UEFA hakt knopen door: zo ziet de nieuwe voetbalkalender eruit

17 juni 2020, 15:42   Bijgewerkt: 17 juni 2020, 16:31

De UEFA heeft woensdag duidelijkheid gegeven over de komende voetbalmaanden. Er zijn knopen doorgehakt over onder meer de Champions League, de Europa League, het programma voor de Europese toernooien van het nieuwe seizoen en interlandvoetbal.

Tijdens een speciaal ingelaste persconferentie werden de besluiten bekendgemaakt. Na inleidende woorden van UEFA-baas Aleksander Ceferin nam directeur Giorgio Marchetti het woord. Hij vertelde allereerst dat de Champions League in een minitoernooi wordt afgemaakt. De kwartfinales, halve finales en finale worden tussen 12 en 23 augustus in Lissabon gespeeld. De eindstrijd zal dus niet meer in Istanboel worden gespeeld. De kwartfinales en halve finales worden niet over twee, maar over één wedstrijd beslist.

Vier clubs plaatsten zich al voor de laatste acht: Atalanta, RB Leipzig, Paris Saint-Germain en Atlético Madrid. In de achtste finales moeten nog de returnwedstrijden Manchester City - Real Madrid, Juventus - Olympique Lyon, Bayern München - Chelsea en FC Barcelona - Napoli worden gespeeld. Deze returnduels worden op 7 en 8 augustus afgewerkt. De Europese Supercup vindt 24 september plaats, in Boedapest.

Europa League

De Europa League wordt op vergelijkbare wijze afgemaakt. Het toernooi wordt van 10 tot en met 21 augustus in Duitsland afgerond. De speelsteden zijn Düsseldorf, Gelsenkirchen, Keulen en Duisburg. Het toernooi is wat minder ver dan de Champions League. Zo moeten nog alle returnwedstrijden in de achtste finales worden gespeeld en moeten bij Sevilla - AS Roma en Internazionale - Getafe beide duels nog worden gespeeld.

Wijzigingen in CL en EL

Teams mogen in het restant van de Champions League en de Europa League vaker wisselen: vijf keer. In Europese competities zijn ook al meer wissels toegestaan. Ook mogen de clubs drie nieuwe spelers toevoegen aan de spelerslijst, maar dit mogen geen nieuwe aankopen zijn. Chelsea mag zodoende Hakim Ziyech niet inschrijven.

Voorrondes

De Europese voorrondes beginnen in augustus. In de Champions League vindt de eerste voorronde plaats op 18 en 19 augustus, de tweede voorronde op 25 en 26 augustus, de derde voorronde op 15 en 16 september en de play-offs op 22/23 en 29/30 september. De groepsfase begint in de vierde week van oktober.

De eerste voorronde in de Europa League vindt 27 augustus plaats. De tweede voorronde op 17 september, de derde voorronde op 24 september en de play-offs op 1 oktober. Alle voorronden, behalve de play-offs van de Champions League, worden over één wedstrijd gespeeld. De vroege voorrondes hebben gevolgen voor de Nederlandse clubs.

Interlandvoetbal

Het EK van volgend jaar vindt plaats in dezelfde speelsteden die eigenlijk deze zomer het toernooi zouden organiseren. De groepswedstrijden in de Nations League worden op 3/4/5 en 6/7/8 september, 10/11 en 13/14 oktober, 14/15 en 17/18 november gespeeld. Vriendschappelijke wedstrijden op 7/8 oktober en 11/12 november.

De UEFA heeft ook nieuwe data voor onder meer de Women's Champions League en de Youth League bekendgemaakt. Deze data zijn hier te bekijken.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen