Statement KNVB: voor degradatie was geen voorschrift van UEFA

24 april 2020, 18:45   Bijgewerkt: 24 april 2020, 20:02

De KNVB heeft vrijdag aan het begin van de avond de reeds uitgelekte berichten officieel bevestigd in een statement. ADO Den Haag en RKC Waalwijk blijven in de Eredivisie, omdat het seizoen nog niet was afgelopen en uitgespeeld kon worden. Bovenin werden de Europese tickets wel vereeld, omdat dat werd geadviseerd door de UEFA. Voor degradatie waren die voorschriften er niet. Een winnaar voor de bekerfinale komt er niet. 

Dat laat de KNVB weten in een officieel statement. 'Anders dan bij Europees voetbal waar we gevraagd zijn keuzes te maken in overeenstemming met de richtlijnen van de UEFA, gelden er bij promotie/degradatie geen voorschriften vanuit UEFA. Omdat in de competities nog vele ronden moeten worden gespeeld, vinden wij dat we geen promotie/degradatie kunnen toepassen en zodanig wordt besloten', schrijft de Nederlandse voetbalbond in een verklaring.

Lees ook: ADO Den Haagen RKC Waalwijk blijven in Eredivisie

Dat de meeste stemmen voor een promotie- /degradatie waren, ziet de KNVB anders. Volgens hen was er gezien de negen blanco stemmen en negen stemmen tegen geen duidelijk oordeel bij de clubs en moest de KNVB zelf een knoop doorhakken over het restant van het seizoen. Een kampioenschap voor de nummer één, Ajax, komt er ook niet. 'In deze tijd, onder deze omstandigheden is het niet gepast te spreken van een kampioenschap, daarom bevestigen we slechts de eerste plaats van betrokken clubs op de laatste ranglijst van de afgebroken competities', aldus de voetbalbond in het statement. 'Er worden over het seizoen 2019/20 daarom ook geen kampioensschalen uitgereikt.' Diverse clubs, waaronder [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/366566/juridische-stappen-fc-utrecht-compensatie-gedupeerden/,_blank,FC Utrecht] en [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/366572/az-schaart-zich-niet-niet-achter-verdeling-van-europese-tickets/,_blank,AZ], lieten al weten niet akkoord te gaan met deze afwikkeling. 

Bekerfinale

De bekerfinale is niet gespeeld en krijgt geen winnaar, ondanks dat de KNVB de finale op papier had kunnen afdoen en Feyenoord als winnaar had kunnen laten noteren. Dat gebeurt dus niet, zo laat de KNVB weten. Omdat het bekertoernooi niet is afgewerkt, ging het Europese ticket naar Willem II. 

Eredivisie Vrouwen

Eerder al werd de Eredivisie Vrouwen officieel stilgelegd en ook daar wordt geen kampioen uitgeroepen. 'De twee tickets voor deelname aan de Champions League gaan naar de huidige nummer één en twee van de ranglijst: koploper PSV is hierdoor direct geplaatst voor het hoofdtoernooi terwijl Ajax wordt ingeschreven voor de voorronde. De Eredivisie Vrouwen is een besloten competitie en kent daarom geen degradatieregeling', schrijft de voetbalbond in het statement.

Lees ookKNVB beëindigt Eredivisie Vrouwen ook

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen