'AZ laat het er niet bij zitten: Alkmaarders eisen eerste plek'

25 mei 2020, 18:57   Bijgewerkt: 25 mei 2020, 21:44

AZ wil de eerste plaats in de Eredivisie opeisen. De Alkmaarders claimen recht te hebben op het rechtstreekse Champions League-ticket. AZ, achter Ajax de nummer twee van de Eredivisie, is daarom een procedure gestart om de huidige situatie terug te draaien. Dat meldt Quote, dat over documenten beschikt die eveneens bij de top van de KNVB liggen.

Via de UEFA wil AZ het besluit van de KNVB terug laten draaien. AZ eindigde in het beëindigde seizoen op doelsaldo (acht doelpunten minder) als tweede, maar won dit seizoen wel beide duels van de Amsterdammers. AZ vindt dat doelsaldo na 25 duels geen criterium moet zijn. In een brief noemt de club dit geen 'objectieve' maatstaf. AZ meent dat onderling resultaat een betere graadmeter is.

Lees meer: KNVB houdt ranglijst aan: "Op nummer één staat Ajax"

De huidige nummer twee van de Eredivisie ziet het doelsaldo als 'variabel' en geeft ruimte aan 'subjectieve' interpretatie, omdat AZ en Ajax in de overige 23 wedstrijden niet dezelfde tegenstanders hebben getroffen. De UEFA verzocht beëindigde competities om op basis van objectieve criteria de eindrangschikking op te maken. AZ voelt zich gesterkt door een besluit in de Franse Ligue 1. De bond in Frankrijk plaatste Nice op basis van een beter onderling resultaat boven Stade Reims, dat wel een beter doelsaldo had.

Reactie

De UEFA heeft kennis genomen en wacht op een besluit van de KNVB, dat vandaag (maandag) de eindrangschikking moet indienen bij de UEFA. De KNVB is bekend met wat er speelt. "Wij zijn door de UEFA op de hoogte gesteld van de correspondentie tussen de advocaat van AZ en de UEFA. De Europese voetbalbond heeft AZ doorverwezen naar de KNVB", laat een woordvoerder weten aan Quote. AZ-adviseur Karim Aachboun benadrukt dat AZ zich nooit heeft neergelegd bij het besluit van de KNVB en altijd gekeken heeft naar verdere stappen.

Overigens betekent de eerste plaats op dit moment nog niet automatisch directe kwalificatie voor de Champions League. Het levert een rechtstreeks ticket op, mits de winnaar van dit seizoen zich via de eigen competitie ook heeft geplaatst voor het miljardenbal.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen