Terug naar seizoen 2007/08: Brandts leidt NAC naar derde plaats

30 april 2020, 14:04   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel acht: het NAC Breda van Ernie Brandts in 2007/2008.

NAC Breda speelt tegenwoordig in de Eerste Divisie, maar het is slechts iets meer dan tien jaar geleden dat de Parel van het Zuiden zijn beste seizoen in de recente clubhistorie beleefde. In het seizoen 2007/2008 verraste NAC vriend en vijand door achter PSV en Ajax op de derde plaats te eindigen. Daarnaast schopte de club het tot de halve finale van de KNVB Beker. Dat NAC uiteindelijk alleen een ticket voor de Intertoto Cup aan het topjaar overhield, gaf het seizoen een zwart randje.

Met onder anderen Jelle ten Rouwelaar (die kwam dat seizoen over van Austria Wien), Kurt Elshot, Patrick Zwaanswijk, Anthony Lurling en topscorer Matthew Amoah als sterkhouders sprokkelde NAC tot de winterstop 28 punten bij elkaar. Hoogtepunt was de zeer verrassende 1-3 zege in de ArenA tegen titelkandidaat Ajax, dat pas in blessuretijd via Klaas-Jan Huntelaar een eretreffer noteerde. NAC kegelde de Amsterdammers later in het seizoen ook nog eens uit het bekertoernooi. Ondanks een dipje aan het einde van het kalenderjaar met onder andere een 1-5 nederlaag tegen sc Heerenveen - bezette de club halverwege het seizoen de tiende plaats.

Door op de derde plaats te eindigen, verdiende NAC een ticket voor de play-offs voor Champions League-voetbal - een fenomeen dat we inmiddels niet meer kennen. De koek bleek na het vechtvoetbal aardig op in Breda. In de halve finale bleek FC Twente namelijk veel te sterk (3-0 en 1-5 verlies). NAC kreeg nog een kans om zich te plaatsen voor de UEFA Cup, maar zowel sc Heerenveen en NEC bleken over twee wedstrijden te sterk. Wat restte was slechts een ticket voor de Intertoto Cup, een zeer schrale troost. Succescoach Brandts raakte in de vergetelheid als coach, want via Iran, Rwanda en Tanzania kwam hij bij FC Dordrecht - en inmiddels FC Eindhoven - vele jaren later pas weer aan de bak. 

Resultaat: 3e

Trainer: Ernie Brandts

Topscorer: Matthew Amoah (11)

Selectie (Eredivisie-duels)

Keepers: Jelle ten Rouwelaar (32), Edwin Zoetebier (1), Johan Jansen (1) Verdedigers: Kurt Elshot (31), Patrick Zwaanswijk (31), Patrick Mtiliga (30), Ronnie Stam (29), Rob Penders (27), Ahmed Ammi (24), Tyrone Loran (14), Donny Gorter (1), Sander Fischer (1) Middenvelders: Csaba Fehér (30), Rogier Molhoek (26), Tim Gilissen (21), Sander van Gessel (15), Edwin de Graaf (12) Aanvallers: Joonas Kolkka (32), Anthony Lurling (29), Matthew Amoah (25), Victor Sikora (21), Fouad Idabdelhay (17), Gertjan Tamerus (10), Rogier Veenstra (5)

[photo,128619,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen