PSV en Feyenoord schieten weinig op met punt na leuke topper

1 maart 2020, 16:27   Bijgewerkt: 1 maart 2020, 17:57

De eerste topper van deze Super Sunday in de Eredivisie is geëindigd in een gelijkspel. In een zeer vermakelijke wedstrijd in Eindhoven bleven PSV en Feyenoord steken op 1-1 door doelpunten van Eric Botteghin en Cody Gakpo. Zo verzuimden beide ploegen om dichter in de buurt van Ajax en AZ te komen, die elkaar later vanavond ontmoeten in de Johan Cruijff Arena en dus uit kunnen lopen.

Voor zowel PSV als Feyenoord was het vandaag aanhaken of afhaken in de titelrace, die door de vormdipjes van Ajax en AZ weer een stuk spannender is geworden. Het duel tussen de nummers drie en vier van de ranglijst beloofde een spektakel te worden en dat viel zeker niet tegen in een groot deel van de eerste helft. Het tempo lag hoog, beide ploegen probeerden aan te vallen en dat leverde ook serieuze kansen op. Dat er ook veel slordigheden waren, werd daardoor deels vergoed.

Meteen grote kansen

Feyenoord kreeg de beste kansen in de openingsfase. Aankoop Róbert Bozeník had zichzelf net als de voorbije weken op het scorebord kunnen zetten, maar hij tikte een vrije trap net naast de linkerpaal. Niet lang daarna legde gelegenheidslinksbuiten Ridgeciano Haps de bal af op Steven Berghuis, maar de man die in de heenwedstrijd in Rotterdam nog drie keer scoorde, mikte nu in de handen van Lars Unnerstall. PSV had ondanks het goede begin van Feyenoord wel na iets meer dan tien minuten op voorsprong moeten komen. Een goede voorzet van Ricardo Rodríguez werd door Denzel Dumfries echter hard naast het doel gekopt. Het was de grootste mogelijkheid tot dan toe.

Na een aantrekkelijke openingsfase werd het niveau in het vervolg wel iets minder. Beide ploegen hielden wat langer de bal bij zich en kansen waren minder groot. De mogelijkheden die er waren, waren voor Feyenoord. Maar Unnerstall redde op zowel inzetten van Jens Toornstra als Orkun Kökcü. Tien minuten voor rust brak Feyenoord echter toch de ban. Een hoekschop van Kökcü werd raak gekopt door Eric Botteghin, die Dumfries simpel in de lucht klopte: 0-1. Beide ploegen ontliepen elkaar niet veel, maar op basis van de kansen was deze voorsprong voor Feyenoord bij rust terecht.

Droomstart tweede helft

Pas na een kwartier in de tweede helft kon Feyenoord de eerste serieuze kans na rust noteren. Na een fout van Pablo Rosario kreeg Berghuis de bal voor zijn voeten en moest Unnerstall handelend optreden na het schot van de aanvoerder van Feyenoord. Een paar minuten daarna kreeg Feyenoord wederom een grote kans. Dit keer tikte Unnerstall een schot van Bozeník uit een voorzet van Tyrell Malacia op de paal, waarna de bal weer in de handen van de Duitse doelman terechtkwam. Dick Advocaat juichte al voor de 1-2, maar kwam bedrogen uit. En PSV kwam wederom goed weg.

Terecht gelijkspel

De wedstrijd kwamen tegen het einde aan meer in evenwicht. Beide ploegen speelden voor de overwinning en bleven dreigend. Feyenoord claimde tevergeefs een penalty na hands van Dumfries. Na lang aarzelen besloot de VAR geen strafschop toe te kennen, waar dat best had gekund. Dat de topper vermakelijk was, bewees wel het feit dat zowel PSV als Feyenoord in de slotfase nog op jacht ging naar de overwinning. PSV claimde daarin ook nog tevergeefs een strafschop. Dat het uiteindelijk een 1-1 gelijkspel bleef, was een juiste weerspiegeling van de krachtsverhoudingen. Al schieten beide ploegen daar juist niet zo veel mee op.

Opstellingen en beoordelingen:*

Feyenoord: Justin Bijlow 7; Rick Karsdorp 6,5, Eric Botteghin 7, Marco Senesi 7, Tyrell Malacia 7; Leroy Fer 6,5, Jens Toornstra 6,5, Orkun Kökcü 7,5; Steven Berghuis 7, Róbert Bozeník 7 (73. Luciano Narsingh -), Ridgeciano Haps 6,5

PSV: Lars Unnerstall 7,5; Denzel Dumfries 6, Daniel Schwaab 6, Nick Viergever 6,5, Ricardo Rodríguez 7; Pablo Rosario 5,5, Ryan Thomas 7, Jorrit Hendrix 6,5; Mohamed Ihattaren 7 (90+1 Ritsu Doan -), Sam Lammers 6 (86. Kostas Mitroglou -), Cody Gakpo 7,5 (82. Bruma -)

Man of the match: Lars Unnerstall

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling