FC Transfervrij Sparta Rotterdam: De Roon, Olfers, Slot en Gladon

13 april 2020, 12:00

Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 11: Sparta Rotterdam (opstelling: 4-3-3).

Frank Kooiman (naar FC Dordrecht in 2006)

233 wedstrijden stond hij onder de lat van Sparta en nog steeds is Frank Kooiman in dienst van de Rotterdammers. In het heden maakt hij als keeperstrainer deel uit van de technische staf. Voorheen verdedigde Kooiman verdeeld over meerdere periodes het doel van de Kasteelheren. Naast Sparta diende de Vlaardinger VVV-Venlo, FC Utrecht en PSV. Zijn carrière sloot Kooiman af bij FC Dordrecht. Hij vertrok transfervrij naar de Krommedijk, omdat René Ponk hem uit de basis keepte.

{image[327243][right-half][]}Royston Drenthe (naar Kozakken Boys in 2019)

'Welke club haalde Royston Drenthe in 2018 uit zijn voetbalpensioen?', zou een prachtige quizvraag kunnen zijn voor over een aantal jaren. Feyenoord, Real Madrid, Everton, Reading: Drenthe speelde voor veel prachtige clubs, maar toog in de winter van 2018 naar amateurclub XerxesDZB. Een half jaar later liet Drenthe zich verleiden door Sparta. Hij maakte deel uit van de selectie die promoveerde naar de Eredivisie, maar bleef in de play-offs tegen TOP Oss en De Graafschap alle driehonderdzestig minuten op de bank. Het was een voorbode, want na het promotie kreeg hij net als veel ploeggenoten te horen dat hij niet meer nodig was bij Sparta Rotterdam en vertrok Drenthe naar Kozakken Boys. De Rotterdamse club was zodoende vermoedelijk zijn laatste werkgever in het profvoetbal, al blijven we van Drenthe altijd wat horen. 

Dele Adeleye (naar Metallurg Donetsk in 2010)

Dele Adeleye is bekend van zijn doelpunt tegen Ajax (4-0), zijn elleboogstoot tegen Sandro Calabro, zijn ruzie met Aad de Mos, maar ook vanwege zijn keiharde verdedigende spel. Na het WK met Nigeria in Zuid-Afrika, waar hij overigens wel op de bank bleef, pikte Metallurg Donetsk hem transfervrij op. Sparta Rotterdam kreeg niet meer dan een opleidingsvergoeding voor de Nigeriaan, die nog zou spelen voor onder andere FC Anzhi, Koeban Krasnodar en zijn loopbaan afsloot bij SKA Khabarovsk. Bij geen enkele club zou hij meer dan dertig officiële duels spelen. Op Spangen zullen ze 'het scheermes van Lagos' niet snel vergeten, ondanks dat hij op 28-jarige leeftijd al stopte.

{image[248490][right-half][]}Steve Olfers (naar Aalborg in 2007)

Steve Olfers en Sparta Rotterdam zaten in 2007 lang om tafel over een nieuw contract, maar beide partijen kwamen er niet uit. Het talent, dat bij Feyenoord niet kon doorbreken, had opties uit Griekenland en Zwitserland, maar koos voor Denemarken. Met groot succes: hij werd kampioen in Denemarken en wilde daarna een nieuwe uitdaging. Die vond hij niet en PSV bood onderdak, al zou hij daar officieel geen wedstrijd spelen. Via Qäbälä PFK uit Azerbeidzjan kreeg hij nog een buitenlands avontuur, om vervolgens zijn loopbaan in 2014 bij Telstar af te sluiten. Een bijzondere loopbaan, al zal hij van zijn besluit om Het Kasteel te verlaten, gezien de landstitel geen spijt hebben. 

Davy de Fauw (naar Roda JC in 2005) 

Niet alleen Roda JC, maar ook FC Groningen had veel interesse in de transfervrije Davy De Fauw. De noordelingen hadden hem een zomer eerder willen overnemen, maar tot een transfer kwam het niet en dus wilde de Belg niet meer zijn contract verlengen op Het Kasteel. De onvermoeibare rechtsback maakte net als in Rotterdam ook in Kerkrade een uitstekende indruk en is inderdaad onvermoeibaar: na een periode bij Club Brugge is hij bij Zulte Waregem nog altijd actief in het profvoetbal op 38-jarige leeftijd en aanvoerder bovendien. Het liefst gaat hij door als voetballer, maar Zulte zou hem graag opnemen in de technische staf. Alleen bij een heel mooi aanbod stopt De Fauw deze zomer op dan 39-jarige leeftijd. . 

Stijn Spierings (naar RKC Waalwijk in 2018)

In de winter van 2018 had Henk Fraser geen ruimte meer voor Stijn Spierings, die transfervrij de overstap maakte naar RKC Waalwijk. Daar kwam hij tot bloei, had een cruciaal aandeel in de promotie naar de Eredivisie en groeide ook een niveautje hoger meteen uit tot een van de uitblinkers. Niet alleen sc Heerenveen had naar verluidt interesse, maar ook Levski Sofia wilde hem graag. Spierings koos voor de Bulgaarse club, dat volgens de berichten een half miljoen euro betaalde. Sinds zijn vertrek op Het Kasteel werd hij zodoende per dag bijna 1500 euro meer waard…  

{image[340496][right-half][]}Marten de Roon (naar sc Heerenveen in 2012)

AZ en Heracles Almleo hadden interesse in de social media-koning van Atalanta Bergamo, maar sc Heerenveen had de beste papieren. Als opvolger van Viktor Elm zagen de Friezen zijn komst wel zitten. En vice versa, want van alle geïnteresseerde clubs koos De Roon voor sc Heerenveen. Hij speelde zich als aanvoerder in de kijker bij de Serie A-club, waar hij uitgroeide tot international. Van de vele miljoenen die reeds voor hem betaald werden, ontving Sparta Rotterdam alleen een opleidingsvergoeding. En daar zullen ze op Het Kasteel nog weleens flink van balen. 

Arne Slot (naar PEC Zwolle in 2010)

Arne Slot kende twee redelijke seizoenen in Rotterdam, waar hij met name in het tweede seizoen met 31 optredens (vijf goals) aardig presteerde. In het seizoen 2009/2010 verhuurde Sparta hem aan FC Zwolle waar hij in de Eerste Divisie zeven keer scoorde. Genoeg voor een nieuwe kans bij Sparta was het niet. Maar bij Zwolle kende de aanvallende middenvelder vervolgens nog drie goede seizoenen, met als hoogtepunt de promotie naar de Eredivisie.

Johan Voskamp (naar RKC Waalwijk in 2016)

De 35-jarige Johan Voskamp was drie seizoenen lang lid van de eerste selectie van Sparta. In zijn eerste twee jaar was hij belangrijk, daarna werd zijn rol minder. In zijn laatste seizoen kwam hij niet verder dan vijf duels (0 goals). Het was dan ook niet vreemd dat hij transfervrij mocht vertrekken in 2016. RKC Waalwijk pikte hem op en daar kreeg hij ineens weer de vorm te pakken met 13 goals in 26 duels. Het zal ongetwijfeld tot wat vreemde blikken hebben geleid op Het Kasteel.

{image[340497][right-half][]}Huseyin Dogan (naar TOP Oss in 2016)

In het seizoen 2014/2015 speelde Huseyin Dogan 27 duels (3 goals) voor Sparta in de Eerste Divisie. Verder was zijn rol in vier jaar bij Sparta niet al te groot, waardoor hij in 2016 gratis mocht vertrekken uit Rotterdam. Bij TOP Oss scoorde hij in zijn eerste seizoen vier keer, waardoor zijn loopbaan als een nachtkaars dreigde uit te gaan. Maar daarna kwam hij echt los. In zijn tweede seizoen in Oss tekende hij twintig keer voor een treffer en was een van de uitblinkers van het verrassend goede TOP Oss. Daarmee verdiende hij een transfer naar NAC Breda. Achteraf had hij nu misschien alsnog van waarde kunnen zijn voor Sparta.

Paul Gladon (naar Heracles Almelo in 2015)

De jeugdopleiding van Sparta Rotterdam heeft vele pareltjes voortgebracht die de club miljoenen in het laadje bracht. Dat gold niet voor Paul Gladon, de goaltjesdief had diverse opties, maar besloot om bij Heracles Almelo te gaan voetballen. Zij vingen na één seizoen wel een mooi bedrag voor de spits, die werd opgepikt door Wolverhampton Wanderers. Helemaal omdat hij een jaar later alweer gehuurd kon worden van de Engelse clubs. Via Sint-Truiden, FC Groningen is hij inmiddels uitgekomen bij Willem II, maar zo effectief als op Het Kasteel was hij nog nergens. 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen