De Bundesliga wordt zaterdag hervat: dit staat er nog op het spel

11 mei 2020, 12:41

In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. In deel één: de hervatting van de Bundesliga, waar komende zaterdag de bal weer begint te rollen.

Titelstrijd

Stand (25 duels van 34 gespeeld)

1. Bayern München: 55 punten, 73 doelpunten voor, 26 tegen (+47)

2. Borussia Dortmund: 51 punten, 68 doelpunten voor, 33 tegen (+35)

3. RB Leipzig: 50 punten, 62 doelpunten voor, 26 tegen (+36)

4. Borussia Mönchengladbach: 49 punten, 49 doelpunten voor, 30 tegen (+19)

5. Bayer Leverkusen: 49 punten, 45 doelpunten voor, 30 tegen (+15)

Nederlanders

Wout Weghorst (VfL Wolfsburg): als clubtopscorer staat Weghorst ongetwijfeld te popelen om weer te beginnen, te meer omdat Weghorst volop in de strijd is om een Europees ticket. Vlak voor de coronastop speelde het al een keer zonder publiek in de Europa League tegen Shakhtar Donetsk. Dat kan ze in de eerste ontmoeting met Schalke 04, een directe concurrent, wellicht voordeel bieden.  

Davy Klaassen (Werder Bremen): de Nederlandse middenvelder, een vaste kracht van het elftal, moet met zijn club van een degradatieplek zien af te komen. Dat wordt moeilijk genoeg, want het hele seizoen verloopt dramatisch en in aanloop naar de hervatting is Werder ook nog eens een van de clubs die de groepstraining het laatst mocht hervatten. Als het niet lukt, dan degradeert de ploeg voor het eerst in dertig jaar. 

{image[337638][left-half][]}Jean-Paul Boëtius, Jeffrey Bruma & Jeremiah St. Juste (1.FSV Mainz): net als Klaassen heeft ook de Nederlandse enclave van 1.FSV Mainz een zwaar seizoen. In de laatste speelronde voor de coronastop gaf het tegen concurrent Fortuna Düsseldorf een zege uit handen, met alleen Bruma op het veld. St. Juste (niet fit) zat niet bij de selectie en Boëtius op de bank, toch zal Mainz de Nederlandse inbreng hard nodig hebben in de strijd tegen degradatie. 

Javairo Dilrosun & Karim Rekik (Hertha BSC): als het aan de Nederlanders van Hertha BSC ligt, stopt het dramatische seizoen liever vandaag dan morgen. Ondanks twee knappe comebacks tegen Fortuna Düsseldorf en Werder Bremen (twee keer een punt) zit de club volop in degradatiezorgen. Dilrosun is wel weer helemaal fit kunnen worden, wat voor de Berlijnse club een meevaller kan zijn. Rekik was in de regel sowieso al basisspeler. 

  

Joshua Zirkzee (Bayern München): voor de coronastop leek Zirkzee met een druk programma en blessure(s) bij Robert Lewandowski de nodige minuten te krijgen als stand-in van de Pool, maar het beeld zou de laatste maanden zijn veranderd. Lewandowksi kreeg de tijd om te herstellen en Flick zou niet tevreden zijn met het arbeid dat Zirkzee verrichtte. Daardoor is Fiete Arp gestegen in de hiërarchie en moet Zirkzee ook hem mogelijk voor zich dulden en wordt het aandeel van de jonge Nederlander in de titelstrijd van Bayern mogelijk zeer beperkt. 

Daley Sinkgraven & coach Peter Bosz (Bayer Leverkusen): alleen in een heel bijzonder scenario kan Bayer nog een gooi doen naar de landstitel, toch heeft de ploeg nog genoeg om voor te spelen. In de Bundesliga strijdt het in elk geval nog volop om een Champions League-ticket, terwijl het ook in de halve finale van de Duitse beker staat. In de Europa League is het ook nog altijd actief, mits die competitie nog wordt uitgespeeld. Sinkgraven heeft daarin ongetwijfeld een aandeel, al wisselt hij zijn minuten steevast af met de Braziliaan Wendell. 

Jeffrey Gouweleeuw (FC Augsburg): na een vervelende blessure is Gouweleeuw onbetwist basisspeler bij FC Augsburg en droeg in de een na laatste wedstrijd voor de coronastop zelfs de aanvoerdersband. Net als Klaassen en de Nederlanders bij Mainz en Hertha BSC zit de verdediger volop in degradatiezorgen. Het moet derhalve gek lopen wil er geen enkele Nederlander uitvliegen. 

Sheraldo Becker (Union Berlin): na een blessure belandde Becker op de bank in Berlijn, desondanks is er weinig reden tot boosheid bij de buitenspeler. Met hem als invaller presteert de club namelijk uitstekend en stevent het in principe af op rechtstreekse handhaving. Daar had op voorhand iedereen voor getekend. Bij de hervatting krijgt het wel direct te maken met Bayern München koploper, zonder Becker. Die is geblesseerd.

Mark Flekken (SC Freiburg): de meest onbekende man uit dit rijtje is ongetwijfeld de geboren Limburger Flekken, die negen duels lang een basisplaats had bij SC Freiburg. Toen eerste keuze Alexander Schwolow weer fit was, keerde Flekken terug op bank. Vanaf daar – straks met een mondkapje op - ziet hij hoe zijn ploeg volop strijdt om een Europees ticket. 

Jonathan de Guzman (Eintracht Frankfurt): voor de Canadese middenvelder met Nederlands paspoort maakte het weinig uit of er nog hervat zou worden. De Guzman zit vrijwel al het gehele seizoen op een dood spoor bij Eintracht Frankfurt, waar hij na dit seizoen transfervrij vertrekt. Zijn club is na het goede vorige seizoen bezig aan een matig jaar, waardoor een Europees ticket er niet meer in lijkt te zitten. Hoogstens via de DFB Pokal. 

Coach Alfred Schreuder (1899 Hoffenheim): het seizoen van 1899 Hoffenheim gaat met hoge pieken, diepe dalen. De ene lange sterke serie tegen sterke ploegen werd afgewisseld met teleurstellende nederlagen tegen kleinere teams. Toch is Schreuder, die in de winter afscheid nam van huurling Jürgen Locadia, nog altijd in de race om een Europa League-ticket. En dat is ook de doelstelling, zo heeft hij verteld. Dat zou met de leegloop van afgelopen zomer in het achterhoofd een prima prestatie zijn. 

Degradatiestrijd

Daarboven wordt het vooral de vraag wie handhaving gaat bewerkstelligen. Eintracht heeft met een wedstrijd meer goede papieren, maar is nog niet helemaal safe. Hertha BSC, FC Augsburg en 1. FSV Mainz 05 zullen stuivertje gaan wisselen in de komende weken, waarbij Hertha het zwaarste programma heeft. FC Augsburg en 1. FSV Mainz spelen nog wel een keer tegen elkaar: gaat die onderlinge wedstrijd cruciaal worden? De voorsprong op Fortuna Düsseldorf is behoorlijk, maar biedt met nog negen of tien duels te spelen geen zekerheid. 

Stand

12. Eintracht Frankfurt: 28 punten, 38 doelpunten voor, 41 tegen (-3)*

13. Hertha BSC: 28 punten, 32 doelpunten voor, 48 tegen (-16)

14. FC Augsburg 27 punten, 36 doelpunten voor, 52 tegen (-16)

15. 1. FSV Mainz 05, 26 punten, 34 doelpunten voor, 53 tegen (-16)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

16. Fortuna Düsseldorf 22 punten, 27 doelpunten voor, 50 tegen (-23)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

17. Werder Bremen, 18 punten, 27 doelpunten voor, 55 tegen (-28)*

18. SC Paderborn, 16 punten, 30 doelpunten voor, 52 doelpunten tegen (-24)

* = nog een wedstrijd meer te spelen dan de rest

Bekertoernooi

Voor Bosz was het stilleggen van alle competities enorm vervelend, want met Bayer Leverkusen was hij nog op drie fronten actief. In de DFB Pokal is de kans op een prijs het grootst, aangezien het in de halve finale tegenover de koploper van een regionalliga staat: 1. Saarbrücken. Wel is het gewaarschuwd: eerder werden 1.FC Köln (3-2), Karlsruher SC en Fortuna Düsseldorf (beide na strafschoppen) uitgeschakeld door de stuntploeg.

Eintracht Frankfurt kan het zwakke seizoen glans geven door ten koste van Bayern de finale te halen. Op 2 november 2018 won die ploeg met 5-1 van Der Rekordmeister in de Bundesliga, dat biedt dus hoop. Ook versloeg het de opponent twee edities geleden in de finale, toen was Niko Kovac nog trainer van Eintracht. 

Halve finales (9+10 juni):

1. FC Saarbrücken – Bayer Leverkusen

Bayern München – Eintracht Frankfurt

Finale: 4 juli

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen