleden

1 maart 2020, 12:51

Als climax van deze Super Zondag in de Eredivisie treffen Ajax en AZ elkaar vanavond om 20:00 uur voor een rechtstreeks duel om de koppositie. Neemt Ajax, zoals vaker dit seizoen, een ruimere voorsprong op AZ of komen de Alkmaarders samen met de Amsterdammers aan kop van de ranglijst? Op basis van de resultaten van de laatste jaren hoeft Ajax zich geen zorgen te maken. De laatste vier thuisduels met AZ leverden twaalf punten en zestien doelpunten op voor de huidige koploper. AZ won voor het laatst in 2015.

Zowel dit seizoen als vorig seizoen wist AZ in eigen huis van Ajax te winnen, waarmee het liet zien heus topclubs te kunnen verslaan. Uit tegen Ajax wil het echter al jaren niet lukken voor de Alkmaarders. De laatste vier seizoenen kreeg AZ steeds een harde tik te verwerken. 

Doelpuntenregen na rust

Vorig seizoen kende Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena geen enkele moeite met AZ. Het elftal van Erik ten Hag zegevierde met maar liefst 5-0. Donny van de Beek zorgde na drie minuten al voor de openingstreffer. Het lukte Ajax echter niet om door te drukken en dus bleef AZ in de wedstrijd. Zat er toch een resultaat in? Het antwoord bleek 'nee', want na rust kwam Ajax op stoom. Drie minuten na de pauze verdubbelde Kasper Dolberg de voorsprong en enkele minuten later verschalkte ex-Ajacied Ricardo van Rhijn zijn eigen doelman: 3-0. Hakim Ziyech en Dusan Tadic voerden de score daarna nog verder op en zorgden voor de afstraffing van AZ.

Goed uitgedeelde tikken

Laat afstand nemen

In april 2017 leek AZ lang op een resultaat te kunnen hopen. Ajax was met het hoofd bij de Europa League, waarin het de finale zou halen, en verspeelde in de krachtmeting met AZ een 1-0 voorsprong die het door Bertrand Traoré al na een kwartier had genomen. Wout Weghorst maakte tien minuten na rust de 1-1. Van de elf namen die toen bij AZ op het veld stonden, is er nu overigens niemand meer over. Het duurde in dat duel lang voordat Ajax afstand nam van AZ, maar na een treffer van Davinson Sanchez, twintig minuten voor tijd, was de ban gebroken. AZ nam vervolgens meer risico en via Lasse Schöne (strafschop) en Amin Younes liep Ajax nog weg naar een ruime 4-1 zege.

Snel onder controle

De laatste zege

Voor de laatste overwinning van AZ in Amsterdam tegen Ajax moeten we terug naar 5 februari 2015. Slechts één speler van de huidige selecties van Ajax en AZ zat toen ook in de wedstrijdselectie: André Onana was de reservekeeper bij Ajax. Hij zag zijn ploeg met 0-1 onderuitgaan tegen AZ. Een kwartier voor tijd maakte Aron Jóhannsson de enige treffer. Ajax stond toen al met tien man op het veld na een rode kaart voor Niklas Moisander. Uiteindelijk bleef Ajax AZ ook in dit seizoen voor. Het elftal van Frank de Boer werd tweede, terwijl AZ de competitie als derde afsloot.

Vanavond zal AZ in de hoofdstad de eerste stap willen zetten om uiteindelijk weer eens bóven Ajax te gaan eindigen aan het slot van de rit en wel als kampioen van Nederland.

Door: Mark Broersma

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen