Nederland speelt in Nations League tegen Italië, Bosnië en Polen

3 maart 2020 – Nederland gaat in de tweede editie van de Nations League spelen tegen Italië, Bosnië-Herzegovina en Polen. Dat heeft de loting dinsdagavond in Amsterdam uitgewezen. In september gaat het landentoernooi, met Porugal als titelverdediger, van start. Het speelschema volgt later.

Nederland speelt in Nations League tegen Italië, Bosnië en Polen

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

In de groep van Nederland is Bosnië de promovendus. Polen degradeerde bij de eerste editie van de Nations League aanvankelijk uit Divisie A, maar door een nieuwe opzet (zie hieronder) blijft het land in de hoogste divisie spelen. Op papier mag Nederland zeker niet klagen. Oranje had ook Spanje en Duitsland in één poule kunnen treffen, maar ook wereldkampioen Frankrijk, Europees kampioen Portugal en vice-wereldkampioen Kroatië.

De loting

Divisie A
Poule 1: Nederland, Italië, Bosnië-Herzegovina, Polen
Poule 2: Engeland, België, Denemarken, IJsland
Poule 3: Portugal, Frankrijk, Zweden, Kroatië
Poule 4: Zwitserland, Spanje, Oekraïne, Duitsland

Divisie B
Poule 1: Oostenrijk, Noorwegen, Noord-Ierland, Roemenië
Poule 2: Tsjechië, Schotland, Slowakije, Israël
Poule 3: Rusland, Servië, Turkije, Hongarije
Poule 4: Wales, Finland, Ierland, Bulgarije

Divisie C
Poule 1: Montenegro, Cyprus, Luxemburg, Azerbeidzjan
Poule 2: Georgië, Noord-Macedonië, Estland, Armenië
Poule 3: Griekenland, Kosovo, Slovenië, Moldavië
Poule 4: Albanië, Wit-Rusland, Litouwen, Kazachstan

Divisie D
Poule 1: Malta, Andorra, Letland, Faerøer
Poule 2: San Marino, Liechtenstein, Gibraltar

Nieuwe opzet

In tegenstelling tot de eerste editie van het toernooi, kent Divisie A zestien in plaats van twaalf landen. Dat betekent vier poules van vier, en niet vier van drie. Voor Divisie B en C geldt hetzelfde. Daardoor is Divisie D flink uitgedund met slechts twee poules.

De winnaars van de vier poules spelen à la vorig jaar in Portugal in een halve finale en finale om de uiteindelijke winnaar te bepalen: dat gebeurt in juni 2021 in een van de vier deelnemende landen. Een deels veranderde opzet, maar de toernooi-opzet blijft verder wel gelijk. Dus de nummer laatst uit een poules degraderen naar Divisie B, terwijl daaronder de nummers één weer promoveren.

WK-kwalificatie

Naast de Nations League-beker worden er nog twee tickets voor deelname aan de play-offs voor een WK-ticket verdeeld. Vanuit de reguliere WK-kwalificatiereeks gaan alle nummers één van poule A tot en met J naar het eindtoernooi in Qatar. Alle nummers twee van de tien poules spelen in play-offs voor de laatste drie WK-tickets, aangevuld met de twee beste groepswinnaars (op basis van de UEFA Nations League-ranking). Dat kan dus een groepswinnaar zijn uit Divisie A, maar ook pas uit Divisie C.

Data

Stel Nederland wordt derde in de WK-kwalificatiepoule, maar eerste in de Divisie A, dan doen we (zéér vermoedelijk)* alsnog mee aan de play-offs, die in twee rondes worden gespeeld. Eerst een halve finale en daarna een finale, waarna er drie winnaars voor de drie overgebleven WK-tickets zijn.

* = alleen als er in Divisie A twee ploegen met meer punten eerste eindigen en zich via de reguliere route niet hebben geplaatst voor het EK of de play-offs van het WK, gaat het in dit scenario nog mis

Data

Speelrondes:
3-5 & 6-8 september 2020
8-10 & 11-13 oktober 2020
12-14  & 15-17 november 2020

Eindstrijd Divisie A:
2-6 juni 2021

Play-offs promotie/degradatie Groep C-D:
Maart 2021

De aftraptijden zijn 15.00 uur, 18.00 uur en 20.45 uur

Reacties

Oranje

gerelateerd