AZ (tijdelijk) koploper na simpele zege op zwak ADO Den Haag

7 maart 2020, 20:31   Bijgewerkt: 7 maart 2020, 21:06

AZ heeft de zege op Ajax een prima vervolg gegeven door in eigen huis probleemloos te winnen van ADO Den Haag: 4-0. Teun Koopmeiners zette AZ na tien minuten spelen op voorsprong uit een strafschop, enkele minuten later was het Owen Wijndal die de tweede Alkmaarse treffer voor zijn rekening nam. Vlak voor tijd zorgde Koopmeiners voor het hoogtepunt van de matte tweede helft door uit een vrije trap in de lange hoek de derde treffer binnen te krullen. In de slotfase bepaalde invaller Ferdy Druijf de eindstand: 4-0.

AZ dankte ADO vooraf nogmaals voor het feit dat de Alkmaarders het stadion dit seizoen een aantal maanden mochten lenen nadat het dak van het stadion in Alkmaar het had begeven. Zo mochten de ADO-fans gratis naar binnen en waren ook de consumpties voor de rekening van AZ. Het belangrijkste, de punten, was AZ echter niet van plan cadeau te doen aan de Zuid-Hollanders, zo maakte de ploeg al snel duidelijk.

De tactiek van ADO was vanaf het begin duidelijk: ingraven en gokken op een uitbraak met onder anderen de snelle Crysencio Summerville. Dat plan viel al na tien minuten in duigen. Waar Luuk Koopmans een schot van Oussama Idrissi na acht minuten nog gemakkelijk kon redden, lag de bal twee minuten later alsnog in het netje. ADO-verdediger Laurens De Bock vloerde Dani de Wit in het strafschopgebied waarna arbiter Dennis Higler resoluut naar de stip wees. Teun Koopmeiners benutte het buitenkansje: 1-0.

Enkele minuten later was Calvin Stengs dicht bij de 2-0, maar Koopmans tikte de lepe inzet nét onder de lat vandaan. Drie minuten later was het wederom raak. Idrissi gaf de bal mee op de opgekomen Owen Wijndal, die de bal hard in het dak van het doel schoot: 2-0. Wijndal maakte daarmee zijn eerste treffer van het seizoen. Zodoende zat AZ al snel op rozen tegen het machteloze ADO. Het leverde verder niet al te veel amusement meer op voor rust. Een schot van Danny Bakker zeilde voorts nog net over het doel van AZ.

Na rust was de eerste kans voor de Hagenezen. Summerville verscheen ineens vrij voor Marco Bizot, maar het schot van de ADO-aanvaller liet te wensen over. Na een uur leek AZ op 3-0 te komen, maar Tom Beugelsdijk haalde een inzet van Myron Boadu, uit een lage corner, van de lijn en voorkwam daarmee dat het duel al voortijdig definitief in het slot werd gegooid.

Het venijn zat 'm in de staart, want aan het einde van de matte tweede helft prikte AZ er nog twee bij. Koopmeiners schoot vijf minuten voor tijd een vrije trap ineens binnen, waarna invaller Ferdy Druijf in de slotminuten de eindstand bepaalde. Koopmans redde eerst nog op een schot van Oussama Idrissi, waarna de opvallend vrijstaande Druijf de 4-0 inschoot.

Opstellingen en beoordelingen*

AZ: Marco Bizot 6,5; Owen Wijndal 7, Teun Koopmeiners 7,5 (86. Kenzo Goudmijn -), Ramon Leeuwin 6,5, Jonas Svensson 6,5; Jordy Clasie 7, Dani de Wit 7, Fredrik Midtsjo 6,5 (67. Hakon Evjen 6); Oussama Idrissi 6, Myron Boadu 5,5 (75. Ferdy Druijf -), Calvin Stengs 6,5

ADO Den Haag: Luuk Koopmans 5; Aaron Meijers 5,5 (76. Mark Duffy -), Laurens De Bock 4,5, Tom Beugelsdijk 6, Sam Stubbs 5,5, Jordan Spence 5,5; George Thomas 5, Tudor Baluta 5, Danny Bakker 6; Omar Bogle 4,5 (70. Tomas Necid 5,5), Crysencio Summerville 5 (70. Bilal Ould-Chikh 5,5)

Man of the match: Teun Koopmeiners

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling