Terug naar seizoen 2009/10: Heracles' doorbraak in de Eredivisie

3 mei 2020, 15:24

De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel tien: het Heracles Almelo van Gertjan Verbeek in 2009/2010.

Als je spreekt over de grote doorbraak van Heracles Almelo in de Eredivisie, dan heb je het uiteraard over de promotie naar het hoogste niveau van Nederland. Maar onvermijdelijk is ook het zo succesvolle seizoen onder leiding van Gertjan Verbeek, die na zijn ontslag bij Feyenoord terugkeerde naar Heracles Almelo. Ondanks dat het centrale duo van de jaren daarvoor, Ragnar Klavan (AZ) en Jan Wuytens (FC Utrecht) vertrok, kreeg Verbeek het vanaf de eerste minuut aan de praat. Heracles ging na vier seizoenen van voetballen om handhaving, naar de subtop van de Eredivisie, om daar - uitzonderingen daargelaten - niet meer te vertrekken.

Het waren spelers die voor Heracles Almelo goed te betalen waren, ondanks dat het een van de laagste budgetten had in de Eredivisie. Desondanks wonnen de Heraclieden regelmatig van clubs met een veel groter budget, zoals sc Heerenveen, FC Groningen (4-3 na een krankzinnig slot), Vitesse en FC Utrecht. In De Kuip, tegen Verbeeks oude werkgever Feyenoord, werd in de slotsecondes een zege weggegeven, omdat Ron Vlaar een schot keihard binnen poeierde. De treffer deed weinig af aan de uitstekende prestaties van Heracles Almelo, dat overigens ook 'gewoon' twaalf keer verloor en in die verliespartijen slechts vijf treffers produceerde. 

Heracles Almelo had overigens buurman FC Twente op de voorlaatste speeldag enorm kunnen helpen bij de strijd om de landstitel, die de Tukkers uiteindelijk sowieso pakten. Want het ging op bezoek bij het in eigen huis ongenaakbare Ajax. Een goed resultaat voor Heracles in Amsterdam had FC Twente aan de titel kunnen helpen, maar dat lukte Verbeek en zijn mannen - die daar naar eigen zeggen vooraf niet mee bezig waren - niet. Het werd afgetekend 4-0 voor de Amsterdammers, die tevens hun honderdste treffer van het seizoen maakten. Feyenoord - dat niet zou willen winnen in Enschede, [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/366392/el-ahmadi-blikt-terug-naar-2010-wedstrijd-niet-laten-lopen/,_blank,wat recent werd ontkend door Karim El Ahmadi] - verloor echter ook van FC Twente, waardoor de stand bovenin ongewijzigd bleef.  

Ondanks deze enorme domper op 9 mei 2010, het feit dat succescoach Verbeek naar AZ vertrok, topscorer Bas Dost naar sc Heerenveen verkaste en enkele sterkhouders onder wie Pieckenhagen eveneens weggingen, was het seizoen 2009/10 de doorbraak van Heracles Almelo in de Eredivisie. Onder Verbeeks opvolger Peter Bosz werden de goede prestaties doorgetrokken en enkele jaren later werd er voor het eerst Europees voetbal gehaald door de Heraclieden. Inmiddels is de ploeg een vaste middenmoter in de Eredivisie en niet meer weg te denken op het hoogste niveau. Mede dankzij het jaar onder Verbeek.

Resultaat: 6e (56 punten, 54 doelpunten voor, 49 tegen)        

Trainer: Gertjan Verbeek

Topscorer: Bas Dost en Everton (14) 

Selectie (Eredivisie-duels)

Keepers: Martin Pieckenhagen (33), Dennis Telgenkamp (2) Verdedigers: Tim Breukers (34), Antoine van der Linden (33), Mark Looms (33), Birger Maertens (30), Mark-Jan Fledderus (26), Olivier ter Horst (5), Gaby Jallo, Peter Reekers (2) Middenvelders: Willie Overtoom (33), Kwame Quansah (32), Marko Vejinovic (26), Juha Hakola (18), Resit Schuurman (2), Qays Shayesteh (1) Aanvallers: Everton (34), Bas Dost (34), Darl Douglas (33), Samuel Armenteros (14), Sebastiaan Steur (9), Vojtech Schulmeister (9), Andrew Arnoch (1)  

[photo,128636,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen