'Financiële steun Ajax aan mede-clubs zal beperkt zijn'

25 april 2020, 08:57   Bijgewerkt: 25 april 2020, 10:20

De financiële bijdrage van Ajax kan weleens een stuk beperkter worden dan eerst werd gedacht. Door de starre houding van sommige Eredivisie-clubs en werkwijze van de KNVB, is de formele nummer één van het seizoen 2019/20 een stuk minder happig op het delen van de inkomsten uit bijvoorbeeld de Champions League. Ook omdat ze zelf veel inkomsten missen.

Dat schrijft De Telegraaf. 'Natuurlijk zal Ajax als grootste en rijkste club van Nederland én (waarschijnlijke) deelnemer aan de groepsfase van de Champions League een bijdrage leveren', begint de ochtendkrant. 'Maar de vanzelfsprekendheid waarmee een aantal andere Ere- en Eerstedivisionisten daar vanuit gaat, verbaast de Amsterdammers. De kans dat Ajax de geldkraan ver opendraait, is klein. Een deel van de Europese startpremie verdelen, is voor Ajax uit solidariteit een optie, maar wel binnen de perken. De belangrijkste reden terughoudend te zijn met de Ajax-steun is het feit dat de Amsterdamse club zelf ook flink wordt geraakt en sinds twee jaar Champions League-deelname is begroot.'

Dat liet Van der Sar eerder al weten in diverse interviews. Ajax geeft structureel meer uit dan er binnenkomt, om dat vervolgens aan te vullen met transfers. Maar dat is deze zomer door de coronacrisis zeer twijfelachtig. Als er vervolgens geen voetbal met publiek mag zijn voor een aantal maanden, worden de Amsterdammers nog veel harder geraakt. De kans dat de door de KNVB 25% van de startgelden op tafel komt, is zeer klein. Datzelfde communiceerde PSV-directeur Toon Gerbrands ook al, mocht PSV de groepsfase van de Europa League halen.

Lees ookVan der Sar: Ajax stemde neutraal en er komt financiële steun

'Edwin van der Sar en zijn collega's weten bovendien nog goed hoeveel tegenwerking zij kregen bij de Veranderagenda, die uiteindelijk nooit gestalte kreeg', herinnert de ochtendkrant over kunstgras, terug naar zestien clubs en de arbitragezaak die PEC Zwolle aanspande tegen het verplaatsen van een wedstrijd voor Real Madrid – Ajax. 'Het gemak waarmee nu in de video-call werd aangegeven dat Ajax geen aanspraak maakt op het kampioenschap van dit seizoen, verbeterde de Amsterdamse gemoedstoestand niet.'

Dat de KNVB nog geen euro bij de overheid heeft los kunnen trekken, helpt eveneens niet mee. Daarnaast werd het door Ajax geopperde voorstel door de KNVB genegeerd. De Amsterdammers boden aan een miljoenenfonds op te richten, maar vanuit Zeist kwam geen enkele reactie. Niet veel later zou AZ de eerste zijn geweest die een voorstel deed over financiële solidariteit. Het zal niet voor veel draagvlak zorgen in Amsterdam, zo meldde Voetbal International later op de ochtend eveneens. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen