De Premier League wordt weer hervat: dit staat er nog op het spel

17 juni 2020, 18:01

In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop of rolt die al. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. In deel zestien: de hervatting van de Engelse Premier League waar de bal vandaag weer begint te rollen.

Titelstrijd

Het zal vermoedelijk dan ook niet lang duren bij de hervatting voordat Liverpool de titel ook mathematisch niet meer kan mislopen. Bij Manchester en de nog altijd verrassende nummer drie Leicester City zal er vrijwel tot geen hoop meer zijn op eremetaal. Nee, bovenin wordt het normaliter nooit meer spannend dit seizoen. 

Stand (na 29 van de 38 speelrondes)

1. Liverpool: 82 punten, 66 doelpunten voor, 21 doelpunten tegen

2. Manchester City, 57 punten, 68 doelpunten voor, 31 doelpunten tegen

3. Leicester City, 53 punten, 58 doelpunten voor, 53 doelpunten tegen

Nederlanders

Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Ki-Jana Hoever en Sepp van den Berg (Liverpool): met Wijnaldum en Van Dijk als sterkhouders en vierde en derde aanvoerder stevenen The Reds dus af op de landstitel. Het Nederlandse duo is daarbij vrijwel onmisbaar en heeft een groot aandeel tot dusver en dat zal de komende tijd vermoedelijk niet veranderen. Voor Wijnaldum wordt het wel spannend of hij zijn contract gaat verlengen: die loopt tot en met 2021. Voor Hoever en Van den Berg geldt dat ze al wel minuten hebben gemaakt dit seizoen, maar geen grote rol zullen hebben in het seizoenseinde.

Steven Bergwijn en Michel Vorm (Tottenham Hotspur): met José Mourinho moet Tottenham Hotspur de borst vol natmaken om nog in aanmerking te komen voor een plek in de Champions League. De ploeg staat op de achtste plaats in de Premier League en de achterstand op Chelsea bedraagt zeven punten. Wel heeft de Spurs niet het zwaarste programma meer en door de coronacrisis is Bergwijn volledig hersteld van zijn kwetsuur en is ook Harry Kane weer inzetbaar. Vorm zal normaliter de hervatting meemaken vanaf de bank naast Mourinho. 

{image[337669][left-half][]}Nathan Aké en Arnaut Danjuma (Bournemouth): met Aké als rots in de branding centraal achterin en de helemaal herstelde Danjuma moet het Bournemouth het vege lijf onderin zien te redden. De coronacrisis kwam de Premier League-club wat blessures betreft goed uit, want de volle ziekenboeg is leeggelopen. Ondanks een aantal besmettingen in aanloop naar de herstart, hoopt de club het hoofd boven water te houden. Dat zal het vooral in de eerste weken moeten doen, want de laatste vier opponenten in het seizoen zijn Manchester City, Leicester City, Tottenham Hotspur en Manchester United. 

Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion): de marathonman uit Nederland is met Brighton dit seizoen verwikkeld in een absolute degradatiestrijd, vooral omdat er niet gewonnen wordt. In heel 2020 won het geen duel in de Premier League, maar verloor het er anderzijds ook slechts drie. Als basisspeler zal Pröpper snel duels moeten gaan winnen met Brighton, om nog niet verder af te zakken. 

Patrick van Aanholt en Jaïro Riedewald (Crystal Palace): het verdedigende duo heeft dit seizoen een belangrijke rol bij de Premier League-middenmoter. Van Aanholt speelde zich zelfs in de kijker van diverse clubs met onder andere drie doelpunten en een flink aantal optredens, Riedewald had een goede periode na de jaarwisseling, maar was de laatste weken weer invaller. Hoe zal dat voor hem na de coronastop zijn? 

Anwar El Ghazi (Aston Villa): de oud-Ajacied is met Aston Villa verwikkeld in een hevige degradatiestrijd. De Nederlandse aanvaller staat met zijn ploeg onder de streep op de voorlaatste plaats van de Premier League. De vorm van eerder moet daarbij worden opgepakt, want de laatste vier duels voor de coronastop gingen verloren. El Ghazi's laatste treffer dateert ook al van begin januari, dus het is te hopen dat El Ghazi én Aston Villa hun vorm tijdig hervinden. 

Timothy Fosu-Mensah en Tahith Chong (Manchester United): de rol van de twee talenten van Manchester United is dit seizoen beperkt. Eerstgenoemde kampte lange tijd met een blessure, terwijl Chong vooral in de andere competities speeltijd krijgt van Ole Gunnar Solskjær. Desondanks besloot Chong om alsnog bij te tekenen en lichtten The Red Devils [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/366010/united-voorkomt-transfervrij-vertrek-en-licht-optie-fosu-mensah/,_blank,de optie van Fosu-Mensah]. Komend seizoen staan ze dus ook onder contract bij United, de rol bij de hervatting van de PL zal vermoedelijk beperkt(er) zijn. 

 

Jetro Willems (Newcastle United)een zware blessure gooide roet in het goede seizoen van de linksachter bij Newcastle United. Zelf zou Willems graag actief blijven in de Premier League, maar het is de vraag of en wanneer hij weer helemaal fit wordt en vooral wat de plannen van Newcastle zijn. De club toonde zich mega-ambitieus, maar kon die woorden vooralsnog niet omzetten in daden. Of Willems terugkeert naar Frankfurt of niet: dat moet in elk geval met handhaving gebeuren. 

{image[341114][right-half][]}Daryl Janmaat (Watford): een zware knieblessure deed de rol van Janmaat flink beperken dit seizoen. Tot de kwetsuur was hij een vaste waarde geworden bij Watford, maar sinds november staat hij al langs de kant. Zonder de Nederlander staat Watford nog maar net boven de streep, maar heeft het met onder andere Manchester City, Chelsea, Arsenal en Leicester City nog wel een zwaar programma. Helaas kan Janmaat in het restant niet van betekenis zijn. Hij richt zich op komend seizoen.

Tim Krul (Norwich City): de doelverdediger zal misschien met Norwich City nog wel het meeste balen dat de competitie wordt hervat. Een scenario a la Nederland had Krul met het RKC Waalwijk van Engeland vermoedelijk liever gehad. Hoewel de achterstand met zes punten zeker niet onoverbrugbaar is, wordt het wel een hels karwei om het vege lijf nog te redden. Anderzijds biedt het Krul wel kansen om uit te blinken in het competitieslot. 

Erik Pieters (Burnley): de linksachter was tot en met eind december een vaste waarde bij Burnley, maar rondom de jaarwisseling verloor hij zijn plaats in het elftal aan Charlie Talyor. Met de Engelsman op Pieters' plek verliep vooral de laatste fase voor de coronastop uitstekend. Met geen enkele nederlaag in de laatste zeven PL-duels staat Burnley keurig in de middenmoot en doet het nog mee voor Europees voetbal. Pieters zal vooral moeten hopen op blessures en schorsingen bij Taylor. 

Marco van Ginkel (Chelsea): de inmiddels herstelde Marco van Ginkel is door velen in Londen wellicht vergeten, maar de Nederlander staat nog altijd 'gewoon' onder contract bij Chelsea en is zelfs inzetbaar. De kans dat Frank Lampard een beroep op hem doet, is klein. Op 1 juli komt Hakim Ziyech erbij als ploeggenoot, maar hij is vanwege de regelgeving nog niet inzetbaar dit seizoen.

Michael Verrips en Richairo Zivkovic (Sheffield United): een van de grootste verrassingen dit seizoen is het vorig jaar gepromoveerde Sheffield United, dat met marginale middelen boven bijvoorbeeld Tottenham Hotspur en Arsenal staat en serieus meedingt naar Europees voetbal. Met Verrips als reserve-doelman (na een flinke transferrel in de zomer) en Zivkovic als gehuurde winteraanwinst doet Sheffield volop mee, al blijft de invloed van het Nederlandse duo beperkt. De oud-Ajacied scoorde recent 

Maarten Stekelenburg (Everton): welke Nederlander staat er onder contract bij Everton? Het zou zomaar een aardige quizvraag kunnen zijn, want dat naast Marcel Brands ook Stekelenburg nog een verbintenis heeft bij The Toffees is niet zo bekend. De inmiddels 37-jarige doelman speelde dit seizoen nog geen officiële minuut en daar zal na de hervatting vermoedelijk niet snel verandering inkomen. Het zijn in elk geval de laatste van Stekelenburg in het buitenland, want hij wil terug naar de Eredivisie

Europees voetbal

Als Europese topcompetitie levert de Premier League vier Champions League-deelnemers af. Liverpool is al zeker van een plek bij de eerste vier en voor Manchester City zal het ook niet meer misgaan. Nummer drie Leicester City wordt waarschijnlijk ook beloond voor het ijzersterke seizoen. Daaronder is het erg spannend. Chelsea staat met 48 punten vierde en heeft een voorsprong van drie punten op Manchester United. Ook Wolverhampton Wanderers (43 punten), Sheffield United (43 punten), Tottenham Hotspur (41 punten) en Arsenal (40 punten) kunnen nog naar de felbegeerde vierde plaats klimmen.

De nummer vijf van de Premier League verdient ook een Europees ticket, maar dan voor de Europa League. Omdat Manchester City de League Cup heeft gewonnen, schuift het Europa League-ticket dat via het toernooi te winnen was door naar de competitie. De nummer zes van de Premier League speelt volgend seizoen dus ook Europees voetbal. Als één van de topteams de FA Cup wint, ligt er ook een Europees ticket klaar voor de nummer zeven. Er zijn veel teams in de race voor de startbewijzen. 

Stand (na 29 van de 38 speelrondes)

3. Leicester City, 53 punten, 58 doelpunten voor, 53 doelpunten tegen

4. Chelsea, 48 punten, 51 doelpunten voor, 39 doelpunten tegen

—————————————————————————————————-

5. Manchester United, 45 punten, 44 doelpunten voor, 30 doelpunten tegen

6. Wolverhampton Wanderers, 43 punten, 41 doelpunten voor, 34 doelpunten tegen

—————————————————————————————————-

7. Sheffield United*, 43 punten, 30 doelpunten voor, 25 doelpunten tegen

8. Tottenham Hotspur, 41 punten, 47 doelpunten voor, 40 doelpunten tegen

9. Arsenal, 40 punten*, 40 doelpunten voor, 36 doelpunten tegen

10. Burnley 39 punten, 34 doelpunten voor, 40 doelpunten tegen

11. Crystal Palace, 39 punten, 26 doelpunten voor, 32 doelpunten tegen

12. Everton, 37 punten, 37 doelpunten voor, 46 doelpunten tegen

13. Newcastle United, 35 punten, 25 doelpunten voor, 41 doelpunten tegen

14. Southampton, 34 punten, 35 doelpunten voor, 52 doelpunten tegen

* = speelde een wedstrijd minder

Degradatiestrijd

Stand na 29 van de 38 speelrondes

13. Newcastle United: 35 punten, 25 doelpunten voor, 41 tegen (-16)

14. Southampton: 34 punten, 35 doelpunten voor, 52 tegen (-17)

15. Brighton & Hove Albion: 29 punten, 32 doelpunten voor, 40 tegen (-8)

16. West Ham United: 27 punten, 35 doelpunten voor, 50 tegen (-15)

17. Watford: 27 punten, 27 doelpunten voor, 44 tegen (-17)

-------------------

18. Bournemouth: 27 punten, 29 doelpunten voor, 47 tegen (-18)

19. Aston Villa*: 25 punten, 34 doelpunten voor, 56 tegen (-22)

20. Norwich City: 21 punten, 25 doelpunten tegen, 52 tegen (-27)

* = speelde een wedstrijd minder

Bekertoernooi

De finale van de FA Cup is voorlopig vastgesteld op 1 augustus. Het belangrijkste bekertoernooi van Engeland was voor de coronastop aanbeland in de kwartfinale, waarvan de wedstrijden in het weekend van 27 en 28 juni worden gespeelde. De duels in de halve finale staan gepland voor 11 en 12 juni. De data zijn onder voorbehoud van alle veiligheidsmaatregelen en de ontwikkeling van het coronavirus. Norwich City is de grootste verrassing tot dusver, verder komen alle ploegen uit de Premier League. 

Kwartfinales

Leicester City - Chelsea

Newcastle United - Manchester City

Sheffield United - Arsenal

Norwich City - Manchester United

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen