'Eredivisie-voetbal onzeker, ook bij groen licht vanuit de overheid'

17 april 2020, 17:35

Als Mark Rutte de voetballerij toestemming geeft om alsnog te voetballen, dan is het zeer onzeker of dat ook daadwerkelijk mogelijk is in de regio's. Voor alle evenementen geldt dat als die mogelijk zijn na 1 juni vanuit de overheid, ze niet ook allemaal door kunnen gaan.

Dat vertelt Frank Paauw, hoofcommissaris van de politie Amsterdam, tegenover De Telegraaf. "Het wordt een grote opgave de honderden evenementen die de afgelopen weken en komende weken stonden gepland in de zomer in te halen", aldus Paauw, die aangeeft dat de lokale partijen (burgemeester, hoofdofficier en politiechef) bepalen wat er per plaats mogelijk is. Bij de politie is er door de coronacrisis bijvoorbeeld ook meer uitval en politie-inzet is zelfs nodig als er gevoetbald wordt zonder publiek.

"Voetbal vergt ook zonder publiek zeker politiecapaciteit. Ervaringen uit verleden leren dat er dan ook politie nodig is. Specifieke aantallen of percentages zijn daarvoor op voorhand in deze situatie niet te geven", aldus Paauw. Eerder op de dag lieten de burgemeesters weten dat hun voorkeur ligt bij een verbod op profvoetbal tot 1 september.

Coronaproof voetbal

De KNVB heeft ook gereageerd op de roep van de burgemeesters. De voetbalbond gaat met de overheid in overleg om het voetbal coronaproof te maken. Verder wacht het vooral af tot aanstaande dinsdag, als er besluit wordt genomen over de maatregelen van het kabinet. "Als de regering deze oproep dinsdag overneemt en dat bij het kabinetsbesluit bekendmaakt, schept dat duidelijkheid. Dan kunnen wij verder aan de slag", aldus een woordvoerder tegenover ANP.

De Belgische viroloog Marc Van Ranst kwam in de Franse krant La Capitale met een andere optie: alle voetballers laten testen en ze vervolgens met mondkapje laten voetballen. "Op internet kan je al snel maskers vinden die gedragen kunnen worden door American Football-spelers of wielrenners", aldus Van Ranst, die denkt dat een dergelijke opzet ook voor voetballers mogelijk kan zijn. Voetballen op anderhalve meter, zoals hij eerder opperde, is geen realistische optie. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen