Achtergrond: Athletic de Bilbao speelt voetbal met eigen regels

20 maart 2020 – Samen met FC Barcelona en Real Madrid vormt Athletic de Bilbao het heilige Spaanse drietal dat nooit uit de hoogste divisie degradeerde. De club uit Baskenland is uniek in het mondiale topvoetbal en houdt er eigen regels en principes op na. Het hielp Los Leones vaak aan successen, maar lijkt aan erosie onderhevig. Waarom Athletic de Bilbao de clubprincipes belangrijker vindt dan sportief succes.

Achtergrond: Athletic de Bilbao speelt voetbal met eigen regels

Verdwenen successen en nieuwe hoop
Het leek op 17 augustus 2015 net alsof Athletic de Bilbao de Champions League had gewonnen. In de binnenstad waren 50.000 fans samengekomen om de spelersgroep van Ernesto Valverde te bejubelen na het grijpen van de Spaanse Super Cup. Die werd gewonnen ten koste van het grote FC Barcelona. Hoewel het slechts de Super Cup betrof, waren de fans in extase. Heel vreemd was dat niet, want de club wachtte al 31 jaar op eremetaal. De laatste prijs dateerde van 1984 en dus maakten de spelers een ereronde in een open bus door de overvolle binnenstad. Jubelende fans klapten de handen stuk voor hun helden.

De Super Cup kreeg een plaats in de prijzenkast, waarop de laatste decennia vooral stof neerdaalde. Na 1984 maakte Bilbao een ongekende prijzendroogte mee. De club is na Real Madrid en FC Barcelona nog altijd de meest succesvolle Spaanse club, maar in tegenstelling tot de andere twee bolwerken gleed Bilbao na de jaren '80 steeds verder weg. Opmerkelijk voor een club die 8 landstitels en 24 bekerwinsten op zijn naam heeft staan. Dit seizoen bivakkeert de trots van Baskenland op de tiende plaats, maar is er wel weer uitzicht op eremetaal. Dankzij onder meer een zinderende zege op Barcelona werd de Copa del Rey-finale bereikt, waarin uitgerekend streekgenoot Real Sociedad de opponent zal zijn.

Vreemde eend in de bijt
Het unieke zit hem bij Bilbao in de filosofie. De club werd in 1898 door Engelse immigranten opgericht en was direct succesvol. De kritiek vanuit Spanje was dat Bilbao parasiteerde op de goede Engelse importspelers, waarna de club het rigoureus over een ander boeg gooide. Er werd in 1912 besloten om louter spelers uit eigen regio te selecteren en dat is nog altijd clubregel nummer één. Voor de zeer op eigen regio gerichte Basken bleek het een schot in de roos, want de connectie tussen het volk en club werd sterker en sterker. Ook streekgenoot Real Sociedad hanteerde de regel om alleen Baskische spelers te gebruiken, maar gooide die restrictie in 1989 overboord omdat het de sportieve prestaties remde.

Waar het Sociedad belemmerde, was dat bij Bilbao totaal anders. Het is de enige club in een Europese topcompetitie die een dergelijke maatregel hanteert, maar het past de club en het volk. 76 procent van de fans degradeert liever, dan dat er gespeeld gaat worden met niet-Basken. Fans herkennen zich in de selectie, de spelers zijn één van hen. Van de huidige selectie heeft liefst tachtig procent de jeugdopleiding (voor een deel) doorlopen. Het is niet zo dat elke voetballer in Baskenland geboren is. Een speler kan ook door Baskische familieleden of vanwege een groot aantal jaren in de jeugdopleiding in aanmerking komen voor een plaats in de selectie van De Leeuwen.

Onrust door Griezmann-interesse
Er wordt door de club altijd nauwkeurig uitgezocht of een mogelijke nieuwe speler wel echt aan de clubregel voldoet. In 2012 was Bilbao dicht bij het aantrekken van Antoine Griezmann, sterspeler van streekgenoot Sociedad. De Fransman leefde sinds zijn veertiende op Baskisch gebied, maar dat was voor Bilbao niet genoeg. De club besloot vanwege de ontstane interne onrust af te zien van een deal.

Momenteel gaat het gerucht dat de club belangstelling heeft voor Gonzalo Higuaín. De Juventus-reserve komt in tegenstelling tot Griezmann wél in aanmerking voor een contract bij Bilbao, want de Argentijn heeft Baskische roots in zijn familie. De overgrootvader van de spits komt uit Baskenland en is ooit naar Argentinië verhuisd. In tegenstelling tot alle andere clubs moet Bilbao constant dit soort afwegingen maken bij transfers. Desondanks is het al sinds 1928 onafgebroken actief in de hoogste Spaanse afdeling.

De ijzersterke jeugdopleiding
In een voetbalwereld waarin geld steeds meer de boventoon voert, put Bilbao uit eigen regio. De ijzersterke jeugdopleiding is de levensader van de club en levert vele topspelers af. De tentakels van Bilbao in de omgeving reiken ver aangezien het met 150 zusterclubs de talenten al vanaf jonge leeftijd kan monitoren. Presteren de talenten goed, dan krijgen ze een plaats in de jeugdopleiding. Gaat het ook daar goed, dan vormt de beloftenploeg de laatste stap naar het vlaggenschip. Het B-team is actief op het derde niveau in Spanje.

Bilbao is de hoofdstad van Baskenland en is met 354.145 inwoners verreweg de grootste stad uit de regio die qua grootte de helft van Nederland in beslag neemt. De liefde voor de voetbalclub wordt er met de paplepel ingegoten bij kinderen, die niets liever willen dan het eerste halen en de trots van familie en vrienden zijn. Bijna nergens is een voetbalclub zo nauw verweven met het volk als bij Bilbao.

Typerend is dat Estadio San Mamés, sinds 2013 prachtige onderkomen van Bilbao, uit de grond werd gestampt pal naast het oude stadion in de binnenstad. Bilbao wilde de tempel per se weer in het hart van de stad plaatsen om zo dicht bij de mensen te blijven. Treffend is ook dat twee Baskische architecten het stadion ontwierpen en dat het werd gefinancierd door het Baskische Kutxabank en de Baskische overheid. De bijnaam van San Mamés is La Catedral (de kerk). Ook dat is niet zomaar, weet spits en clubicoon Aritz Aduriz. "Deze club is bijna een religie." De hele voetbalwereld zal volgend jaar zomer kennis maken met het stadion, aangezien het één van de speelsteden is van het EK.

Klappers op de transfermarkt
Clubliefde is in de voetballerij steeds zeldzamer, merkt ook Bilbao. De club verkocht de laatste jaren vaak spelers aan Europese grootmachten. Omdat Bilbao door de clubprincipes zelf niet in staat is om topspelers te kopen, wil het de hoofdprijs vangen voor de spelers. Slimme en hoge afkoopsommen in de langdurige contracten zorgen daarvoor. De verkoop van keeper Kepa Arrizabalaga aan Chelsea leverde door een clausule liefst tachtig miljoen euro op. Ook de transfers van Aymeric Laporte (65 miljoen, Man City), Javi Martinez (40 miljoen, Bayern) en Ander Herrera (36 miljoen, PSG) spekten de clubkas behoorlijk.

De volgende transferklapper kan een deal van Iñaki Williams gaan worden. De 25-jarige spits staat in belangstelling van vele clubs en tekende vorig jaar een nieuw contract bij Bilbao met een looptijd van liefst negen (!) jaar. De afkoopsom is met 135 miljoen euro fors. Het verhaal van de international is overigens bijzonder. Zijn ouders zijn van Afrikaanse komaf en maakten de tocht naar Europa. In Bilbao werd Iñaki geboren en via de jeugdopleiding kwam de spits in het eerste terecht. In 2015 werd Williams de eerste donkere doelpuntenmaker ooit in de geschiedenis van de club.

Iñaki Williams is één van de spelers die er tegen rivaal Sociedad voor moet gaan zorgen dat Bilbao voor het eerst in 36 jaar weer een hoofdprijs gaat winnen, al is een nieuwe bekerdatum nog niet bekend. Ook als de finale verloren gaat, blijft de liefde van de fans voor de club onvoorwaardelijk. Directeur Asier Arrate: "Om elk weekend elf Baskische spelers in ons shirt op het veld te zien, is voor ons meer waard dan winnen. De filosofie houdt al honderd jaar stand. Dat is ons kampioenschap."

Door: Remco Jacobi

gerelateerd

Reacties

Het laatste nieuws
Volledig
Compact

 1. woensdag 1 april 2020

 2. Spoorboekje: belangrijke UEFA-call, situaties Eredivisie-trainers 07:00

  Spoorboekje: belangrijke UEFA-call, situaties Eredivisie-trainers

  Aan het begin van iedere dag brengt FCUpdate.nl haar eigen spoorboekje. Met een handig overzicht brengen we in kaart wat het…

 3. Gisteren gemist: geen profvoetbal tot 1 juni, amateurs zijn klaar 00:30

  Gisteren gemist: geen profvoetbal tot 1 juni, amateurs zijn klaar

  In de rubriek 'Gisteren gemist' zet FCUpdate.nl het belangrijkste nieuws van de avond daarvoor op een rijtje. Met een…

 4. dinsdag 31 maart 2020

 5. Gudde: "Lijkt me niet slim om Russische roulette te gaan spelen" 23:45

  Gudde: "Lijkt me niet slim om Russische roulette te gaan spelen"

  Wouter Gudde is weer iets wijzer nu duidelijk is dat het betaald voetbal tot zeker 1 juni stilligt. Maar de duidelijkheid waar…

 6. Overzicht: al het nieuws over het coronavirus in de voetbalwereld 23:30

  Overzicht: al het nieuws over het coronavirus in de voetbalwereld

  Het coronavirus houdt de hele wereld bezig, ook de gevolgen voor de voetballerij worden steeds groter: alle competities liggen…

 7. FIFPro wil tijdelijk contracten verlengen, situatie Ziyech lastig 22:59

  FIFPro wil tijdelijk contracten verlengen, situatie Ziyech lastig

  FIFPro werkt aan een oplossing voor het tijdelijk verlengen van aflopende spelerscontracten. Dat is waarschijnlijk nodig om…

 8. Vitesse wil huur niet betalen: "Laat die Rus van ze maar bijstorten" 22:22

  Vitesse wil huur niet betalen: "Laat die Rus van ze maar bijstorten"

  Vitesse voelt de financiële gevolgen van de coronacrisis. De Arnhemse club heeft betalingsproblemen en probeert onder de…

 9. Begrip bij spelersvakbond: "Moeten kijken hoe het eind april is" 21:53

  Begrip bij spelersvakbond: "Moeten kijken hoe het eind april is"

  Evgeniy Levchenko van spelersvakbond VVCS heeft er alle begrip voor dat er voorlopig nog niet gevoetbald mag worden in…

 10. Gerbrands hoopt op snelle beslissing: "Tijd voor duidelijkheid" 21:36

  Gerbrands hoopt op snelle beslissing: "Tijd voor duidelijkheid"

  Wat gebeurt er met het Eredivisie-seizoen nu er tot zeker 1 juni niet wordt gevoetbald in Nederland? Toon Gerbrands, algemeen…

 11. PEC Zwolle gaat KNVB vragen Eredivisie-seizoen te beëindigen 21:05

  PEC Zwolle gaat KNVB vragen Eredivisie-seizoen te beëindigen

  Als het aan PEC Zwolle ligt, wordt het Eredivisie-seizoen beëindigd verklaard. "Het moet afgelopen zijn met de voortdurende…

 12. Nog geen beslissing over restant seizoen profvoetbal 20:38

  Nog geen beslissing over restant seizoen profvoetbal

  De KNVB neemt nog geen besluit over het restant van het Eredivisie- en Eerste Divisie-seizoen. Premier Mark Rutte maakte…

 13. Amateurs: geen kampioenen, promovendi en degradanten 20:02

  Amateurs: geen kampioenen, promovendi en degradanten

  Het Nederlandse amateurvoetbal wordt dit seizoen niet meer hervat, meldt de KNVB. Voor dit seizoen komen geen eindstanden. Dat…

 14. FIFA werkt aan noodfonds van honderden miljoenen 19:56

  FIFA werkt aan noodfonds van honderden miljoenen

  De FIFA werkt aan noodfonds om de voetbalsector financieel te ondersteunen. De wereldvoetbalbond werkt op dit moment de details…

 15. Rutte: ook zonder publiek tot 1 juni geen voetbal in Nederland 19:26

  Rutte: ook zonder publiek tot 1 juni geen voetbal in Nederland

  Premier Mark Rutte heeft duidelijkheid verschaft over het profvoetbal in Nederland. Tot 1 juni kan er niet gevoetbald worden.…

 16. Baumgartl over kritiek Van der Vaart: "Weet niet of hij objectief is" 18:26

  Baumgartl over kritiek Van der Vaart: "Weet niet of hij objectief is"

  In zijn debuutseizoen voor PSV heeft Timo Baumgartl nog niet weten te overtuigen. Onder meer Rafael van der Vaart liet in niet…

 17. Zilina vroeg 80% loonsverlaging om faillissement af te wenden 18:10

  Zilina vroeg 80% loonsverlaging om faillissement af te wenden

  Het noodlijdende Zilina vroeg spelers tachtig procent salaris in te leveren. Een middenweg was niet denkbaar voor de huidige…

 18. 'Gosens heeft interlandkeuze nog helemaal niet gemaakt' 17:49

  'Gosens heeft interlandkeuze nog helemaal niet gemaakt'

  Robin Gosens heeft zijn keuze voor een interlandloopbaan bij Nederland of Duitsland nog niet gemaakt, meldt Tubantia]. Het…

 19. Kompany betaalt wanneer spelers Anderlecht niet solidair zijn 17:04

  Kompany betaalt wanneer spelers Anderlecht niet solidair zijn

  Vincent Kompany stelt zich zeer nobel op richting zijn club Anderlecht. De speler-manager is bereid extra de portemonnee te…

 20. Heracles Almelo promoveert Gilissen tot technisch directeur 16:21

  Heracles Almelo promoveert Gilissen tot technisch directeur

  Tim Gilissen krijgt promotie van Heracles Almelo. Hij is niet langer technisch manager, maar technisch directeur van de club.…

 21. 'Ajax en PSV hebben Gremio-buitenspeler Pepê op het oog' 15:57

  'Ajax en PSV hebben Gremio-buitenspeler Pepê op het oog'

  Ajax en PSV hebben interesse in de diensten van Pepê. De Braziliaanse aanvaller komt momenteel uit voor Grêmio en moet naar…

 22. 'Noodfonds ING eerst enige financiële back-up BVO's' 15:36

  'Noodfonds ING eerst enige financiële back-up BVO's'

  De KNVB kan clubs financieel weinig gaan helpen in de komende tijd. De voetbalbond zit zelf door de coronacrisis eveneens met…

 23. Bundesliga langer stil: doel is vóór 30 juni uitspelen zonder fans 14:55

  Bundesliga langer stil: doel is vóór 30 juni uitspelen zonder fans

  De Bundesliga heeft vandaag (dinsdag) een nieuwe knoop doorgehakt over het restant van de competitie. Officieel zou er na…

 24. Turks recordinternational Reçber in kritieke toestand door corona 14:28

  Turks recordinternational Reçber in kritieke toestand door corona

  Treurig nieuws uit Turkije: het gaat slecht met voormalig FC Barcelona-doelman Rüstü Reçber (op archiefbeeld). De goalie is…

 25. Tottenham Hotspur kort 550 clubmedewerkers tijdelijk op salaris 14:07

  Tottenham Hotspur kort 550 clubmedewerkers tijdelijk op salaris

  Clubmedewerkers van Tottenham Hotspur worden tijdelijk gekort op hun salaris. In de maanden april en mei krijgen zij twintig…

 26. Gomes: "Als PSV beroep op me wil doen, is nee zeggen moeilijker" 13:20

  Gomes: "Als PSV beroep op me wil doen, is nee zeggen moeilijker"

  De 39-jarige Heurelho Gomes (op archiefbeeld voor PSV) beslist later of hij zijn carrière beëindigt. Het contract van de…

 27. Ajax maakt geen uitzondering en zegt drie contracten op 12:40

  Ajax maakt geen uitzondering en zegt drie contracten op

  Ajax heeft formele ontslagbrieven gestuurd aan Klaas-Jan Huntelaar, Ryan Babel en Bruno Varela. Ook zijn aflopende contracten…

 28. Vergeten transfers: Seuntjens, Mahi, Crowley en Van Amersfoort 12:00

  Vergeten transfers: Seuntjens, Mahi, Crowley en Van Amersfoort

  Alle spelers met een aflopend contract moeten in principe voor 1 april duidelijkheid krijgen over hun toekomst. Maar loont het…

 29. Gosens kiest voor Duitsland en liep debuut mis door corona 11:47

  Gosens kiest voor Duitsland en liep debuut mis door corona

  Robin Gosens gaat definitief kiezen om zijn interlands namens Duitsland te voetballen. De back van Atalanta Bergamo mag ook…

 30. 'Anderlecht wil ondanks corona met PSV om tafel over Luckassen' 11:21

  'Anderlecht wil ondanks corona met PSV om tafel over Luckassen'

  Anderlecht hoopt ondanks de coronacrisis te kunnen onderhandelen met PSV over het aantrekken van Derrick Luckassen. De…

 31. Voorbereidingstijd voor herstart Eredivisie kan bij Heracles kort 10:41

  Voorbereidingstijd voor herstart Eredivisie kan bij Heracles kort

  Heracles Almelo's performance coach Colin de Graaf denkt dat de voorbereidingstijd voor zijn ploeg bij een eventuele herstart…

 32. Robben volgt voorbeeld Schweinsteiger en volgt Bayern-training 09:54

  Robben volgt voorbeeld Schweinsteiger en volgt Bayern-training

  Arjen Robben is voor even teruggekeerd bij Bayern München. Althans, op veilige quarantaine-afstand. Net als Bastian…

 33. RKC-captain Bilate duidelijk: "Beste dat dit seizoen klaar is" 09:35

  RKC-captain Bilate duidelijk: "Beste dat dit seizoen klaar is"

  RKC Waalwijk-aanvoerder Mario Bilate is duidelijk over de nabije toekomst van de Eredivisie: volgens de captain moet er direct…

 34. Bartomeu ontkent aantijgingen Messi: "Er is niet gelekt" 08:56

  Bartomeu ontkent aantijgingen Messi: "Er is niet gelekt"

  FC Barcelona-voorzitter Josep María Bartomeu snapt niet waar de kritiek van Lionel Messi vandaan komt. Volgens de Argentijn…

 35. Newcastle United-baas stuurt al het personeel (tijdelijk) naar huis 08:32

  Newcastle United-baas stuurt al het personeel (tijdelijk) naar huis

  Newcastle United-baas Mike Ashley heeft opnieuw een flink impopulaire maatregel genomen. De eigenaar heeft het personeel van de…

 36. Vlap: "Huntelaar zou bij Heerenveen 15 tot 20 goals maken" 08:13

  Vlap: "Huntelaar zou bij Heerenveen 15 tot 20 goals maken"

  Als Ajax definitief besluit om niet verder te gaan met Klaas-Jan Huntelaar (36), dan zou sc Heerenveen er goed aan doen om de…

 37. 'ING lanceert samen met de KNVB snel een noodfonds voor clubs' 07:58

  'ING lanceert samen met de KNVB snel een noodfonds voor clubs'

  Het Nederlandse profvoetbal gaat steun krijgen van een noodfonds dat beschikbaar wordt gesteld door de ING, in samenwerking met…

 38. "De FIFA kan niet zomaar even in contracten inbreken" 07:38

  "De FIFA kan niet zomaar even in contracten inbreken"

  Wanneer de FIFA ervoor kiest om de binnenlandse competities te verlengen en daarmee ook de contracten van voetballers te…

 39. Spoorboekje: persconferentie Rutte, overzicht vergeten transfers 07:00

  Spoorboekje: persconferentie Rutte, overzicht vergeten transfers

  Aan het begin van iedere dag brengt FCUpdate.nl haar eigen spoorboekje. Met een handig overzicht brengen we in kaart wat het…

 40. Gisteren gemist: Ajax zegt contract Nouri op, excuses van Promes 00:30

  Gisteren gemist: Ajax zegt contract Nouri op, excuses van Promes

  In de rubriek 'Gisteren gemist' zet FCUpdate.nl het belangrijkste nieuws van de avond daarvoor op een rijtje. Met een…

 41. maandag 30 maart 2020

 42. Bal rolt nog altijd in Wit-Rusland: "Zelf ben ik ook wel bang" 23:54

  Bal rolt nog altijd in Wit-Rusland: "Zelf ben ik ook wel bang"

  Als enige Europees land blijft in Wit-Rusland de bal rollen. Volgens president Alexander Lukashenko is het coronavirus te…

 43. Eerste Divisie: contracten Boymans en Velthuizen opgezegd 23:33

  Eerste Divisie: contracten Boymans en Velthuizen opgezegd

  In de Eerste Divisie worden tientallen contracten formeel opgezegd. Bij Roda JC gaat het om twaalf aflopende verbintenissen…

 44. Gertjan Verbeek vreest in Australië voor zijn salaris 23:15

  Gertjan Verbeek vreest in Australië voor zijn salaris

  Gertjan Verbeek vreest dat hij snel zonder salaris komt te zitten. De trainer van Adelaide United verwacht dat de Australische…

 45. 'Ajax zegt contract Nouri formeel op en blijft in gesprek' 22:35

  'Ajax zegt contract Nouri formeel op en blijft in gesprek'

  Ajax heeft het aflopende contract van Abdelhak Nouri opgezegd. Dat meldt De Telegraaf. Ajax voert deze formele actie uit, omdat…

 46. 'Nederlandse top-vier hoeft geen salarisoffer spelers te vragen' 21:58

  'Nederlandse top-vier hoeft geen salarisoffer spelers te vragen'

  De Nederlandse top-vier hoeft hun spelers niet om een salarisoffer te vragen. Sowieso tot einde seizoen kunnen Ajax, PSV…

 47. Theo Janssen: "Eén titelduel tussen Ajax en AZ in lege Kuip ofzo" 21:21

  Theo Janssen: "Eén titelduel tussen Ajax en AZ in lege Kuip ofzo"

  Theo Janssen heeft een bijzondere oplossing voor het restant van de Eredivisie: een finale tussen Ajax en AZ om de landstitel.…

 48. Ex-club Feyenoorder Bozenik vraagt faillissement aan 21:02

  Ex-club Feyenoorder Bozenik vraagt faillissement aan

  Een zorgwekkend bericht uit Slowakije: MSK Zilina heeft het faillissement aangevraagd. De oude club van Feyenoorder Robert…

 49. Oranjevrouwen gaan volgend jaar zomer naar Olympische Spelen 20:31

  Oranjevrouwen gaan volgend jaar zomer naar Olympische Spelen

  De Oranjevrouwen spelen volgend jaar zomer op de Olympische Spelen. Het IOC en de organisatoren hebben besloten het evenement…

 50. Ten Hag denkt dat Mazraoui dichter bij rentree zit dan Neres 19:53

  Ten Hag denkt dat Mazraoui dichter bij rentree zit dan Neres

  Gedurende de coronacrisis stroomt de ziekenboeg van Ajax behoorlijk leeg. Zodra de Amsterdammers hun training mogen hervatten…

 51. AZ zegt contract Vlaar formeel op, Fortuna wil verder met Ultee 19:16

  AZ zegt contract Vlaar formeel op, Fortuna wil verder met Ultee

  AZ heeft zes aflopende contracten opgezegd, waaronder die van Ron Vlaar. De Alkmaarders benadrukken dat het geen definitief…

 52. Promes biedt excuses aan voor 'quarantaine squad' 18:52

  Promes biedt excuses aan voor 'quarantaine squad'

  Quincy Promes biedt zijn excuses aan voor het overtreden van de coronamaatregelen. De Ajacied bevond zich zondag op een…

 53. Groningen laat keeper Van Duin gaan, contractnieuws bij Twente 17:55

  Groningen laat keeper Van Duin gaan, contractnieuws bij Twente

  Ook FC Groningen heeft duidelijkheid gegeven over aflopende contracten. De verbintenissen van keeper Marco Duin en Tapmahoe…

Meer nieuws