Oekraïense Premjer Liha wordt hervat: dit staat er nog op het spel

30 mei 2020, 16:01

In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. In deel twaalf: de hervatting van de Oekraïense Premjer Liha waar de bal op 30 mei weer begint te rollen. 

Titelstrijd

De enige hoop is wellicht gevestigd op het feit dat Shakhtar de eerste ronde in die kampioenspoule verloor van Zorja, een duel dat vanwege corona al zonder publiek gespeeld moest worden. Met nog negen wedstrijden op het programma, zal Shakhtar vooral een goede start moeten hebben, om de opponenten – van wie Dinamo Kiev de eerste is na de hervatting – geen hoop te geven. Alle ploegen in deze competitie strijden nog om de Europese tickets. 

Stand:

1. Shakhtar Donetsk: 59 punten, 59 doelpunten voor, 15 doelpunten tegen (+44)

2. Dinamo Kiev: 46 punten, 45 doelpunten voor, 18 doelpunten tegen (+27)  

3. Zorja Loehansk: 46 punten, 40 doelpunten voor, 18 doelpunten tegen (+22)

4. Desna: 43 punten, 37 doelpunten voor, 16 doelpunten tegen (+21)

5. Oleksandria: 40 punten, 34 doelpunten voor, 25 doelpunten tegen (+9)

6. Kolos Kovalivka: 26 punten, 27 doelpunten voor, 43 doelpunten (+13)

Degradatiestrijd

Na de eerste speelronde in de degradatiepoule heeft Dnipro-1, het in 2017 opgerichtte team dat de vervanger moest worden van het failliette FK Dnipro, al meer punten dan de nummer zes van de kampioenspoule, dus zal het ongetwijfeld balen dat het net als Illichivets Mariupol slechts één punt tekort kwam om tot de bovenste helft van de competitie te behoren. De realiteit is dat het voorlopig nu tegen degradatie zal moeten vechten, want dat is wat er op het spel staat onderin.

De nummer zes degradeert rechtstreeks en Karpaty Lvivheeft met veertien punten de minst gunstige papieren om het vege lijf te redden. De nummers vijf en vier spelen een play-off tegen degradatie en voor alle ploegen in deze poule wordt het moeilijk genoeg om zo'n wedstrijd te ontlopen. Zeker omdat vrijwel iedereen nog een keer tegen elkaar speelt. 

Lees ookEL-finalist 2015 Dnipro Dnipropetrovsk valt om door geldzorgen

Stand:

1. Dnipro-1: 28 punten, 28 doelpunten voor, 34 doelpunten tegen (-6)

2. Illichivets Mariupol: 25 punten, 21 doelpunten voor, 37 doelpunten tegen (-16)

3. FC Lviv: 21 punten, 17 doelpunten voor, 36 doelunten tegen (-19)

4. Vorskla Poltava: 21 punten, 16 doelpunten voor, 39 doelpunten tegen (-23)

5. Olimpik Donetsk: 19 punten, 18 doelpunten voor, 38 doelpunten tegen (-20)

6. Karpaty Lviv: 14 punten, 18 doelpunten voor, 41 doelpunten tegen (-23)  

Bekertoernooi

Op 24 juni wordt de strijd om de beker weer hervat. Er zijn nog maar vier teams die kans maken op de hoofdprijs. Dinamo Kiev (opvallend: de enige nog actieve ploeg uit de kampioenspoule) is de bekendste naam en uiteraard favoriet. Het treft als laatste horde naar de finale Minai, dat op het tweede niveau uitkomt en ook direct de grote verrassing is. De andere halve finale gaat tussen Illichivets Mariupol en Vorskla Poltava. 

Halve finale

Illichivets Mariupol – Vorskla Poltava

Minai – Dinamo Kiev 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen