Derksen heeft geen spijt en nam al afstand van racisme

19 juni 2020, 11:05

De voetbaltalkshow Veronica Inside ligt onder vuur. De reden is een vermeend racistische grap van Johan Derksen over rapper Akwasi, die hij in verband bracht met zwarte piet. Het tv-programma is wel vaker betrokken bij relletjes, maar ditmaal werd het groot uitgemeten. Te meer omdat hoofdsponsor Gillette besloot om te stoppen en ook TOTO en Bavaria zich distantieerden van de uitspraken. Derksen blijft desondanks achter zijn woorden staan.

Dat vertelt hij tegenover het Algemeen Dagblad. "Ik zit daar om mijn mening te verkondigen en dat zal ik blijven doen tot de laatste snik", aldus Derksen, die in een lang pleidooi voor zijn grap overigens duidelijk liet blijken fel tegen racisme te zijn. En volgens hem zou ieder 'weldenkend mens' dat moeten zijn. De grap over Akwasi kwam vervolgens echter wel langs en zorgde voor veel ophef.

"Ik rijd al 22 jaar na de uitzending naar huis en soms heb ik weleens het idee: dat had ik beter niet kunnen zeggen - maar ik vond dit grapje eigenlijk niet eens zo heel slecht. Voor mijn doen hè", aldus Derksen, die zich bij zwarte piet afvroeg of het zeker was dat het Akwasi niet was. "Dat kun je een slechte grap vinden, maar dat zal me een zorg zijn. Als je het hele programma hebt gezien, dan weet je dat wij afstand hebben genomen van het begrip racisme. Nu word je – omdat er een clipje van gemaakt is – weggezet als racist", stelt Derksen, die eerder werd weggezet als homofoob. Ook toen kwamen er sponsoren in opspraak, maar niet zo hevig als momenteel gebeurt.

Bang voor de toekomst van het programma is de voormalig hoofdredacteur van Voetbal International niet. Derksen: "Dit is weer een storm in een glas water die wel overwaait. Morgen is er weer een andere rel. Dat gaat vaker zo. Dan beginnen mensen drie dagen na ons programma te gillen. En denken commerciële jongens van bedrijven: wij kunnen niet achterblijven, maar ach, ik ga daar niet over."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen