Gudde kijkt terug: "Communicatief zijn dingen niet goed gegaan"

15 mei 2020, 20:28

Eric Gudde heeft een hand in eigen boezem gestoken wat betreft de communicatie over de afwikkeling van het seizoen. De algemeen directeur van de KNVB kreeg heel veel kritiek over zich heen over de wijze waarop de knoop werd doorgehakt om geen ploegen te laten degraderen en promoveren. "Inhoudelijk heb ik niet veel fouten gemaakt. Communicatief zijn er dingen niet goed gegaan en daar baal ik van."

Dat vertelt hij tegenover De Telegraaf, waarin hij ingaat op de [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/367194/steun-voor-gudde-brokkelt-af-rvc-wilde-wel-promotie-degradatie/,_blank,kritiek die er is geweest]. Bijvoorbeeld op de stemming bij de clubs, die later een peiling bleek. "We hebben aan de voorkant goed uitgelegd dat het een raadpleging was, maar later heb ik – in het uitleggen hoe het met de stemmen ging – onzorgvuldigheden begaan. Dat had beter gekund. Ik neem mezelf kwalijk dat ik niet heb gezegd dat de verhouding bijvoorbeeld 80/20 had moeten zijn om doorslaggevend te zijn", laat Gudde weten. Dat hij de call vervolgens snel afsloot en vertrok, verdient evenmin de schoonheidsprijs. "Dit was me waarschijnlijk niet gebeurd fysiek in een zaal, maar overkwam me in een call met 78 deelnemers, van wie er een aantal volgens mij ook helemaal niet in hoorde te zitten." Daarbij doelde hij op journalisten, die meeluisterden en alles direct publiceerden. 

Een Eredivisie met twintig clubs was met het EK in 2021 schema-technisch niet haalbaar, herhaalt Gudde nog maar eens. "Met twintig clubs geen enkele ruimte voor als het een keer zou gaan waaien of sneeuwen. De regiegroep Voetbal & Veiligheid zei dat dit in een na-corona-jaar echt een onmogelijke situatie zou opleveren. Laten we overigens hopen dat het een na-corona-jaar is. Het was mijn verantwoordelijkheid om te zeggen: dit gaan we dus niet doen. Het gaat gewoon niet. Punt." En dus hakte Gudde de knoop door en liet geen clubs promoveren en degraderen, een beslissing die door de rechter uiteindelijk als terecht werd beschouwd.

Contact met Den Haag

Ook werd met de algemeen directeur de situatie besproken over het aanvragen van overheidssteun. De politici in Den Haag waren zeer kritisch op de KNVB en het Nederlandse voetbal, bij wie een plan zou hebben ontbroken. De brief met de schadeclaim van 400 miljoen zorgde voor veel kritiek, maar werd volgens Gudde juist gestuurd op voorspraak van Minister Martin van Rijn. "Hij had wel iets dichter bij de waarheid mogen blijven zitten", begint Gudde, die door Van Rijn werd gevraagd wat de schade zou zijn voor het betaalde voetbal.

Lees ookGudde: "In vele opzichten sloeg Dijkhoff spijker op kop"

"Zijn verzoek was of ik dat op papier kon zetten. We hebben dat in een white paper aangeleverd met daarin de verwachte schade bij spelen zonder publiek tot 1 januari 2021. Daarin is die 400 miljoen genoemd, dus als een schadeberaming en niet als een verzoek", aldus Gudde. "We waren al met dat plan begonnen, maar dat was nog niet af. Pas sinds 6 mei is er wat meer duidelijkheid, omdat we toen pas wisten dat vanaf 1 september wedstrijden zonder publiek weer mogelijk zouden worden."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen