FC Transfervrij FC Groningen: Roorda, Stenman, Ajilore en Salmon

11 april 2020, 18:01   Bijgewerkt: 11 april 2020, 18:21

Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 9: FC Groningen (opstelling: 5-3-2).

Bas Roorda (naar PSV in 2007) 

Bas Roorda maakt komende zomer de overstap als teammanager naar Eindhoven, maar zette in 2007 een vergelijkbare stap. Toen was hij de opvolger van Oscar Moens, die besloot te stoppen. Roorda werd een van de eerste keepers van PSV en FC Groningen gunde hem – ondanks een doorlopend contract – na 133 officiële duels op 34-jarige leeftijd die transfer. Het bleef beperkt tot één optreden: in de UEFA Cup verving hij de geblesseerde Gomes tegen Fiorentina en hield het restant van de wedstrijd de nul. Zijn talentvolle zoon Mats stond overigens tot vorig jaar ook onder contract bij FC Groningen en komt momenteel uit voor het Amerikaanse Binghamton University. 

{image[339156][right-half][]}Mike te Wierik (naar Derby County in 2020)

Hij is nog altijd speler van FC Groningen - en door de coronacrisis misschien nog wat langer dan verwacht - maar na dit seizoen maakt Mike te Wierik de overstap naar Derby County. De Engelse club wilde de centrumverdediger afgelopen winter al overnemen, maar de Trots van het Noorden verleende toen geen medewerking. Dat was voor Groningen wel de laatste kans om nog wat aan Te Wierik te verdienen. Omdat de captain niet werd verkocht, loopt hij binnenkort gratis de deur uit. Groningen maakt echter geen verlies op Te Wierik, want drie jaar geleden kwam hij transfervrij over van Heracles Almelo.

William Troost-Ekong (naar AA Gent 2016) 

De in Haarlem geboren aanvoerder van de nationale ploeg van Nigeria komt in veel voetbalquizzen terug. William Troost-Ekong speelde op het WK 2018, werd derde op de Afrika Cup en is een onbetwist basisspeler bij Udinese voor wie al miljoenen werd betaald. Toch hoefde FC Groningen hem na zijn verhuurbeurt aan FC Dordrecht niet meer terug en besloot om zijn optie niet te lichten. AA Gent pikte hem transfervrij op en verkocht hem twee jaar later voor ruim een miljoen euro aan Bursaspor, dat hem een jaar later alweer voor miljoenen verkocht aan Udinese. En zelfs daar groeit hij uit tot sterkhouder, wat het ongelijk van de Noorderlingen bewijst. 

{image[335483][right-half][]}Nick Bakker (naar FC Emmen in 2016)

De transfervrij overgang van Nick Bakker naar FC Emmen deed in 2016 geen enkele bel rinkelen. Zes optredens had hij achter zijn naam staan en toen raakte de verdediger zwaargeblesseerd aan zijn knie. Toch staat zijn transfervrije overgang symbool voor de vele voetballers die dezelfde rechtstreekse overstap maakten: wat te denken van Glenn Bijl, Keziah Veendorp, Henk Bos of Robbert de Vos? Indirect maakten nog meer voetballers de overstap, bijvoorbeeld Halil Ben Moussa. Spelers die een belangrijk aandeel hebben gehad in het succes van FC Emmen en zodoende weer op de radar kwamen van FC Groningen. Afgelopen zomer zette de Trots van het Noorden alles in het werk om Bakker en Bijl over te nemen van buurman FC Emmen. Misschien ze een volgende keer langer onder contract houden? Wat betreft de doorstroming van jeugd, heeft FC Groningen wel goede stappen gezet de laatste jaren. 

Frederik Stenman (naar Club Brugge in 2011) 

Frederik Stenman was een zeer betrouwbare linksback, die vanaf de eerste tot de laatste minuut een meer dan vaste waarde was in het hoge noorden. FC Groningen had met de back dan ook heel graag willen verlengen, maar hij koos zelf voor een stap hogerop na vier seizoenen. Zijn avontuur bij Club Brugge, dat uiteraard meer kon betalen, verliep niet geweldig mede door een zware blessure. Ook werd hij vergeten in de schrijven voor de Europa League, waardoor hij een wedstrijd moest missen. Uiteindelijk keerde hij na twee magere seizoenen terug naar zijn thuisland. In Groningen denkt men nog altijd erg positief aan hem terug en mede daarom krijgt hij de voorkeur boven bijvoorbeeld Kurt Elshot (naar NAC Breda, 2004). 

Arnold Kruiswijk (naar Anderlecht in 2008) 

Hij was een van de meest begeerde centrale verdedigers uit de Eredivisie: een jaar na de EK-winst met Jong Oranje had Kruiswijk een aflopend contract. Zelf wilde hij vooral een stap omhoog maken en besloot dan ook om niet bij te tekenen. Ondanks interesse van PSV koos hij voor de Belgische topclub Anderlecht. Zijn grote belofte die Kruiswijk speelde de meeste interlands namens Jong Oranje ooit – kon hij niet inlossen. In 2010 vertrok hij naar sc Heerenveen, om daarna af te sluiten bij Vitesse.

{image[285120][right-half][]}Tim Sparv (naar Greuther Fürth in 2013)

In 2013 besloot FC Groningen te breken met Tim Sparv. De Finse middenvelder kreeg van toenmalig directeur Hans Nijland te horen dat de voorkeur werd gegeven aan de doorstroming van de jeugd. Sparv maakte de overstap naar 2. Bundesliga-club Greuther Fürth en leek veroordeeld tot de vergetelheid. Na een jaar in Duitsland te hebben gespeeld, werd hij opgepikt door FC Midtjylland. Met de Deense club werd hij twee keer landskampioen en speelde hij in de Champions League. Geen misselijke carrière dus voor Sparv, die zich ook nog eens met Finland heeft weten te plaatsen voor het volgende EK.

Femi Ajilore (naar FC Midtjylland in 2013)

Met veel bombarie werd Femi Ajilore in 2008 gepresenteerd door FC Groningen. Liefst 3,3 miljoen euro hadden de Groningers overgemaakt voor de Nigeriaanse middenvelder. Daarmee werd hij de de duurste aankoop in de clubgeschiedenis, boven bijvoorbeeld de wel succsvolle Goran Lovre, die overigens uiteindelijk ook tranfervrij de deur achter zich dichttrok. De verwachtingen waren torenhoog, maar Ajilore maakte het niet waar in Groningen. Vijf jaar na zijn komst vertrok hij gratis en via de achterdeur bij de Eredivisionist. De inmiddels 35-jarige Nigeriaan speelde nog even in Denemarken, maar kwam snel zonder club te zitten. Op profniveau is hij al jaren niet meer actief. Ajilore is een miskoop van jewelste gebleken. 

Joost Broerse (naar FC Utrecht in 2003) 

Joost Broerse maakte in Groningen een degradatie én een promotie mee voordat hij terugkeerde naar zijn jeugdclub FC Utrecht. De controlerende middenvelder, die ook als centrale verdediger goed uit de voeten kon, maakte in 2003 de transfervrije overstap naar de Domstad. Daar begon hij op de bank, maar werd hij al snel een basisspeler. Nadat hij in Utrecht overbodig was geworden, tekende hij op Cyprus bij APOEL Nicosia. Daar speelde hij zelfs nog in de Champions League. Broerse keerde terug naar Nederland, maar niet in het hoge noorden. Zijn laatste seizoenen speelde hij bij Excelsior en PEC Zwolle, al had hij bij Groningen waarschijnlijk ook niet misstaan.

{image[333561][right-half][]}Mimoun Mahi (naar FC Zürich in 2019)

FC Groningen moest ooit een miljoenenbod uit Engeland afslaan omdat men voor Mahi geen vervanger meer kon halen op de transfermarkt. Zo kon het dat na meerdere zomers vol met geïnteresseerde clubs én aanbiedingen de aanvaller uiteindelijk transfervrij overstapte naar de Zwitserse competitie. Tegen zijn eigen wil in, want meermaals had Mahi aangegeven dat hij niet gratis de deur uit wilde wandelen. Het feit dat de club jaren achtereen Europees had gespeeld, was voor de international van Marokko een belangrijke reden om naar Zürich te verkassen. Maar juist afgelopen seizoen plaatste de club zich niet voor Europees voetbal, waardoor de ploeg alleen nationaal om de prijzen speelt. Al is dat ook niet echt van toepassing: het werd reeds uitgeschakeld in de beker en met de vijfde plaats is een Europa League-ticket nog het hoogst haalbare. En FC Groningen mist de goals van de voorhoedespeler zéker. 

Glenn Salmon (naar PAOK Saloniki in 2007)

In Breda groeide Salmon uit tot publiekslieveling, toch wilde hij niet bij NAC Breda blijven. Bij FC Groningen wilde de spits zelf niet bijtekenen, met als gevolg dat de aanvaller transfervrij kon vertrekken. AZ, bij wie Louis van Gaal en sc Heerenveen hadden interesse, maar uiteindelijk werd het PAOK Saloniki. Het Griekse avontuur bleek geen groot succes en na een seizoen keerde hij terug in zijn thuisland Zuid-Afrika en verdween hij definitief uit het zicht, maar bij sommige Nederlandse voetbalfans nooit uit het hart.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen