'Nietig verklaren competities enige onaanvechtbare besluit'

22 april 2020, 20:58   Bijgewerkt: 22 april 2020, 23:49

De KNVB moet om juridische gevechten te voorkomen over de afwikkeling van de competities, de seizoenen in de Eredivsie en Eerste Divisie nietig verklaren. Dat schrijft De Telegraaf in een uitgebreide analyse. Elke andere 'willekeurige' keuze zal immers tot een rechtsgang leiden van de desbetreffende benadeelde clubs. In het amateurvoetbal werd bovendien dezelfde keuze gemaakt.

'Behoudens deze beslissing zal elk oordeel van de KNVB over het kampioenschap, deelname aan de (voorronde) Champions League, (voorronde) Europa League, promotie en degradatie resulteren in een maandenlang advocatengevecht', voorspelt De Telegraaf. Alleen als het seizoen nietig wordt verklaard, worden alle behaalde resultaten niet geldig verklaard en valt er simpelweg ook weinig aan te klagen voor de benadeelde clubs.

'Het is de enige objectieve beslissing, die een onafhankelijke organisatie als de KNVB kan nemen zonder te worden overstelpt met rechtszaken', schrijft de ochtendkrant. 'Aan de huidige onvoltooide competities kan niemand rechten ontlenen. Nietigverklaring en terug naar de stand op 30 juni 2019 is niet arbitrair, gaat voorbij aan willekeur, waardoor de maximale zuiverheid het meest wordt benaderd.'

Dat het amateurvoetbal deze 'redelijke en onaanvechtbare' beslissing nam, zal wellicht ook nog meewegen. 'Een tussenstand kan niet doorgaan voor een eindstand. Weliswaar verwierpen de Eredivisie-clubs eerder zo'n scenario en vonden zij dat driekwart van de competitie niet voor niets gespeeld mocht zijn; aan het einde van het liedje beslissen de statutaire KNVB-directeuren Gudde en Jean-Paul Decossaux over de afwikkeling met goedkeuring van de rvc betaald voetbal onder voorzitterschap van Jan Smit', weet De Telegraaf.

De stand van vorig seizoen wordt dan gebruikt om de Europese tickets te verdelen. Ajax gaat de Champions League in, terwijl ook PSV, Feyenoord, AZ en FC Utrecht Europa ingaan. Wel wordt AZ de grote verliezer in dit scenario, samen met SC Cambuur en De Graafschap, die op weg waren naar promotie naar de Eredivisie. En het gaat tegen het advies van de UEFA in, dat aangaf dat het op sportieve gronden zou moeten gebeuren.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen