Ajax bezweert crisis met sterke fase en drie punten in Heerenveen

7 maart 2020, 22:42

Ondanks een moeizame eerste helft weet Ajax eindelijk weer wat winnen is. Zij boekten een 1-3 zege bij Heerenveen, mede door een wervelende vijf minuten waarin Dusan Tadic twee doelpunten maakte en ook Quincy Promes scoorde. Mitchell van Bergen kon nog wat terugdoen, maar een nederlaag niet voorkomen. Daarmee behoudt Ajax de koppositie en moet Heerenveen in de strijd om Europees voetbal een pas op de plaats maken.

De Amsterdammers zaten in een hele beroerde periode. In een week tijd werden zij uitgeschakeld in Europa, in de beker en zagen ze AZ op gelijke hoogte komen in de Eredivisie. Gezien de defensie al geruime tijd een zorgenkindje vormde, voelde coach Erik ten Hag zich genoodzaakt om daar wijzigingen in aan te brengen. Niet Perr Schuurs of Edson Álvarez was centraal achterin te vinden, maar de 18-jarige basisdebutant Jurriën Timber. Heerenveen sloot vorige week een eveneens matige periode af, waarin het zes wedstrijden op rij niet wist te winnen, met een nipte 2-3 zege bij FC Twente.

De nieuweling in de basiself kreeg na twaalf minuten al een gele kaart nadat hij zich vergreep aan de rappe Chidera Ejuke, waarna Hicham Faik de vrije trap in het zijnet krulde. Ajax mocht zich in de openingsfase de koning van het balbezit noemen, maar de kansen waren voor Heerenveen. De ploeg van Ten Hag grossierde in slordig balverlies en bleek wederom zeer kwetsbaar in de omschakeling. Diezelfde Ejuke stak na een onderschepping op het middenveld met de bal aan de voet het hele veld over, om vervolgens Andre Onana tot een knappe redding te dwingen.

Na een halfuur kreeg Ejuke het publiek weer op het puntje van de stoel vanuit een omschakelingsmoment. De Nigeriaan bewaarde het overzicht en stak Mitchell van Bergen weg, maar hij verzuimde de bal goed aan te nemen, waarmee hij een grote kans om zeep hielp. Datzelfde deed Dusan Tadic aan de andere kant nadat hij goed werd vrijgespeeld door Quincy Promes en in diezelfde aanval pakte doelman Filip Bednarek ook de harde kopbal van Lassina Traore.

Kort voor rust kreeg Heerenveen toch nog dé kans om aan te grijpen waar ze op basis van de eerste helft recht op hadden. Op een meter van de doellijn raakte Alen Halilovic de bal dermate beroerd, dat hij de misser van het weekend op zijn naam schreef. De Kroaat ging dus met een slecht gevoel de rust in en dat gevoel werd na rust nog een stuk akeliger toen Tadic zijn ploeg op voorsprong zette. Via een ongelukkig moment van Hicham Faik kreeg de Serviër de bal zo in de voeten en schoot hij het leder achter Bednarek.

Volgens de welbekende ketchupflestheorie van Ruud van Nistelrooij vlogen de Amsterdamse goals vervolgens om de oren. Uit een hoekschop verdubbelde Tadic de score door simpel binnen te tikken na het verlengen van Tagliafico. Binnen de vijf minuten werd het ook nog 0-3 toen Dest doorkwam over de rechterflank en Traore bereikte. De spits zag Bednarek nog in de weg liggen, maar Promes schoot de rebound via de onderkant lat binnen. Van Bergen kon namens Heerenveen vervolgens wel iets terugdoen. Hij trok kort naar binnen en krulde de bal om Dest en Onana in de verre hoek. Echt spannend werd het desondanks niet meer en dus eindigde de wedstrijd in 1-3.

Met deze overwinning komt Ajax wederom op gelijke hoogte met AZ, dat eerder op zaterdagavond met 4-0 van ADO Den Haag won. SC Heerenveen doet minder goede zaken en ziet het gat met de plekken voor de play-offs steeds groter worden. Het gat met plek zeven is nu vijf punten en FC Utrecht kan dat gat zondag tegen Sparta nog verder vergroten.

Opstellingen en beoordelingen*:

Heerenveen: Filip Bednarek 5,5; Sherel Floranus 5,5, Sven Botman 6,5, Ibrahim Dresevic 6,5, Ricardo van Rhijn 5,5; Joey Veerman 6, Hicham Faik 4,5 (72. Rami Hajal -), Rodney Kongolo 6; Mitchell van Bergen 6, Chidera Ejuke 7, Alen Halilovic 4,5 (72. Jens Odgaard -).

Ajax: Andre Onana 7; Nicolas Tagliafico 5, Daley Blind 5, Jurriën Timber 6 (82. Edson Álvarez -), Sergiño Dest 5; Lisandro Martinez 5,5, Hakim Ziyech 6 (68. Ryan Gravenberch 6), Donny van de Beek 7; Quincy Promes 5,5, Lassina Traore 6 (85. Klaas-Jan Huntelaar -), Dusan Tadic 7.

Man of the match: Dusan Tadic

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.