Terug naar seizoen 2010/11: gitzwart jaar van piepjong Feyenoord

4 mei 2020, 12:31   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel elf: het seizoen 2010/2011 wat voor Feyenoord om diverse redenen gitzwart was. 

Voor de reden achter de armlastige situatie waarin Feyenoord verkeerde, moeten we eigenlijk terug naar het seizoen 2007/08. Uit de helikopter komen die zomer zes internationals, terwijl eerder al Denny Landzaat was gepresenteerd. Onder anderen Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Tim de Cler en Kevin Hofland zijn ervaren, maar vooral peperdure krachten. De Rotterdammers geven geld uit dat er nog niet is, maar pas bij Champions League-voetbal zal komen. Ondanks de bekerwinst wordt het seizoen een enorm fiasco, dat met name financieel zijn sporen enorm achterlaat omdat de Rotterdammers naast CL-voetbal grijpen.  

Anno 2010 is de schuld van Feyenoord met 35 miljoen op torenhoog niveau, waardoor de selectie amper versterkt kan worden. Dat Ruben Schaken (zijn komst zou uiteindelijk relatief goed uitpakken) en Adil Auassar transfervrij overkomen van VVV-Venlo en miskoop Michael Lumb wordt gehaald, is niet bepaald uit luxe. Een jaar eerder werd Stefan Babovic nog door zijn vader betaald. Dat is de keiharde realiteit in Rotterdam-Zuid, waar het vanaf de allereerste minuten misgaat. Ricky van Wolfswinkel zorgt binnen no time voor de eerste officiële tegentreffer van Feyenoord in de Eredivisie. Er zouden nog 53 volgen en op dat moment was Feyenoord in de voorronde van de Europa League al door AA Gent uitgeschakeld. Niet veel later doet Roda JC in de KNVB Beker na strafschoppen hetzelfde in De Kuip tegen een piepjong elftal. 

Ook bestuurlijk blijft dat seizoen de club weinig bespaard. Er is hevige kritiek op Eric Gudde (destijds kwam die alleen uit Rotterdam-Zuid) en voor hem wordt openlijk een andere rol gevraagd door de supporters. Verder eisen de fans het vertrek van Dick van Well, voorzitter van de Raad van Commissarissen. Mark Koevermans (toen nog commercieel directeur) staat ook onder druk, terwijl financieel directeur Onno Jacobs al was vertrokken. Beenhakker, die in januari op non-actief wordt gezet vanwege onderlinge onvrede over het niet verlengen van zijn aflopende contract ('vertrouwensbreuk'), genoot juist wel het vertrouwen van Het Legioen, dat Willem van Hanegem wil terughalen. Op alle vlakken is het een zeer onrustig jaar, al overheerst het sportieve aspect met terugkerende kracht het meest. 

Het was de meest trieste wedstrijd in een triest seizoen, waarin bovendien Coun Moulijn overleed op 4 januari 2011. En door de nederlaag tegen VVV-Venlo op de voorlaatste speeldag wordt het op een na hoogste aantal nederlagen ooit gehaald in een competitie. De Eredivisie (eindigen in het rechterrijtje!), Europa League en KNVB Beker waren stuk voor stuk pijnlijk. De lichtpuntjes dat seizoen zijn de doorbraken van van onder andere youngstars Castaignos (17), Georginio Wijnaldum (19, topscorer over alle competities), Stefan de Vrij (18), Leroy Fer (20) en de kleine Japanner Ryo Miyaichi. De zelfopgeleide voetballers zouden de Rotterdammers uiteindelijk geld opleveren, dat keihard nodig was om enigszins uit de schulden te komen. Want na de risico's in 2007 was de club pas een kleine tien jaar later financieel weer op de been en ging het sportief na dit absolute dieptepunt per jaar steeds weer wat beter, al duurde het een flinke tijd. Maar zo pijnlijk als 2010/2011 zal het vermoedelijk nooit niet meer worden.  

Resultaat: 10e (44 punten, 53 doelpunten voor, 54 doelpunten tegen)

Trainer: Mario Been

Topscorer: Luc Castaignos (15)

Selectie (Eredivisie-duels)

Keepers: Rob van Dijk (18), Erwin Mulder (17) Verdedigers: Stefan de Vrij (39), Tim de Cler (29), Ron Vlaar (26), Kelvin Leerdam (22), André Bahia (20), Bruno Martins Indi (15), Gill Swerts (10), Michael Lumb (2) Middenvelders: Georginio Wijnaldum (34), Leroy Fer (23), Luigi Bruins (20), Karim El Ahmdi (15), Kamohelo Mokotjo (14), Marcel Meeuwis (13), Ricky van Haaren (12), Adil Auassar (3), Aanvallers: Ryo Miyaichi (12), Luc Castaignos (34), Jerson Cabral (23), Diego Biseswar (23), Ruben Schaken (11), Fedor Smolov (11), Kriztian Simon (8), Sören Larsen (6), Johnny van Beukering (3), Sekou Cissé (1)

[photo,128659,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen