Epidemioloog Bruijning: voetbal op het veld, moet kunnen

29 mei 2020, 20:21

Het voetbal in Nederland zou op een veilige manier hervat kunnen worden, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan. Dat stelt epidemioloog Patricia Bruijning naar aanleiding van het onderzoek van Inmotio in samenwerking met de KNVB. De besmettingskans van het coronavirus via het voetbalspel an sich is bijzonder klein, omdat de verspreidingskans vooral aan de orde is bij intensieve en lange contacten. 

Dat vertelt ze tegenover de NOS. "We hebben net gezien dat dat bij voetbal eigenlijk niet aan de orde is", doelt ze op de contacten tijdens een voetbalwedstrijd. Die contacten waarin besmetting zou kunnen plaatsvinden, zijn tijdens een voetbalwedstrijd heel beperkt. Het zou gaan om 1,2% van alle wedstrijden waarin spelers zich langer dan dertig seconden binnen een onderlinge afstand van anderhalve meter bevinden. Dat is redelijke een voorwaarde die nodig is om besmet te worden. 

Vooral de voorwaarden rondom het voetbal moeten goed geregeld worden, stelt Bruijning. "Zoals de omgang met elkaar in de kleedkamer, elkaar niet omhelzen, niet uit elkaars bidon drinken, niet carpoolen naar een uitwedstrijd. Daar kun je afspraken over maken", weet ze. Dat er toch al een streep ging door het restant van het sportseizoen, was dan ook vermoedelijk vanwege de randzaken rondom het veld. "Als je puur naar voetbal op het veld kijkt, dan zou het moeten kunnen." Gezamenlijk juichen blijft een punt van kritiek wat betreft het besmettingsgevaar, waardoor dat in elk geval voorkomen zou moeten worden. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen