Vergeten transfers: Kristensen, Gavory, Kuwas, Chabot en Namli

30 maart 2020, 12:37

Alle spelers met een aflopend contract moeten in principe voor 1 april duidelijkheid krijgen over hun toekomst. Maar loont het altijd wel om een overstap te maken? De voetballers met grote transfers blijven altijd wel in beeld, maar wat gebeurt er met de groep daarachter? FCUpdate.nl zet de vergeten getransfereerde voetballers van afgelopen zomer op een rijtje. In deel I: Kristensen, Gavory, Kuwas, Chabot, Namli, Rienstra en Cavlan. 

Kristensen: werd weggeplukt door ambitieus RB Salzburg

Als grote belofte werd Ramsus Kristensen ruim twee jaar geleden uit Denemarken weggehaald bij FC Midtjylland. Maar behalve een doelpunt in de bekerfinale was de back maar weinig bepalend voor Ajax, waar hij als rechtsachter stevige concurrentie had. Met Noussair Mazraoui, Sergino Dest en Joël Veltman waren zijn kansen verkeken en dat RB Salzburg nog ruim vijf miljoen euro op tafel wilde leggen, leek een werelddeal.

Maar in Oostenrijk gebeurde misschien wel wat men in Amsterdam voor onmogelijk had gehouden. De back werd een onmisbare schakel bij de topclub, speelde in alle Champions League-duels – waarin het bijna Liverpool uitschakelde – negentig minuten mee en speelde zichzelf in de kijker van West Ham United. De Engelse topclub had miljoenen voor hem over, al kwam het uiteindelijk niet tot een overgang. Dat RB Salzburg een dip heeft na de winterstop, werd door de Oostenrijkste media mede toegeschreven aan de langdurige hamstringblessure van Kristensen. 'In de laatste vijf competitiewedstrijden waarin hij niet beschikbaar was, verzamelde zijn team gemiddeld slechts één punt per wedstrijd', schreef totalfootballanalysis. Volgens het medium was de afwezigheid van Kristensen niet goed opgevangen en een belangrijke reden voor de crisis aldaar. Het kan verkeren...

Wedstrijden: 17

Goals/assists/gele kaarten: 0 – 1 – 2 

{image[340409][right-half][]}Caner Cavlan: illusie armer tussen Alpentoppen

Wat hem bij sc Heerenveen niet lukte, gebeurde in dienst van FC Emmen wel: floreren in de Eredivisie. Een topseizoen in Drenthe met vier goals en zeven assists leverde Caner Cavlan direct een buitenlandse transfer op. Cavlan, die meerdere opties had, koos voor het Oostenrijkse Austria Wien. Tussen de Alpentoppen was 28-jarige linksback al snel een illusie armer.

Wat nog begon met een basisplaats bij de ploeg die in de Europa League - waarin Cavlan niet mocht deelnemen - werd uitgeschakeld door Apollon Limassol, werd in oktober een plek op de bank en in januari een plaatsing op de transferlijst. De back mocht vertrekken en FC Emmen probeerde hem terug te halen naar de Oude Meerdijk, maar kon het niet eens worden met Austria Wien over het te betalen huurbedrag. Cavlan bleef zitten waar hij zat en behoorde de laatste wedstrijden al niet meer tot de wedstrijdselectie. 

Wedstrijden: 8

Goals/assists/gele kaarten 0 - 0 - 1

Julian Chabot: voor 3,8 miljoen euro naar Sampdoria

Op de dag dat Ludovit Reis naar FC Barcelona verkaste werd ook de miljoenentransfer van de multifunctionele Julian Chabot wereldkundig. Na één (sterk) seizoen in het hoge noorden besloot Serie A-club Sampdoria om flink de beurs te trekken. De Groningers zagen hun geïnvesteerde ruime miljoen euro opeens verdrievoudigd en konden niets anders doen dan akkoord gaan.

In Italië kwam hij niet bij de makkelijkste club terecht: anders dan de laatste seizoenen kwam de club vanaf de eerste speeldag in degradatiezorgen terecht. De komst van Claudio Ranieri bracht wel een kleine verbetering, maar uit de zorgen is de Serie A-club nog lang niet. De inbreng van Chabot bleef ook onder Ranieri beperkt tot enkele optredens en na een rode kaart tegen SS Lazio in januari maakte hij geen seconde meer. 

Wedstrijden: 7

Goals/assists/gele kaarten: 0 – 0 – 1 geel, 1 rood

Rienstra: als opvolger Türüc naar Turkije

Afgelopen zomer kende SC Heerenveen een leegloop, met onder andere het vertrek van onder andere Michel Vlap, Kik Pierie en Morten Thorsby. Maar daar kwam in een later stadium ook de kersverse aanvoerder Ben Rienstra nog bij: SC Heerenveen kon hem zijn droom niet ontnemen. Na periodes bij AZ, Heracles Almelo, PEC Zwolle, Willem II en tot slot dus Heerenveen, wilde Ben Rienstra nog eens naar het buitenland. Het Turkse Kayserispor bood hem die kans en haalde hem voor een half miljoen euro op in Friesland. 

De Süper Lig-club zocht een vervanger voor Enschedeër Deniz Türüc, die vorige zomer een transfer verdiende naar topclub Fenerbahçe en kwam uit in het Abe Lenstra Stadion. Sportief een stap naar het buitenland en bovendien kreeg Rienstra ook een financieel aantrekkelijk contract voorgelegd. Ruim een half jaar verder staat 29-jarige middenvelder met Kayserispor onderaan en stond hij de laatste zes wedstrijden ook niet meer in de basis. De coronastop - al won Rienstra op 15 maart, toen er in Turkije nog één speelronde werd afgewerkt, nog wél - komt wat dat betreft wellicht niet eens heel ongelegen. 

Wedstrijden: 23

Goals/assists/gele kaarten 0 - 0 - 3

Namli: vertrok voor miljoenen naar Krasnodar FK

Niet alleen Tonny Vilhena werd door de kooplustige club Krasnodar FK gepresenteerd afgelopen zomer. Nog voor de Russen ook Feyenoorder Vilhena hadden aangetrokken, klopten ze ook met vele miljoenen aan bij PEC Zwolle, waar Namli een uitstekend jaar achter de rug had en zich ook in de kijker had gespeeld van de Nederlandse top.

Wedstrijden: 18

Goals/assists/gele kaarten: 1 – 1 – 2

NB: statistieken zijn in dienst van Krasnodar, de MLS werd na twee speelrondes - waarin Namli al wel scoorde - stilgelegd. 

{image[340408][right-half][]}Gavory: voor 3,1 miljoen naar Standard Luik

De Franse verdediger zorgde met zijn onverwachte miljoenentransfer voor zwarte cijfers van FC Utrecht vorig seizoen. En dus was er geen twijfel om hem van de hand te doen. Maar in de Domstad werd de sportieve leegte wel gevoeld op links, waar Leon Guwara (die rap na elkaar rood pakte) en Mark van der Maarel elkaar continu afwisselden tot dusver omdat geen van beide écht overtuigde.

In België blijkt duurkoop vooralsnog geen goedkoop: de linksachter miste nog geen seconde van alle officiële wedstrijden. Alleen in twee nietszeggende bekerduels kreeg hij rust. Ook in de Europa League maakte hij tegen onder andere Eintracht Frankfurt en Arsenal een prima indruk. De transfersom voor de Franse back was wellicht fors, maar als Guwara zich zo doorontwikkelt, kan hij op termijn wellicht een vergelijkbare route bewandelen als landgenoot Sébastien Haller.

Wedstrijden: 36

Goals/assists/gele kaarten: 0 – 3 – 1

Kuwas: koos voor een lucratief avontuur

Sportief gezien had hij ongetwijfeld een betere keuze kunnen maken, maar Brandley Kuwas koos er afgelopen zomer voor om een lucratief avontuur aan te gaan. Dat geld zijn drijfveer was voor de overstap naar Al Nasr in de Verenigde Arabische Emiraten stak de flegmatieke linkspoot niet onder stoelen of banken. "Geld maakt niet gelukkig, zeggen ze, maar ergens maakt het ook wel gelukkig", zei hij na zijn transfer tegen TC/Tubantia.

In het Midden-Oosten speelt Kuwas zich financieel binnen, maar daarvoor moet hij natuurlijk wel iets doen. Namens Al Nasr speelde hij tot nu toe alle negentien wedstrijden in de competitie. Met drie doelpunten en acht assists is de international van Curaçao bezig aan een prima debuutseizoen, waardoor hij gezien zijn leeftijd (27) de optie voor een terugkeer levendig houdt.

Wedstrijden: 19

Goal/assists/gele kaarten: 3 - 8 - 1

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen