FC Transfervrij PEC Zwolle: Botteghin, Saymak en Boerrigter

17 april 2020, 13:28

Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 15: PEC Zwolle (Opstelling: 3-4-3)

Mickey van der Hart (naar Lech Poznan in 2019)

Hij kon blijven in de Hanzestad, maar Mickey van der Hart achtte de tijd rijp voor een nieuwe stap. Daarom legde de doelman een Zwols aanbod om te verlengen een jaar geleden naast zich neer. Van der Hart had zijn zinnen gezet op een buitenlands avontuur en vond die in Polen. Lech Poznan, de huidige nummer drie, vond in de 25-jarige sluitpost een nieuwe eerste doelman en daar maakte hij tot de coronastop een uitstekende indruk. 

{image[272932][right-half][]}Eric Botteghin (naar NAC Breda in 2011)

PEC Zwolle was de club die Eric Botteghin naar Nederland haalde. Nog steeds is PEC ook de club waarvoor de Braziliaan de meeste wedstrijden speelde. Dat gebeurde destijds allemaal in de Eerste Divisie. Na vierenhalf seizoen stapte de verdediger transfervrij over naar de Eredivisie, waar hij voor NAC Breda ging spelen. Later bewees Botteghin ook bij FC Groningen en Feyenoord een rots in de branding te zijn, met als hoogtepunt zijn titel bij Feyenoord. 

Thomas Lam (naar Nottingham Forrest in 2016)

Bij AZ brak Thomas Lam niet door, maar bij PEC Zwolle werd hij tussen 2014 en 2016 een belangrijke kracht. De Finse verdediger die ook als middenvelder kon spelen was een waardevolle kracht voor trainer Ron Jans en speelde in beide seizoen meer dan 27 Eredivisie-wedstrijden. Hij bereikte in 2016 al een akkoord over een nieuw contract met PEC, maar ging uiteindelijk toch naar het Engelse Nottingham Forrest. PEC reageerde sportief door te zeggen dat het zich niet 'met dit soort budgetten kan meten'. Lam stelde vervolgens teleur in Engeland en keerde via FC Twente weer terug in Zwolle. Waar een beetje sportiviteit al niet goed voor kan zijn. 

{image[340536][right-half][]}Dico Koppers (Almere City FC in 2019)

Aan Dico Koppers heeft PEC Zwolle maar weinig plezier beleefd, zo is de simpele constatering. De linksback speelde bij Ajax zijn eerste duels als profspeler, maar zakte daarna weg in het profvoetbal. Via ADO Den Haag, FC Twente en Willem II kwam de linksback bij PEC Zwolle terecht, maar daar speelde hij slechts twee seizoenen. De verdediger kwam mede door vervelend aanhoudend blessureleed niet verder dan twee duels en vertrok via de achterdeur naar Almere City FC. En ook daar is hij door blessureleed geveld: een triest einde van zijn loopbaan dreigt. 

Anco Jansen (naar SC Cambuur in 2008)

Als aanstormend talent werd Anco Jansen een grote toekomst voorspeld. Onder Jan Everse bij FC Zwolle liep het toch even anders voor de geboren Zwollenaar. Het boterde bepaald niet tussen de twee en dus kon de middenvelder op negentienjarige leeftijd vertrekken. Eerst voor een half jaar op huurbasis bij FC Groningen en daarna op amateurbasis transfervrij naar SC Cambuur. Ploegen waar de Messi van Meerdijk anno 2020, mits fit, een van de absolute uitblinkers zou zijn. 

Jordy Zuidam (naar Go Ahead Eagles in 2008)

Een altijd pikante overstap: van PEC Zwolle naar Go Ahead Eagles of vice versa. In 2008 durfde Jordy Zuidam het aan. De middenvelder sloeg contractverlenging in Zwolle af en stak de IJssel over. Onbekend terrein was de Adelaarshorst niet voor de huidige technisch directeur van FC Utrecht. In zijn beginjaren als profvoetballer speelde Zuidam al eens op huurbasis in Deventer. Al werd zijn periode minder succesvol dan bij concurrent PEC Zwolle.

{image[336432][right-half][]}Mustafa Saymak (naar Rizespor in 2019)

Als kind van de club maakte Mustafa Saymak prachtige en belangrijke doelpunten namens PEC Zwolle. Ondanks lang blessureleed groeide de middenvelder uit tot een absolute sterkhouder, met elf doelpunten in zijn laatste seizoen als hoogtepunt. Met een aflopend contract in bezit – ondanks een ultieme poging van PEC Zwolle om die te verlengen – vertrok hij naar Rizespor. Dat werd geen succes: in 2019 keerde hij terug bij PEC Zwolle, dat voor de zelf opgeleide spelers overigens wél een bedragje op tafel moest leggen. 

Youness Mokhtar (naar Ankaragücü in 2018)

De loopbaan van Youness Mokhtar kende persoonlijk zijn hoogtepunten bij PEC Zwolle, desondanks besloot hij in 2018 na zijn tweede periode opnieuw om te vertrekken. De sierlijke voetballer kwam terecht bij het Turkse Ankaragücü, maar daar werden de salarissen al na een half jaar niet meer betaald. Via het Noorse Stabæk IF kwam hij terecht bij Columbus Crew en ook daar werd hij geen basisspeler. Dit seizoen kwam hij in beide duels wél in actie voor de coronastop, met ploeggenoten Vito Wormgoor en Eloy Room. Kan hij dan eindelijk weer zo presteren als in Zwolle? 

{image[264047][right-half][]}Derk Boerrigter (naar RKC Waalwijk in 2009)

Na een eerste periode bij Ajax en een verhuur aan Haarlem kwam de carrière van Derk Boerrigter bij (toen nog) FC Zwolle in de lift. De buitenspeler maakte indruk in de Eerste Divisie en verdiende een transfer naar de Eredivisie. RKC Waalwijk ging met Boerrigter aan de haal. De aanvaller kon niet voorkomen dat RKC in 2010 degradeerde, maar werd het seizoen daarop wel de grote ster bij de terugkeer van de Brabanders. Het leverde hem een herkansing bij Ajax op. Wederom kon Boerrigter niet overtuigen in Amsterdam. Nadat ook zijn verblijf bij Celtic faliekant mislukte, hing de nu 33-jarige Tukker in 2018 zijn schoenen aan de wilgen.

Tomas Necid (naar Bursaspor in 2016)

Tomas Necid was twee keer een half jaar de eerste spits van PEC Zwolle. In augustus 2014 werd hij gehuurd van CSKA Moskou en scoorde hij tien keer in de Eredivisie. In de winter van 2015 keerde hij weer terug om PEC wederom van munitie te voorzien in de aanvalslinie. Lang houdbaar bleek hij niet, want PEC kon in de zomer van 2017 niet op tegen het geld van het Turkse Bursaspor. Inmiddels speelt de aanvaller bij ADO Den Haag.

Fred Benson (naar Sheriff Tiraspol in 2014)

Bij PEC Zwolle presteerde Fred Benson van 2012 tot 2014 prima. Hij scoorde in zijn eerste seizoen voor de club acht treffers in de Eredivisie en kwam het seizoen daarna tot zeven doelpunten. Op dertigjarige leeftijd had hij echter geen trek om langer in Zwolle te blijven en dus toog de geboren Ghanees naar Sheriff Tiraspol in Moldavië. "Het totaalplaatje sprak me aan", zei Benson, die na drie dagen meelopen overtuigd was geraakt van de club. Hij hield het een half jaar vol bij de club die meedeed aan de voorronde van de Champions League. Zijn loopbaan ging vervolgens als een nachtkaars uit. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen