Poolse Ekstraklasa wordt hervat: dit staat nog op het spel

21 mei 2020, 12:49   Bijgewerkt: 21 mei 2020, 17:18

In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. In deel negen: de hervatting van de Poolse Ekstraklasa waar de bal op 29 mei weer begint te rollen.

Titelstrijd

Legia Warschau is hard op weg terug aan de macht te komen. De club uit de Poolse hoofdstad werd vorig seizoen zeer verrassend afgetroefd door Piast Gliwice, dat voor het eerst de landstitel vierde. Legia heeft dit seizoen na 26 wedstrijden een straatlengte voorsprong op de achtervolgers. Met nog vier duels in de reguliere competitie en daarna zeven in de kampioenspoule (bestaande uit acht ploegen), mag de titel normaliter niet meer in gevaar komen voor Legia.

Stand (na 26 van de 37 duels)

1. Legia Warschau 51 punten, 54 doelpunten voor, 26 tegen (+28)

2. Piast Gliwice 43 punten, 28 doelpunten voor, 26 tegen (+3)

3. Lech Poznan 42 punten, 45 doelpunten voor, 25 tegen  (+20)

4. KS Cracovia 42 punten, 35 doelpunten voor, 25 tegen (+10)

5. Slask Wroclaw 42 punten, 34 doelpunten voor, 29 tegen (+5)

6. Pogon Szczecin 41 punten, 27 doelpunten voor, 23 tegen (+4)

Nederlanders

Marko Vejinovic (Arka Gdynia): in Polen vindt Marko Vejinovic het voetbalgeluk terug. De dertigjarige middenvelder speelt inmiddels ruim een jaar bij Arka Gdynia. Die club nam Vejinovic afgelopen zomer definitief over van AZ na hem eerst een aantal maanden te hebben gehuurd. Met vijf goals in negentien wedstrijden is Vejinovic persoonlijk bezig aan een goed seizoen. Zijn club staat echter wel een-na-laatste.

{image[340838][right-half][]}Fabian Serrarens (Arka Gdynia): de tweede Nederlander bij Arka Gdynia. Onbetwist is Serrarens nog niet bij zijn nieuwe club. De 29-jarige spits maakte nog maar één doelpunt in de Ekstraklasa. Dat is niet waarvoor hij is gehaald. Opmerkelijk is dat hij zijn enige goal gemaakt heeft tegen een landgenoot: Mickey van der Hart, die onder de lat staat bij Lech Poznan. Na de coronastop zal hij vaker moeten scoren, wil hij zijn club helpen in de degradatiestrijd.

Pelle van Amersfoort (KS Cracovia): een paar jaar geleden had Pelle van Amersfoort waarschijnlijk niet verwacht dat hij op 24-jarige leeftijd in Polen zou spelen. De aanvallende middenvelder maakte afgelopen zomer de opmerkelijke overstap van sc Heerenveen naar KS Cracovia, dat knap vierde staat. Van Amersfoort is een vaste basisspeler en scoorde al vier keer in de competitieverband. De voormalig jeugdinternational lijkt de goede keuze te hebben gemaakt.

Mickey van der Hart (Lech Poznan): het debuutseizoen van Mickey van der Hart in Poznan verloopt uitstekend. De oud-doelman van Ajax, Go Ahead Eagles en PEC Zwolle is een vaste waarde onder de lat bij zijn nieuwe club. Zowel in de competitie als in het bekertoernooi miste de 25-jarige doelman nog geen minuut. In de Ekstraklasa is maar één team dat minder doelpunten tegen kreeg dan Lech Poznan, dat derde staat.

Degradatiestrijd

Maar liefst drie teams degraderen rechtstreeks naar het tweede niveau. Voor Korona Kielce, Arka Gdynia en LKS Lodz is het al alarmfase één, ook al staan er nog elf wedstrijden (vier in competitie, zeven in degradatiepoule van acht clubs) op het programma. Na 26 duels in de reguliere competitie is er al een schifting zichtbaar tussen de onderste drie ploegen en die daarboven. Het verschil tussen Korona Kielce als nummer veertien en nummer dertien Wisla Krakow bedraagt vijf punten.

Stand (na 26 van de 37 wedstrijden):

11. Zaglebie Lubien 33 punten, 41 doelpunten voor, 40 tegen (+1)

12. Gornik Zabrze 33 punten, 34 doelpunten voor, 36 tegen (-2)

13. Wisla Krakow 31 punten, 33 doelpunten voor, 38 tegen (-5)

----

14. Korona Kielce 26 punten, 15 doelpunten voor, 30 tegen (-15)

15. Arka Gdynia 25 punten, 22 doelpunten voor, 37 tegen (-15)

16. LKS Lodz 20 punten, 25 doelpunten voor, 44 tegen (-19)

Bekertoernooi

Nog zes teams zijn actief in de Puchar Polski, het Poolse bekertoernooi. Twee clubs hebben zich al geplaatst voor de halve finales: GKS Tychy '71, dat uitkomt op het tweede niveau, en Lechia Gdansk. Miedz Legnica, Legia Warschau, FKS Stal Mielec en Lech Poznán moeten nog een kwartfinale spelen. Legia Warschau en Lech Poznan zijn op papier de belangrijkste kanshebbers voor de bekertitel.

Kwartfinale (helft wedstrijden al gespeeld):

Miedz Legnica - Legia Warschau

FKS Stal Mielec - Lech Poznan

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen