De Serie A wordt hervat: dit staat er nog op het spel

19 juni 2020, 14:32   Bijgewerkt: 20 juni 2020, 14:54

In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop of rolt die al. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. In deel zeventien: de hervatting van de Italiaanse Serie A, waar de bal vandaag weer begint te rollen.

Titelstrijd

Wordt de hegemonie van Juventus dit seizoen doorbroken? De club uit Turijn won de Scudetto de laatste acht jaar en is ook dit seizoen de belangrijkste kanshebber. De concurrentie hijgt de Oude Dame echter in de nek. SS Lazio, dat één punt minder heeft, lijkt de belangrijkste gegadigde om Juventus van de negende titel op rij af te houden. Maar Inter, dat met een wedstrijd minder gespeeld negen punten achter staat, is ook zeker niet kansloos. Te meer omdat Juventus onder Maurizio Sarri allesbehalve ongenaakbaar is. 

Het beloven spannende weken te worden in de top van de Serie A. Juventus en Lazio komen nog twaalf keer in actie, Inter zelfs dertien keer. Op 20 juli treffen Juventus en Lazio elkaar in Turijn. Inter treft de bovenste twee niet meer en heeft in dat opzicht een wat makkelijker schema, al treft de club uit Milaan in de laatste vijf wedstrijden nog wel AS Roma, Fiorentina, Napoli en Atalanta.

Stand (na 26 van de 38 speelrondes)

1. Juventus: 63 punten, 50 doelpunten voor 24 doelpunten tegen (+26)

2. Lazio Roma: 62 punten, 60 doelpunten voor, 23 doelpunten tegen (+37)

3. Inter*: 54 punten, 49 doelpunten voor, 24 doelpunten tegen (+25)

*= speelde een wedstrijd minder

Nederlanders

{image[341019][right-half][]}Matthijs de Ligt (Juventus)

Onbetwist is hij nog niet in Italië, maar Juventus heeft veel geduld met Matthijs de Ligt. Mede door blessures van Giorgio Chiellini en Merih Demiral heeft de twintigjarige centrumverdediger in zijn eerste seizoen in Italiaanse dienst veel gespeeld. De komende periode kan hij voor de eerste keer landskampioen met Juventus. Samen met Lazio en Inter is de Oude Dame in de race voor de Scudetto. In de bekerduels bleek dat hij de coronastop uitstekend heeft verwerkt. 

Bobby Adekanye, Ricardo Kishna en Djavan Anderson (Lazio Roma)

Drie Nederlanders staan op de loonlijst bij Lazio Roma, maar hun inbreng is niet zo groot. Adekanye, een jaar geleden overgekomen van Liverpool, speelde tot nu toe vier wedstrijden voor de club uit de Italiaanse hoofdstad. In februari maakte hij zijn eerste goal in de Serie A. Anderson mocht als invaller een keer opdraven in de Coppa Italia en de altijd geblesseerde Ricardo Kishna behoort nooit tot de wedstrijdselectie.

Stefan de Vrij (Inter)

De tweede Nederlandse topverdediger in Italiaanse dienst. Terwijl De Ligt zich nog moet bewijzen in de Serie A, heeft Stefan de Vrij dat allang gedaan. De oud-Feyenoorder is een vaste waarde bij Inter. Dat De Ligt bij Oranje de voorkeur krijgt boven De Vrij, begrijpen ze in Italië niet helemaal. Met Inter is de 37-voudig international nog in de race voor drie prijzen: de landstitel, de beker en de Europa League.

Marten de Roon, Hans Hateboer en Robin Gosens (Atalanta)

Net als bij SS Lazio lopen ook bij Atalanta drie Nederlanders rond, al heeft Robin Gosens ook een Duits paspoort. Hij is samen met Hans Hateboer en Marten de Roon bezig aan een droomseizoen, al werpt de coronacrisis wel een schaduw over de sportieve prestaties. Bergamo is immers zwaar getroffen door het virus. In de Champions League staat de stuntclub in de kwartfinale en in de competitie doet Atalanta mee om de bovenste plekken. Aan dat succes hebben Gosens, Hateober en De Roon ieder hun steentje bijgedragen.

{image[340000][left-half][]}Justin Kluivert (AS Roma)

Steeds meer begint Justin Kluivert bij AS Roma zijn draai te vinden. De 21-jarige aanvaller speelt dit seizoen bijna alles. Met vier doelpunten in de Serie A en drie goals in de Europa League betaalt hij het vertrouwen van zijn trainer terug. De komende periode hoopt Kluivert zich met AS Roma te plaatsen voor de Champions League. Daarvoor moeten de Romeinen nog wel minstens een plekje stijgen.

Stefano Denswil, Mitchell Dijks en Jerdy Schouten (Bologna)

De volgende Nederlandse enclave vinden we in Bologna. Daar zijn Stefano Denswil, Mitchell Dijks en Jerdy Schouten bezig aan een uitstekend seizoen. De Noord-Italiaanse club heeft geen degradatiezorgen en mag zelfs nog een beetje hopen op een Europees ticket, maar dan moet het de komende tijd wel meezitten. Denswill (19 duels), Schouten (14 duels) hebben dit seizoen vrij veel gespeeld. Dijks (vijf duels) door blessureleed wat minder.

Bram Nuytinck, Hidde ter Avest en Marvin Zeegelaar (Udinese)

Ook in Udine is een groepje van drie Nederlanders te vinden. Zij hebben goede papieren om zich in de Serie A te handhaven. Als nummer veertien van de competitie gaat Udinese het laatste deel van het seizoen in. Bram Nuytinck is een vaste basisspeler, Hidde ter Avest krijgt mondjesmaat speeltijd en de van Watford teruggekeerde Marvin Zeegelaar mocht na de winterstop vier keer invallen. Bij Udinese loopt ook de in Haarlem opgegroeide William Troost-Ekong rond. De Nigeriaans international speelt bijna alles.

Europees voetbal

Voor de Europa League-deelnemers wordt het rekenen geblazen. Omdat Napoli zich afgelopen week verzekerde van de Coppa Italia-winst, gaan zij sowieso rechtstreeks de Europa League in. Hoewel de achterstand op Atalanta Bergamo flink is, hoopt Gennaro Gattuso met zijn elftal ongetwijfeld nog naar de bovenste vier plaatsen te stijgen, die geven namelijk recht op deelname aan de Champions League.

Als AC Milan het Europese ticket pakt, is het ook nog even de vraag of het Europa in mag. Vorig seizoen had het volgens de eindstand van de Serie A ook de EL in gemogen, maar werd het teruggefloten door de UEFA vanwege het overtreden van de financiële regels. Omdat de zevende plaats ook Europees voetbal geeft, blijft de strijd vermoedelijk tot de laatste seconde spannend. Ook de Nederlanders van Bologna mogen daardoor nog een klein beetje hopen op een stunt. 

Stand:

5. AS Roma: 45 punten, 51 doelpunten voor, 35 doelpunten tegen (+15)

6. Napoli: 39 punten, 41 doelpunten voor, 26 doelpunten tegen (+5)

7. AC Milan: 36 punten, 28 doelpunten voor, 34 doelpunten tegen (-6)

8. Hellas Verona*: 35 punten, 29 doelpunten voor, 26 doelpunten tegen (+3)

9. Parma*: 35 punten, 32 doelpunten voor, 31 doelpunten voor (+1)

10. Bologna: 34 punten, 38 doelpunten voor, 42 doelpunten tegen (-4) 

Degradatiestrijd

Voor Brescia en SPAL wordt handhaving een lastig verhaal. Beide clubs lijken de eerste twee degradanten te worden. Een stuk spannender is wie nog meer degradeert. Na 26 wedstrijden staat Lecce onder de streep, maar de huidige nummer achttien heeft Genoa, Sampdoria, Torino en Udinese binnen handbereik. Daarnaast kan ook Fiorentina nog in de degradatiestrijd verzeild raken. Sassuolo en Cagliari zijn zo goed als veilig, maar hebben nog wel een paar puntjes nodig. 

Stand (na 26 van de 38 speelrondes)

11. Sassuolo*: 32 punten, 41 doelpunten voor, 39 doelpunten tegen (+2)

12. Cagliari*: 32 punten, 41 doelpunten voor, 40 doelpunten tegen (+1)

13. Fiorentina: 30 punten, 32 doelpunten voor, 36 doelpunten tegen (-4)

14. Udinese: 28 punten, 21 doelpunten voor, 37 doelpunten tegen (-16)

15. Torino*: 27 punten, 28 doelpunten voor, 45 doelpunten tegen (-17)

16. Sampdoria*: 26 punten, 28 doelpunten voor, 44 doelpunten tegen (-16)

17. Genoa: 25 punten, 31 doelpunten voor, 47 doelpunten tegen (-16)

————————————————————————————————-

18. Lecce: 25 punten, 34 doelpunten voor, 56 doelpunten tegen (-22)

19. SPAL: 18 punten, 20 doelpunten voor, 44 doelpunten tegen (-24)

20. Brescia: 16 punten, 22 doelpunten voor, 49 doelpunten tegen (-27)

*= speelde een wedstrijd minder

Bekertoernooi

Voordat de competitie in gang wordt gezet, is in Italië het bekertoernooi afgewerkt. Vorig weekend bereikten Napoli en Juventus ten koste van Internazionale en AC Milan de finale van de Coppa Italia. Daarin was Napoli woensdag verrassend te sterk voor Juventus. Na 0-0 in de reguliere speeltijd nam de club uit Napels de strafschoppen beter.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen