FC Transfervrij Heracles Almelo: Pasveer, Vejinovic en Everton

10 april 2020, 12:00

Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 8: Heracles Almelo (opstelling: 2-5-3).

Remko Pasveer (naar PSV in 2014)

In 2014 vond Remko Pasveer het tijd om zijn horizon te verbreden. De doelman had er toen acht seizoenen bij Heracles Almelo op zitten en beschikte over een aflopend contact. Ruim voor het einde van het seizoen gaf Pasveer aan een stap hogerop te willen maken. PSV meldde zich voor de keeper en ook een aantal buitenlandse clubs toonde interesse. Het werd uiteindelijk PSV, waar hij nooit eerste doelman werd, maar nog wel een flink aantal wedstrijden onder de lat stond. Pasveer werd daarna opgepikt door Vitesse, waar de inmiddels 36-jarige doelman over een aflopende verbintenis beschikt. De Arnhemse club wil echter graag door met de routinier, die zich nog altijd topfit voelt.

{image[340480][right-half][]}Mike te Wierik (naar FC Groningen in 2017)

Als het aan Heracles Almelo had gelegen, dan had Mike te Wierik in 2017 niet de overstap gemaakt naar FC Groningen. De Heraclieden wilden de centrumverdediger langer binnenboord houden en probeerden - vergeefs - zijn contract te verlengen. Na 7,5 jaar Heracles wilde Te Wierik weleens wat anders. In Groningen heeft hij zich verder ontwikkeld. Te Wierik speelt bijna alles bij de Trots van het Noorden, is uitgegroeid tot aanvoerder en maakt binnenkort de overstap naar het Derby County van Phillip Cocu. Ook bij de Groningers vertrekt hij transfervrij.

Bart Schenkeveld (naar PEC Zwolle in 2015)

Heel verrassend was het niet dat Bart Schenkeveld in 2015 vertrok bij Heracles Almelo. De club had hem al een halfjaar gestald bij Excelsior en daar had hij niet dusdanig veel indruk gemaakt dat Heracles niet meer om hem heen kon. PEC Zwolle profiteerde en pikte de 23-jarige oud-Feyenoorder op. Schenkeveld trainde eerst alleen mee in Zwolle en deed het zo goed dat PEC hem voor drie jaar vastlegde. De transfer werd geen groot succes. Nu speelt hij bij Melbourne City.

Lerin Duarte (naar Aris in 2019)

Tot teleurstelling van Heracles Almelo besloot Lerin Duarte afgelopen zomer zijn loopbaan te vervolgen bij het Griekse Aris. De Eredivisionist probeerde meermaals het contract van de middenvelder te verlengen, maar zonder succes. Het was de tweede keer dat Duarte de club uit Almelo verliet. Zes jaar eerder maakte hij de overstap naar Ajax. Toen leverde hij Heracles naar verluidt drie miljoen op. In Amsterdam flopte Duarte, maar bij zijn tweede periode in Almelo leefde de middenvelder weer wat op. Wellicht was het beter geweest als hij op bekend terrein was gebleven, want in dienst van Aris speelde hij nog maar een schamele 43 minuten.

Thomas Bruns (naar Vitesse in 2017)

Middenvelder Thomas Bruns veroverde bij Heracles Almelo de aanvoerdersband en was een cruciale spil in de ploeg van John Stegeman. Hij had het goed naar zijn zin, maar koos er in 2017 toch voor om voor vier jaar te tekenen bij Vitesse. "Ik heb er geen spijt van gehad, omdat het niet tegen te houden was. Maar ja, ik zou zeker terug willen naar Heracles", sprak hij dit jaar nog. Dat is begrijpelijk, want de Bruns van Heracles hebben ze bij Vitesse, FC Groningen, PEC Zwolle en VVV-Venlo niet meer gezien. Wie het kleine(re) niet eert...

{image[293458][right-half][]}Ben Rienstra (naar PEC Zwolle in 2014)

Drie seizoenen op rij kwam Ben Rienstra tot meer dan dertig duels in de Eredivisie voor Heracles Almelo. De conclusie kan dan ook getrokken worden dat hij een zeer belangrijke pion was bij de club. Heracles wilde het contract van de controleur graag verlengen, maar Rienstra besloot om te vertrekken. Hij wees een aanbieding af omdat hij 'de toekomst van de club te ongewis vond'. Bij PEC vond hij de stabiele middenmoter waar hij graag wilde spelen. Met die club won hij in zijn eerste seizoen meteen de beker. Kort daarna toog hij naar AZ en via sc Heerenveen - dat een half miljoen euro voor hem ving - is hij inmiddels in Turkije beland. 

Ricky van den Bergh (in 2009 naar ADO Den Haag)

Al in maart van het jaar 2009 zei Ricky van den Bergh in de media dat hij de kans dat bij Heracles zou blijven op nul procent schatte. De altijd loslippige aanvallende middenvelder was op dat moment clubtopscorer, maar was verbolgen over het feit dat Heracles hem voor 1 april geen nieuwe aanbieding deed. "Ik begrijp het echt niet", sprak hij eerlijk. "Kom op zeg, we zijn geen kleine kinderen meer." Van den Bergh keek zodoende verder, ondanks dat hij het goed naar zijn zin had in Almelo. Hij sprak met ADO Den Haag en NAC Breda en koos uiteindelijk voor ADO.

Marko Vejinovic (naar Vitesse in 2013)

Betere een verre vriend dan een buurman die alle spelers bij je weghaalt. Niet alleen Thomas Bruns werd opgepikt, ook Marko Vejinovic werd transfervrij overgenomen door Vitesse. Peter Bosz maakte dat seizoen dezelfde overstap en hij haalde zijn pupil vanuit Almelo over om zijn voorbeeld te volgen. En met succes: zijn ontwikkeling zette door en twee jaar later had Feyenoord 3,5 miljoen euro over voor Vejinovic. Mede door een zware blessure werden zijn periodes bij AZ en Feyenoord overigens geen groot succes en inmiddels is hij actief in de Poolse competitie bij Arka Gdynia. 

Yuri Rose (naar sc Heerenveen in 2004)

Met Klaas-Jan Huntelaar (AGOVV) en Stefan Jansen (FC Den Bosch) alleen boven zich, had Yuri Rose als nummer drie op de topscorslijst een grote toekomst voor zich bij Heracles Almelo. Dat sc Heerenveen hem transfervrij overnam van Heracles Almelo, was niet gek: zeker omdat hij dat seizoen als middenvelder speelde en 22 (!) goals maakte. Ondanks dat hij samen met Gertjan Verbeek naar Friesland ging, werd zijn periode daar geen succes. En hoewel hij uitsprak dat hij wilde blijven, mocht Sparta Rotterdam hem voor de juiste prijs een jaartje later alweer overnemen. Een loopbaan á la Huntelaar zat er niet in, toch speelde hij tweehonderd Eredivisie-duels. 

{image[314919][right-half][]}Everton (naar Al-Nassr in 2013)

Nog altijd is Everton topscorer aller tijden van Heracles Almelo in de Eredivisie. De inmiddels 36-jarige Braziliaanse aanvaller hulde zich zeven jaar in het zwart-witte shirt en was goed voor zeventig doelpunten in de hoogste Nederlandse competitie. Nadat zijn contract in Almelo afliep, tekende hij bij Al Nassr in Saoedi-Arabië. Daar hoopte hij flink te cashen, maar Everton kwam van een koude kermis thuis. Na een aantal maanden keerde hij terug naar Brazilië omdat hij geen salaris meer ontving. In de zomer van 2015 deed Everton nog een open sollicitatie bij Heracles, maar als speler keerde hij nooit meer terug in Almelo. De aanvaller speelde nog bij clubs in China en Brazilië, maar werd nergens zo'n succes als in Nederland.

Sota Hirayama (naar FC Tokyo in 2006)

In de categorie 'Kent u hem nog?': Sota Hirayama. Zo plots als hij kwam, zo snel was hij ook weer vertrokken. Als breekijzer was de Japanner met acht goals van grote waarde geweest en ook uitgegroeid tot cultheld, maar door de komst van Everton was hij vrijwel overbodig geworden. Bovendien wilde hij zijn studie afmaken in Japan, dus toen hij even na zijn vertrek zijn handtekening zette bij FC Tokyo, was voorzitter Jan Smit woedend. Hij eiste alsnog een transfersom en kreeg die met terugwerkende kracht. Een klein bedrag voor een transfervrij vertrokken spits mocht Smit alsnog bijschrijven. Uiteindelijk zagen ze hem Japan in 2010 naar de Azië Cup schieten, maar heel succesvol werd zijn interlandloopbaan met vier interlands (wel drie goals) uiteindelijk niet. 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen