Portugal weer langs Engeland na strafschoppen

Ger
1 juli 2006, 19:48

Na een uitputtingsslag heeft Portugal zich geplaatst voor de halve finales van het WK. De Zuid-Europeanen werkten zich in Gelsenkirchen via een penaltyreeks langs Engeland. Twee jaar geleden won Portugal op het EK ook al van de Engelse ploeg na strafschoppen. De Engelse spits Wayne Rooney kreeg na een uur spelen een rode kaart.

De kwartfinale tussen Engeland en Portugal was om meerdere redenen beladen. Enkele maanden geleden hoopte de Engelse voetbalbond de Portugese coach Felipe Scolari nog te strikken als opvolger van de vertrekkende Sven-Goran Eriksson. De Braziliaanse oefenmeester zag van de baan af vanwege de kwalijke reputatie van de Engelse pers. Daardoor zal Steve McClaren, de huidige assistent van Eriksson, Engeland na het WK gaan leiden.

Beide ploegen troffen elkaar bovendien in het recente verleden twee keer op een eindtoernooi. Op het EK van 2000 maakten de Portugezen, na een 2-0 achterstand, korte metten met de Engelse defensie. De Zuid-Europeanen wonnen het duel alsnog met 3-2. Twee jaar geleden, op het EK in eigen land, versloeg Portugal de Engelse ploeg in de kwartfinale na strafschoppen.

Bij Portugal kon Scolari beschikken over Cristiano Ronaldo. De spits van Manchester United raakte in de achtste finale tegen Nederland geblesseerd aan zijn dijbeen, na een forse overtreding van Khalid Boulahrouz. Het herstel van de Portugees verliep trager dan verwacht, maar hij bleek fit genoeg om tegen Engeland vanaf het eerste fluitsignaal te spelen.

De twee ploegen brachten in Gelsenkirchen een boeiende beginfase op de mat, waarin met name Engeland goed voetbal liet zien. Na negen minuten nam Rooney het Portugese doel onder vuur; goalie Ricardo wist redding te brengen. Direct daarna waren de Zuid-Europeanen gevaarlijk via Cristiano Ronaldo. De uithaal van de vleugelaanvaller werd gestopt door keeper Paul Robinson.

Vlak voor rust lieten beide ploegen nog een wapenfeit noteren. In de 39e minuut krulde Luis Figo namens Portugal de bal een meter langs het doel van Robinson. In de blessuretijd van de eerste helft reageerde Engeland. Frank Lampard probeerde het met een schot van twintig meter, maar Ricardo liet zich niet verrassen.

Na vijf minuten in de tweede helft claimde Engeland een penalty na een handsbal van Nuno Valente. De verdediger van Everton kreeg de bal echter tegen zijn arm geschoten via David Beckham. Scheidsrechter Elizondo legde de bal terecht niet op de strafschopstip. Het bleek de laatste actie van de Engelse aanvoerder. Eriksson haalde de vermoeid ogende Beckham naar de kant voor het jonge talent Aaron Lennon.

Eriksson verving daarop Joe Cole voor de lange aanvaller Peter Crouch. Met tien man bleef de Engelse ploeg prima in de wedstrijd. Portugal had, mede door het trage spel, veel moeite om een opening te vinden in de defensie van Engeland. De Zuid-Europeanen probeerden vooral met schoten van buiten het strafschopgebied succes te zoeken. De officiële speeltijd werd in Gelsenkirchen doelpuntloos afgesloten.

In de verlenging kreeg Portugal de beste kansen. De equipe van Scolari scoorde zelfs, maar de treffer van Helder Postiga werd afgekeurd wegens buitenspel. Engeland, waar Crouch in de voorste linie continu twee verdedigers wist bezig te houden, kwam er spaarzaam uit. De vele Engelse supporters meenden in een buiteling van Lennon nog een strafschop te zien, maar de ingreep van tegenstander Nuno Valente was correct.

Net als op het EK in 2004 moesten strafschoppen uiteindelijk de uitkomst brengen. Opnieuw bleek Portugal de beste ploeg vanaf elf meter. Namens Engeland wist enkel Owen Hargreaves te scoren; Lampard, Steven Gerrard en Jamie Carragher zagen hun pingel gestopt worden door Ricardo. Bij Portugal waren Hugo Viana en Petit niet trefzeker vanaf de stip, maar de missers werden de ploeg door de belabberde Engelse serie niet fataal.