FC Transfervrij Willem II: Bobson, Jaliens, Mathijsen en De Vlieger

7 april 2020, 12:00

Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 5: Willem II. (Opstelling: 4-3-3) 

Geert de Vlieger (naar Manchcester City in 2004)

In de zomer van 2004 was het één grote transfervrije leegloop bij Willem II – daarover later meer – en ook het vertrek van De Vlieger kwam hard aan. Hij kwam naar Tilburg toen daar Champions League werd gespeeld, was de vaste doelverdediger van de nationale ploeg van België en had een zeer fraai cv. Zijn transfer naar Manchester City, een goede club dacht De Vlieger, werd uiteindelijk met nul optredens geen succes. In België maakte hij vervolgens nog wel de nodige minuten, terwijl de problemen onder de lat in Tilburg vooral toenamen.  

Arjan Swinkels (naar Lierse SK in 2012)

Frank van der Struijk (naar Dundee United in 2016)

Ook Frank van der Struijck kan onder de noemer 'kind van de club', maar zijn afscheid in 2016 was niet door de voordeur. In een interview maakte hij de club namelijk een kopje kleiner door te vertellen dat de communicatie bij de club dramatisch was en ook haalde hij hard uit naar hoofd jeugdopleidingen Jan van Loon. In elk geval werd de zelfopgeleide rechtsback na bijna tweehonderd duels bedankt voor bewezen diensten en het duurde lang voordat hij een nieuwe club vond: sterker nog, hij was al bijna gestopt. Nick van der Velden introduceerde hem bij Dundee United, de club waarmee hij degradeerde en waarna hij alsnog besloot om zijn kicksen aan de wilgen te hangen. 

Albert van Haar (naar PEC Zwolle in 2006)

'Mister PEC Zwolle' Albert van Haar speelde in zijn loopbaan ook twee seizoenen bij Willem II. Na jarenlang in de Eerste Divisie te hebben gespeeld met PEC, hoopte hij een volgende stap te zetten in Tilburg. De verdediger was in Overijssel altijd een zeer gewaardeerde kracht, maar in Tilburg kon hij geen potten breken. In Zwolle sloten ze hem na twee jaar weer in de armen en ook nog een transfervrij: ondanks een doorlopend contract liet Willem II hem vertrekken. Van der Haar paste beter bij Zwolle. 

Joris Mathijsen (naar AZ in 2004)

Wie in Tilburg een hekel heeft aan Alkmaarders, heeft dat vermoedelijk opgelopen in de zomer van 2004. Een half jaar nadat Denny Landzaat naar AZ was vertrokken, haalde technisch directeur Martin van Geel met trainer Co Adriaanse drie (!) sterkhouders transfervrij weg bij Willem II. Niet alleen Joris Mathijsen – die ruim tachtig interlands zou spelen en uit de jeugdopleiding van de Tilburgers kwam – maakte de overstap, maar ook Kew Jaliens en Tarik Sektioui volgden het voorbeeld van Landzaat. Geen cent ontvingen ze in het Koning Willem II Stadion en aldaar zagen vervolgens hun spelers tot grote hoogtes stijgen in de Alkmaarderhout. 

Kew Jaliens (naar AZ in 2004)

Marcel Meeuwis (naar VVV-Venlo in 2004)

Bij Willem II zagen ze in Marcel Meeuwis een groot talent, maar nadat hij twee jaar werd verhuurd aan VVV-Venlo, kon hij de stap naar het Eredivisie-niveau nog niet maken. Daarom was hij een van de vele voetballers die in de zomer van 2004 de Tricolores achter zich liet en definitief naar VVV vertrok. Daar loste hij zijn belofte alsnog aardig in en kwam via Roda JC en Borussia Mönchengladbach uit bij Feyenoord. De Kuip was net een stapje te hoog en dus hoopte Willem II hem in 2011 terug te halen. Dat lukte technisch directeur Marc van Hintum destijds niet vanwege de financiën: wellicht hadden ze in 2004 beter een andere keuze kunnen maken. 

Nick van der Velden (naar Dundee United in 2016)

Kevin Bobson (naar NEC in 2008)

Marco van Basten haalde Willem II-aanvaller Kevin Bobson in oktober 2004 bij het Nederlands elftal, nadat Arjen Robben en Dave van den Berg moesten afzeggen met blessures. De buitenspeler was goed begonnen aan zijn eerste seizoen in Tilburg en kreeg een beloning bij Oranje. Een grote toekomst lag voor hem, maar een grote transfersom kwam er voor Willem II niet. Na meerdere incidenten hoorde Bobson, die in Tilburg de langste periode bij één club had, in 2008 van Andries Jonker dat hij transfervrij mocht vertrekken. NEC pikte hem op, het werd geen succes. Zijn avontuur bij RB Salzburg daarna evenmin. De oproep van Van Basten, die hem overigens geen speeltijd gunde in Oranje, was dan ook eenmalig. 

Tarek Sektooui (naar AZ in 2004)

Van het drietal dat transfervrij vertrok naar AZ, was men over Tarik Sektioui vermoedelijk het minst rouwig bij Willem II. De buitenspeler was namelijk geen vaste waarde in Tilburg. Dat hij zich in Alkmaar vast in de nationale ploeg van Marokko speelde en een transfer verdiende naar FC Porto – dat een miljoen euro op tafel neerlegde – had men niet gedacht. Bij Willem II had volgens Sektioui technisch directeur Barry Hulshof veel eerder met de spelers met een aflopend contract om tafel gemoeten dan hij deed. Het vertrek van de buitenspeler was uiteindelijk één door de achterdeur: interim-coach André Wetzel zette hem uit de spelersgroep, onder andere vanwege een incident met diens assistent-coach Toine van Mierlo. Maar dat er eerder gesproken moest worden met de spelers met een aflopend contract, daarover had de aanvaller achteraf gezien zeker een punt. Het kostte Barry Hulshof de kop.

Mario Bombarda (naar Feyenoord in 2002)

Met 51 treffers en 108 wedstrijden kende Mariano Bombarda misschien wel zijn beste periode als voetballer in Brabant en zette vervolgens een fraaie punt achter zijn loopbaan. Maar misschien hadden ze nog een poging moeten doen om hem te overtuigen langer te blijven, want hoewel hij zou stoppen en emigreren, stond hij niet veel later op het trainingsveld bij Feyenoord. Die club haalde hem uit zijn voetbalpensioen, waarna hij ook nog in Tenerife terechtkwam. Bij Willem II had hij veel betere cijfers, wellicht hadden ze hem toch nog moeten overtuigen om te blijven, aangezien hij na zijn periode in Spanje als jeugdtrainer terugkeerde in Tilburg.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen