Amateurvoetbal voorziet problemen als er geen publiek welkom is

8 mei 2020, 12:41

Voor het amateurvoetbal is het zeer problematisch om het nieuwe seizoen zonder publiek te starten. Uit de coronamaatregelen van het kabinet blijkt dat dit vanaf 1 september wel de plannen zijn. Volgens Ben van Olffen, voorzitter van Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV), is het voor clubs moeilijk handhaven. "Want er lopen ook heel wat mensen op een sportpark rond die daar gebruik van maken."

Het zorgt voor praktische problemen, maar het betekent ook inkomstenverlies. "Zeker bij clubs uit de Bollenstreek komt er veel publiek op wedstrijden af", zegt Van Olffen tegen het ANP. "Die clubs lopen veel inkomsten mis als er geen toeschouwers welkom zijn. Maar derby's in de derde of vierde klasse trekken normaal gesproken ook een paar honderd mensen. Dat betekent ook goede inkomsten voor die clubs. In praktische zin wordt het heel moeilijk voor clubs om te handhaven dat er geen publiek is. Want wat zijn toeschouwers? Ook jeugdspelers die na hun eigen wedstrijd blijven kijken bij het eerste? En hoe ga je mensen weren bij de poort?"

De KNVB heeft de zorgen op de agenda staan. Samen met NOC*NSF voert de bond intensief overleg. De KNVB hoopt dat vanaf september publiek gefaseerd toegelaten kan worden. Tegelijkertijd mogen vanaf 1 september de kantines ook weer open. "Als de jeugd mag voetballen, mogen de ouders dan langs de lijn staan? Over zulke praktische zaken hebben we het allemaal", aldus een KNVB-woordvoerder.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen