Bosz en Bayer Leverkusen creëren riante uitgangspositie

12 maart 2020, 22:56   Bijgewerkt: 12 maart 2020, 23:58

Het Bayer Leverkusen van Peter Bosz heeft donderdagavond een enorme stap gezet richting de kwartfinale van de Europa League. De Duitse club domineerde op Ibrox en boekte een dikverdiende 1-3 zege op Rangers. Leverkusen, dat vijfde staat in de Bundesliga, trad in Schotland aan zonder Daley Sinkgraven. De Nederlandse linksback ontbrak omdat hij ziek was.

In tegenstelling tot bij veel andere Europa League-wedstrijden was op Ibrox wél publiek welkom. De Schotse fans maakten veel kabaal, maar slaagden er niet hun ploeg tot grote hoogten te laten stijgen. Van meet af aan was het Bayer Leverkusen dat de klok sloeg. Dat deden de bezoekers echter wel zonder écht grote kansen te creëren. Met een mazzeltje kwamen zij na ruim een halfuur wel op 0-1.

Een voorzet van Charles Aránguiz kwam terecht op de hand van George Edmundson. Na het terugzien van de beelden besloot de arbiter de bal op de stip te leggen. De in topvorm verkerende Kai Havertz nam zijn verantwoordelijkheid en stuurde de doelman de verkeerde hoek in. De 0-1 voorsprong hield Leverkusen tot de rust eenvoudig vast. Rangers slaagde er in het eerste bedrijf niet in gevaarlijk te worden.

De ploeg van Steven Gerrard kwam na rust beter voor de dag. Via Alfredo Morelos kreeg de thuisploeg na een uur eindelijk een goede kans, maar Lukas Hrádecky keerde de inzet. Een paar minuten later sloeg Leverkusen voor een tweede keer toe. Nadat een volley van Aránguiz van door een Rangers-speler van de lijn was gehaald, schoot de Chileen wel raak. Doelman Allan McGregor had geen antwoord op zijn inzet.

Rangers ging vervolgens wat meer va-banque spelen, wat tot de 1-2 leidde. Edmundson, die voor rust de penalty had veroorzaakt, kopte de aansluitingstreffer tegen de touwen. Het doelpunt bracht de spanning in de wedstrijd even terug, maar Rangers was niet bij machte om de gelijkmaker te forceren. Op het moment dat bij de thuisploeg de krachten wat wegvloeiden, deelde Leverkusen via invaller Leon Bailey de genadeklap uit. Hij krulde bal in de verre hoek.