Wat betekent het uitstellen van het EK voor Oranje?

18 maart 2020, 12:30   Bijgewerkt: 18 maart 2020, 14:48

Het EK 2020 wordt gespeeld in de zomer van 2021. Een streep door de rekening van veel voetbalfans, toch heeft bondscoach Ronald Koeman – die gewoon doorgaat tot het eindtoernooi – weinig reden tot klagen. Zijn selectie lijkt over anderhalf jaar sterker dan die komende zomer was geweest. Toch zal niet iedereen in de potentiële selectie hebben gejuicht na het nieuws. FCUpdate.nl maakt de balans op. 

Keepers

Jasper Cillessen is en blijft in principe de eerste keeper van het Nederlands elftal. De goalie heeft door het verplaatsen van het EK meer kans om zich tot de absolute nummer één van Valencia te kronen en kan, als hij denkt dat dat niet lukt, deze zomer nog een overstap maken. Ook als hij af en toe op de bank begint, kiest Koeman in de regel overigens voor de oud-Ajacied. 

Verdedigers

Hoewel rechtsachter Denzel Dumfries in een geweldige vorm verkeert, is er geen reden om aan te nemen dat hij minder zal worden het komende jaar. Sterker nog: wellicht kan hij met een zomerse transfer nog wel verder doorgroeien. Hans Hateboer viel nog weleens af en heeft zo nog meer tijd om bondscoach Koeman te overtuigen van zijn kwaliteiten. Kenny Tete – in de ogen van de bondscoach misschien wel de meest complete rechtsback – kan in de zomer een transfer maken naar een club waar hij wél weer in actie komt. Joël Veltman – hij kan overigens ook centraal achterin uit de voeten - heeft extra hersteltijd na zijn knieblessure. Timothy Fosu-Mensah en Daryl Janmaat (beiden maakte al speelminuten onder Koeman) kunnen zich weer in de kijker spelen, als ze weer een club vinden waar ze wél aan spelen toekomen. Door alle terugkomende spelers voorin (zie onder), is de optie Quincy Promes rechtsachterin ook weer kansrijker.

Centraal achterin hebben 'we' de zaken goed op orde. Anders dan België – waar met bijvoorbeeld Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Vincent Kompany de kern heel oud is – of Italië zijn onze centrale verdedigers Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Nathan Aké nog lang niet aan slijtage onderhevig. Sterker nog: De Ligt zal alleen maar beter worden en meer speeltijd krijgen, omdat zijn concurrentie bij Juventus alleen maar ouder wordt. En voor Aké is al jarenlang aanhoudende belangstelling: kan hij nog een stap maken naar de absolute top?

{image[334870][left-half][]}Daley Blind, normaliter linksachter in Oranje, kan ook in het centrum uit de voeten en zal gezien zijn hartproblemen eerder dit jaar niet rouwig zijn met wat extra tijd richting het eindtoernooi. Voor Owen Wijndal is er meer gelegenheid om te laten zien dat zijn doorbraak bij AZ blijvend is, terwijl Patrick van Aanholt een paar keer dit seizoen met pijntjes kampte. Al was hij wel gewoon fit geweest en krijgt nu mogelijk meer concurrentie. Er gingen namelijk al stemmen op om te kijken naar de optie Robin Gosens: zal hij in beeld geraken bij bondscoach Koeman? 

Middenvelders

Ook op het middenveld loopt Oranje geen flinke deuk op met het uitgestelde EK. Frenkie de Jong is langer gewend bij FC Barcelona, terwijl Georginio Wijnaldum ongetwijfeld een vaste waarde blijft bij Liverpool. Marten de Roon kent een uitstekend seizoen bij Atalanta Bergamo, dus zal wellicht een beetje balen. Maar concurrent Donny van de Beek staat vermoedelijk voor een zomerse transfer: waar komt hij terecht en verovert hij daar een vaste plek?

De spelers daarachter ervaren ook geen grote gevolgen van het uitgestelde EK. Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion) en Kevin Strootman (Olympique Marseille) zullen in beeld blijven, al zal voor Strootman de concurrentie wel toenemen. In Teun Koopmeiners krijgt zijn concurrent extra tijd om zich te ontwikkelen bij AZ, terwijl ook leeftijdsgenoot Leroy Fer met Feyenoord groeiende is.

En verder? Pablo Rosario debuteerde onder Koeman: kan hij onder Roger Schmidt bij PSV weer in beeld komen? Tonny Vilhena zal beseffen dat hij naar een andere club moet gaan als hij weer kanshebber wil worden onder Koeman, terwijl Ruud Vormer in het begin ook nog regelmatig speelminuten kreeg in Oranje. Hij is al even niet meer in beeld, maar kampt nu bovendien met een zware blessure. Door het uitgestelde EK zou hij zich in elk geval weer in beeld kunnen spelen, al lijkt die kans sowieso nihil. 

Aanvallers

Voorin zijn de meeste spelers wél heel blij met het uitgestelde EK en ongetwijfeld Koeman ook. Memphis Depay kan nu rustig(er) herstellen van zijn zware knieblessure, terwijl voor PSV'er Donyell Malen hetzelfde geldt. Ook Steven Bergwijn – volgens José Mourinho moest hij vrezen voor het EK – kan dan in elk geval weer tijdig aansluiten bij de voorbereiding op het EK. Een hele zorg minder voor de bondscoach. 

Voor Myron Boadu en Wout WeghorstLuuk de Jong krijgt meestal de voorkeur als pinchhitter - betekent dat hernieuwde en veel zwaardere concurrentie om mee te gaan naar het EK. En ook Ryan Babel moet serieus vrezen: een slecht half jaar bij Ajax is te overzien, maar als hij zich niet herpakt, hoelang gaat zijn credit bij bondscoach Ronald Koeman dan nog op? Quincy Promes lijkt inmiddels boven Babel te staan in de pikorde.

Overall lijkt het uitgestelde EK zeker geen slecht nieuws. Voorin kunnen niet alleen de geblesseerde sterkhouders herstellen, ook kunnen de talenten zich meer ontwikkelen dat we minder afhankelijk worden van Memphis. Ook voor de getransfereerde Oranje-gangers geldt dat ze zich nog een jaar langer bewijzen op het hoogste niveau. Slechts een enkeling – de in geweldige vorm verkerende voetballers en de spelers die op de wip zitten – zullen balen dat het EK is uitgesteld. Zij voelen de hete adem in hun nek van de talenten, die zich nog juist weer langer kunnen ontwikkelen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen