Welke ploeg gaat wanneer de hegemonie van Bayern doorbreken?

26 mei 2020, 13:36

Bayern München kan dinsdagavond een reuzenstap zetten naar de achtste landstitel op rij in Duitsland. En dat terwijl RB Leipzig met Julian Nagelsmann dit seizoen de laatste stap wilde zetten en Borussia Dortmund imponeerde met geweld op de transfermarkt afgelopen zomer. Welke clubs zouden kunnen tornen aan de hegemonie van Bayern of wordt dinsdagavond misschien al de eerste stap gezet door Dortmund naar een nieuwe kampioen dit seizoen? 

De laatste jaren vertrokken er met Douglas Costa, Arturo Vidal, Mario Götze best een aantal gewaardeerde krachten, maar echt pijn deed dat Bayern München niet. Maar met het afscheid van Arjen Robben, vertrek van Franck Ribéry, Mats Hummels en Rafinha en de al steeds meer wankel wordende positie van trainer Niko Kovac leek één ding zeker afgelopen zomer: de aanval op Bayern München zou dit seizoen serieuze vormen aannemen.

Hoewel Borussia Dortmund ook in het voorgaande seizoen - toen het na 27 speelrondes bovenaan stond, maar een week later met 5-0 (!) werd weggevaagd door Bayern - het Bayern echt moeilijk had gemaakt, moest de druk op onbetwiste kampioen van Duitsland vol worden gezet dit seizoen. Naast Dortmund had ook RB Leipzig met Nagelsmann snode plannen in die richting. Niet onterecht, zo leek het lang dit seizoen. Totdat Hansi Flick het stokje overnam van Kovac en de regie van Bayern in de Bundesliga voorlopig weer in ere herstelde. In de recente seizoenen stevende Bayern al rondes voor het einde af op de volgende landstitel en dat scenario dreigt ook ditmaal weer als de ploeg vanavond BVB verslaat. Of pakt het ditmaal anders uit?

Favorieten

#1 Borussia Dortmund 

De laatste ploeg die voor Bayern een Duitse titel pakte, had de afgelopen jaren ook de beste papieren om het Der Rekordmeister erg moeilijk te maken. Vorig seizoen was het lang verwikkeld in een strijd om de titel, maar haakte het uiteindelijk toch af. En dus werd de portemonnee getrokken: binnen enkele dagen presenteerde de club afgelopen zomer veel versterkingen. Met Julian Brandt, Thorgan Hazard, Mats Hummels en Nico Schulz shopte BVB bij de directe concurrentie en ploegen net daaronder: 'de aanval is geopend', was het signaal. 

In de eerste vijf duels na de winterstop scoorde Borussia Dortmund liefst 22 keer, al verloor het wel van Bosz' Bayer, werd het knullig uitgeschakeld in de DFB-Pokal door Werder Bremen en ging het in de return tegen Paris Saint-Germain mis in de Champions League. Met negen zeges uit de laatste tien wedstrijden is de vorm van Die Borussen in de Bundesliga wel uitstekend, maar hadden zij de pech dat Flick het bij Bayern ook weer op de rit kreeg. Bij een zege dinsdagavond, wel met een lege Gelbewand, ligt de titelstrijd weer volledig open, maar bij een nederlaag kan het sprookjesboek dicht en komt er opnieuw geen titel. 

Wat dat scenario zal doen met de positie van Favre is onduidelijk, wel is zeker dat Dortmund de komende jaren (een van) de absolute uitdager(s) blijft. Door de onzekerheid op de transfermarkt kan het grote talenten als Sancho, Haaland, Reyna, Brandt en Dan-Axel Zagadou vermoedelijk grotendeels wel behouden, waarmee de toekomst voorlopig gewaarborgd blijft. Een zeer talentvolle kern, waar er alleen achterin een absolute topper bijgekocht moet worden. Dan zal Dortmund zomaar de eerstvolgende ploeg kunnen zijn die Bayern, waar een groot aantal sterkhouders op leeftijd raakt, van een titel gaat houden. Misschien, als het vanavond goed uitpakt voor Borussia, dit seizoen gelijk wel?

#2 RB Leipzig

Voor de komst van Julian Nagelsmann, de succesvolle en gewilde kroonprins van de (laptop)trainers, had RB Leipzig een jaar met technisch directeur Ralf Rangnick voor de groep over. Al halverwege 2018 werd de aanstellingvan de coach van 1899 Hoffenheim wereldkundig gemaakt, waardoor men zich een jaar kon verheugen op zijn komst én op de transfermarkt de voorbereidingen kon treffen.  

Leipzig kon de herfsttitel geen goed vervolg geven. Een nederlaag tegen Eintracht Frankfurt leidde begin 2020 een mindere periode in van RB Leipzig, met vijf remises in de acht daaropvolgende wedstrijden. Na de 0-5 zege op FSV Mainz werd daar een dikke streep onder gezet, al is de achterstand op koploper Bayern München vermoedelijk te groot om nog echt een rol van betekenis te spelen, al kan ook dat bij een zege van Dortmund dinsdagavond nog enigszins veranderen.  

De grote vraag is vooral: hoe gaat het door Red Bull gesponsorde team de laatste stap naar de top zetten? Wordt de club niet slachtoffer op eigen succes? Doelpuntenmachine Timo Werner wordt begeerd door Liverpool en Upamecano staat ook al op lijstjes van diverse topclubs. Een club als Tottenham, dat lang werkte met een vergelijkbare handelswijze, ondervond dat het steeds lastiger werd om weer goedkopere alternatieven te vervangen. Loopt Leipzig tegen hetzelfde euvel aan en moet het de portemonnee trekken voor gerichte aankopen of leidt deze weg uiteindelijk wel naar eremetaal?

Outsiders

#1 Bayer Leverkusen

Het lijkt een gekke gedachte voor een ploeg die nog nooit de Duitse landstitel won, maar een outsider voor de titel is Bayer Leverkusen zeker. De hand van Peter Bosz is duidelijk zichtbaar, maar als het aan een titel wil denken, zal het de grote talenten langer moeten behouden. Dat geldt bij uitstek voor Kai Havertz (20), want de laatste jaren werden bijvoorbeeld Julian Brandt, Benjamin Henrichs, Hakan Calhanoglu, Christophe Kramer en Heung-min Son verkocht.  

Daarvoor zijn twee dingen cruciaal: een prijs en een daarbij de hunkering naar meer én het vasthouden van de eigen talenten. Een Duitse beker kan al als katalysator werken voor nieuw succes, zéker als Bosz zijn huidige aantrekkelijke manier van voetballen kan doorontwikkelen. Een Champions League-ticket is voor spelers van buitenaf eveneens een reden zijn om voor Leverkusen te kiezen. Bosz staat nou niet bekend als prijzenpakker, maar met de juiste combinatie van factoren is Bayer – zoals zo vaak deze eeuw – outsider.  

#2 Borussia Mönchengladbach 

Ruim tien jaar geleden speelde Borussia Mönchengladbach nog in de 2. Bundesliga en hoewel het sindsdien slechts drie keer bij de beste vier ploegen van Duitsland zat, is het team onder Marco Rose omgebouwd tot een grootmacht dit seizoen. Na zeven speelrondes stond het opeens lang bovenaan de Bundesliga en viel het op door de bijzondere speelstijl. Rose laat zijn elftal altijd aanpassen aan de tegenstander en is daarom niet per se herkenbaar middels één speelwijze. Recent speelde het tegen Bayer Leverkusen bijvoorbeeld met drie man centraal achterin en ook in de manier van drukzetten varieert Rose een hoop. Daarnaast laat de coach zijn spelers altijd een hoop diepte zoeken en ligt de kracht van BMG vooral in het centrum. Hij laat de flanken vrij en verdedigt en valt vooral het centrum aan. 

Ondanks het vertrek van Hazard naar Dortmund – steevast worden er smaakmakers weggeplukt uit Mönchengladbach – presteert de club nog beter dan vorig seizoen. De komst van spits Marcus Thuram van Guingamp was een schot in de roos, terwijl recordaankoop Allane Plea, die een jaar eerder kwam, ook sterkhouder is van het elftal. Fysiek sterke en uiterst fitte voetballers, zoals de Duitse subtopper die overal in de as heeft staan.

Overig

Als de nieuwe kampioen niet uit bovenstaande lijst komt, moet je kijken naar de financiën. Voor dit seizoen staan Eintracht Frankfurt en 1899 Hoffenheim enorm hoog op de lijst van inkomsten, beide haalden bijvoorbeeld meer dan honderd miljoen euro op aan transferinkomsten. RB Leipzig en Leverkusen (staan eronder!) kunnen daar bij groot Europees succes nog overheen, maar in principe zal dat niet het geval zijn. Wie het meest geld ontvangt, zal op lange termijn altijd weer boven komen drijven. Dat is bij Frankfurt en Hoffenheim niet per se realistisch, zeker niet voor een landstitel. Maar wie had dat van VfL Wolfsburg in 2009 gedacht. Of VfB Stuttgart in 2007, of Werder Bremen in 2004? Ook die ploegen waren jarenlang middenmoters met financiële mogelijkheden en viel één jaar alles op zijn plaats. Qua tv-gelden scoort ook Schalke 04 nog relatief hoog: als er een dergelijke verrassing zoals eerder deze eeuw moet komen, zal het vermoedelijk komen van een club waar de (permanente) geldstromen hoog zijn. 

Wanneer de hegemonie definitief doorbroken wordt, is moeilijk te zeggen en zal ook afhangen van de snelheid en succesrate waarmee Bayern München de verjongingskuur kan doorzetten. Diverse clubs in Duitsland werken in elk geval keihard om een aanval te doen om de titelreeks van Bayern te verbreken. Die kan bij een zege van Dortmund dinsdagavond zomaar dit seizoen al in gevaar komen. Als Flick met zijn elftal echter wint in het lege Signal Iduna Park, dan is er dit seizoen aan de verhoudingen nog (te) weinig veranderd in Duitsland.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen