Belangrijke dag voor SC Cambuur en De Graafschap

14 mei 2020, 10:03   Bijgewerkt: 14 mei 2020, 12:03

Het is D-Day voor SC Cambuur en De Graafschap. De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland doet vanavond om 19.00 uur uitspraak in het kort geding dat de clubs hebben aangespannen tegen de KNVB. Maar zelfs als Cambuur en De Graafschap in het gelijk worden gesteld, betekent dat niet automatisch dat zij naar de Eredivisie promoveren.

Op 24 april besloot de KNVB dat dit seizoen geen promotie en degradatie wordt toegepast. SC Cambuur en De Graafschap, die goede papieren hadden om naar de Eredivisie te promoveren, reageerden verbolgen. Volgens databureau Hypercube was het voor 99,5 procent zeker dat de Leeuwarders bij eerste twee in de Eerste Divisie zouden eindigen. SC Cambuur-trainer Henk de Jong sprak van 'de grootste schande uit de Nederlandse sport ooit'.

Om alsnog promotie af te dwingen, stapten SC Cambuur en De Graafschap naar de rechter. Zij namen dezelfde advocaat in de hand: Dolf Segaar. Tijdens het kort geding, dat vorige week vrijdag diende, betoogde hij dat het besluit van de KNVB vernietigd moest worden. Bij monde van advocaat Harro Knijff verdedigde de Nederlandse voetbalbond zijn beslissing.

De advocaat van SC Cambuur en De Graafschap stelde dat de KNVB niet gerechtigd was om het besluit te nemen over het niet laten promoveren van de clubs. Ook wees hij naar de 'gebrekkige besluitvorming'. Voorafgaand aan het besluit peilde de bond de mening van de clubs. Zestien clubs waren voor promotie, negen clubs tegen en negen clubs onthielden zich van stemming. De KNVB besloot desondanks geen promotie/degradatie toe te passen.

{image[340741][right-half][]}Scenario's

Vanavond doet de voorzieningenrechter uitspraak. In het meest gunstige scenario (voor de clubs) draagt de rechter de KNVB op om SC Cambuur en De Graafschap te laten promoveren. "In dat geval mag de KNVB besluiten hoe dat wordt uitgevoerd", laat Segaar weten aan de Leeuwarder Courant. De bond zou er dan voor kunnen kiezen om ADO Den Haag en RKC Waalwijk álsnog te laten degraderen of de Eredivisie uit te breiden naar twintig clubs.

Dat lijkt echter niet het meest realistische scenario. "Hij kan ook zeggen dat je naar de algemene ledenvergadering moet. Dan heb je stemrecht en is het maar net wat de clubs vinden. Dat kan ik op dit moment niet goed inschatten", aldus Segaar, die ook aangeeft dat de rechter kan opdragen dat de KNVB een nieuw besluit moet nemen. "En dan is het onzeker wat daar de uitkomst van zal zijn. Dan heb je er geen invloed meer op. Dat nieuwe besluit hangt dan wel af van de overwegingen waarmee de rechter komt."

De rechter kan ook de KNVB in het gelijkstellen. De clubs zouden dan bij het hof in Amsterdam in hoger beroep kunnen gaan. Dat kan de bond overigens ook doen als de clubs in het gelijk worden gesteld. Of Cambuur en De Graafschap ook daadwerkelijk in beroep gaan als het vonnis nadelig uitpakt, is nog onduidelijk. "Als de rechter met een goed beargumenteerd verhaal komt, weet ik het niet. Dan is het minder kansrijk dan wanneer er allerlei vormfouten zijn gemaakt", zegt Segaar.

Niet voorbij

Zelfs als SC Cambuur en De Graafschap het kort geding verliezen, dan kunnen de clubs via een algemene ledenvergadering alsnog promotie naar de Eredivisie afdwingen. De vergadering staat nu gepland voor 18 juni. Segaar hoopt dat er eerder vergaderd kan worden. "Het vonnis is ook hier bepalend voor het voorstel dat de clubs op de agenda willen krijgen", eindigt Segaar.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen