Jongelingen helpen Real Madrid aan zege in El Clásico

1 maart 2020, 22:59

FC Barcelona heeft de eerste plaats verspeeld na een El Clásico die zich in hoog tempo afspeelde en in de tweede helft grote kansen met zich meebracht. De stand op het scorebord bleef lang onveranderd, maar na zeventig minuten spelen bracht Vinicius Junior daar verandering in. Barcelona had er geen antwoord op en Mariano gaf in blessuretijd de genadeslag, waardoor Real Madrid de koppositie in LaLiga heeft overgenomen: 2-0.

Beide ploegen kwamen eerder deze week in actie in de Champion League. Real Madrid slaagde er thuis tegen Manchester City niet in om de nederlaag tegen Levante weg te spoelen. Daarentegen wist Barcelona de doelpuntenregen tegen Eibar (5-0) in de vorige speelronde geen vervolg te geven in Napels (1-1).

De hoeveelheid grote kansen bleef echter klein in de eerste helft. Wel kreeg aanvoerder Lionel Messi tegen het einde van de eerste helft een grote kans, nadat Arturo Vidal een goede steekpass in huis had. De kleine Argentijn had alleen niet veel tijd om de bal goed te plaatsen, waardoor Thibaut Courtois de bal uit het doel hield.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Het hoge tempo bleef aanwezig en dat leverde de Koninklijke een kans op. Een hoekschop werd snel genomen en belandde voor de voeten van Isco. De middenvelder krulde de bal bijna de kruising in, maar de rechterhand van Marc-André Ter Stegen stond dat niet toe. Een geweldige redding voorkwam een voorsprong van de thuisploeg.

De Madrilenen werden steeds sterker en kregen op een gegeven moment kans na kans. Weer was Isco dichtbij een doelpunt. Hij kopte de bal voorbij de Duitse doelman, maar Gerard Piqué stond op de doellijn om zijn teamgenoot te helpen.

Door het toegenomen aantal kansen kon een doelpunt niet uitblijven. Twintig minuten voor tijd stoomde de negentienjarige Vinicius op aan de linkerkant van het veld. Hij draaide zo dat hij met zijn rechtervoet op doel kon schieten en via de benen van Piqué eindigde de bal achter de kansloze Ter Stegen, 1-0. Hij is overigens nu de jongste doelpuntenmaker ooit in El Clásico.

Barcelona had geen antwoord meer in huis en tegelijkertijd verzuimde Real om de kansen af te maken. Invaller Mariano (26) bracht daar echter verandering in. De aanvaller kwam er in de blessuretijd in en besloot om de bal gelijk achter de doelman te schuiven. Het boeiende gevecht eindigde in een terechte overwinning voor de thuisploeg. Real staat nu één punt boven de rivaal.

Frenkie de Jong stond in de basis en maakte de negentig minuten vol, maar speelde geen hoofdrol.