'Clash aanstaande tussen Eredivisie en Eerste Divisie'

19 april 2020, 22:45   Bijgewerkt: 19 april 2020, 23:37

Hoe zien de Eredivisie en Eerste Divisie er komend seizoen uit als de competities niet kunnen worden afgemaakt? Over de sportieve structuur zijn de competities het oneens, schrijft Valentijn Driessen in zijn column in De Telegraaf. De Eredivisie, met Ajax, AZ Feyenoord en PSV voorop, stuurt aan op een competitie met twintig ploegen. De Eerste Divisie ziet dat echter niet zitten.

Op dit moment is nog niet duidelijk of het Eredivisie- en Eerste Divisie-seizoen kan worden uitgespeeld. Als de competities niet worden afgemaakt, hoopt de Eredivisie het nieuwe seizoen met twintig ploegen te beginnen. Dat zou goed nieuws zijn voor ADO Den Haag en RKC Waalwijk, die op de directe degradatieplekken staan. SC Cambuur en De Graafschap, de nummers één en twee van de Eerste Divisie, promoveren dan.

In een competitie met twintig clubs worden vier extra wedstrijden gespeeld. Seizoenkaarthouders van de Eredivisie worden dan voor 50 procent gecompenseerd voor de wedstrijden die ze dit seizoen mislopen, al is het natuurlijk altijd nog de vraag of in het nieuwe seizoen publiek wel welkom is in de stadions.

De Eerste Divisie wil SC Cambuur en De Graafschap laten promoveren, maar wil daar ADO Den Haag en RKC Waalwijk voor terug. 'Het tweede profniveau is vanwege financiële compensatie met frisse tegenzin akkoord gegaan met in hun ogen vier onaantrekkelijke Jong-teams (Ajax, AZ, PSV, FC Utrecht) en heeft de 38 speelronden hard nodig voor recettes en horeca-inkomsten', legt Driessen uit.

Als SC Cambuur en De Graafschap promoveren en ADO en RKC blijven ook in de Eredivisie, dan bestaat de Eerste Divisie volgend seizoen nog maar uit veertien zelfstandige clubs. Daarnaast worden vier speelrondes ingeleverd. 'Onacceptabel, zeker zolang de Eredivisie niet met een financiële vergoeding over de brug komt. Alleen moet de Eredivisie iedere euro tweemaal omdraaien, want anders vallen clubs om. De Eerste Divisie herinnert de Eredivisie en zeker de topvier nu fijntjes aan de veranderagenda. Daarin moest de Eredivisie inkrimpen van 18 naar maximaal 16 clubs en nu nemen ze een optie op 20 clubs.'

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen